Pesta porcină africană se extinde iar în județul Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pesta porcină africană se extinde iar în județul Brăila

* cam așa arată, astăzi, evoluția pestei porcine africane (PPA) în județul Brăila * este important ca orice suspiciune de boală să fie anunțată imediat medicului veterinar din localitate sau direct DSVSA Brăila, pentru a împiedica răspândirea bolii, dar și pentru a putea fi despăgubiți

 

Pesta Porcină Africană (PPA) se extinde din nou în județul Brăila! Potrivit datelor puse la dispoziție de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila, miercuri, 18 august a.c., erau înregistrate, în total, la Brăila un număr de 7 focare de pestă porcină africană. Este vorba despre localitățile Salcia Tudor, Măxineni, Siliștea, Galbenu, Zăvoaia, Romanu și Surdila-Greci, unde specialiștii din cadrul DSVSA Brăila au depistat PPA în gospodăriile populației, adică la persoane fizice. Focarele au fost depistate în urma unor sesizări ale crescătorilor, care au observat semne de boală la animale și au anunțat medicii veterinari, dar și DSVSA, pesta porcină africană fiind ulterior confirmată în urma testelor de laborator. S-a decis astfel eutanasierea porcinelor, fiind sacrificate, în total, 332 de exemplare. ”Au fost sesizări din partea cetățenilor la medicul din comună,  dar s-a sunat și la Direcția Sanitară Veterinară. Oamenii au anunțat că animalele prezentau semne de boală, nu mai mâncau, stăteau în decubit și nu se mai ridicau, sau mergeau greoi”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al DSVSA Brăila, Dragoș Frigioiu. După decontaminare, reprezentanții DSVSA Brăila au impus în aceste localități restricții de mișcare a animalelor pentru o perioadă de 45 de zile.

Pe de altă parte, de la începutul acestui an, au fost stinse trei focare de pestă porcină africană, în județul Brăila. Este vorba despre localitățile Măxineni, Surdila-Greci și Tudor Vladimirescu, unde specialiștii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila au depistat periculosul virus în trei gospodării. Potrivit datelor furnizate de către Prefectura Brăila, crescătorii de animale au sesizat semne de boală la animale și au anunțat medicii veterinari, care au confirmat pesta. S-a decis astfel eutanasierea porcinelor, fiind sacrificate, în total, 25 de animale, respectiv 14 în Măxineni, un singur exemplar în comuna Surdila-Greci și alte 10 în Tudor Vladimirescu, la intervale diferite. După decontaminare, reprezentanții DSVSA Brăila au impus în aceste localități restricții de mișcare a animalelor pentru o perioadă de 45 de zile.

Amintim că prezența PPA în țara noastră  a fost semnalată, pentru prima dată, la 31 iulie 2017, în Satu-Mare. În județul Brăila, primul focar a fost confirmat în data de 3 iulie 2018, la o  crescătorie de porci, situată în Insula Mare a Brăilei, aflată la 20 de kilometri de Mărașu.

Este important ca orice suspiciune de boală să fie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA Brăila, pentru a împiedica răspândirea acestei boli. Toate animalele suspecte vor fi sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, la fel ca în anii trecuți. Cele mai frecvente simptome ale PPA, potrivit ANSVA, sunt respirația îngreunată, apatie, imposibilitatea de a sta în picioare, lipsa poftei de mâncare, febră mare sau apariția unor pete pe piele. Așadar, dacă observați unul sau mai multe dintre aceste semne, anunțați medicul veterinar. Moartea animalului survine cam în 10 zile de la apariția acestor simptome.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro