Mergi la conţinutul principal

Pesta porcină africană a revenit în județul Brăila

• au fost confirmate primele două focare de PPA, din acest an, la o exploatație comercială din comuna Ulmu • conform procedurilor, circa 3.300 de animale au fost sacrificate și s-au evaluat pagubele pentru ca proprietarul să fie despăgubit

 

Aproape 3.300 de animale au fost sacrificate, la Brăila, din cauza pestei porcine africane (PPA). Este vorba, mai exact, despre focare confirmate, recent, la două ferme din comuna Ulmu, care sunt izolate de localitatea menționată, ambele aparținând aceleiași exploatații, potrivit informațiilor comunicate de Prefectura Brăila. În acest sens, conform procedurilor, au fost emise două ordine de prefect și a fost aprobat planul de măsuri specific. ”Astfel, a fost aprobat planul de măsuri la confirmare în zona de protecție și cea de supraveghere a focarului de pestă porcină africană, precum și convocarea membrilor Comisiei de Evaluare a Despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor la nivelul comunei..Ulmu. După confirmarea bolii, în jurul focarelor s-a instituit o zonă de protecție de 3 km care include exploatația în sine, precum și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, în jurul focarului pe raza localităților: Rușețu, Cireșu, Ulmu, Odăieni, Pribeagu, Colțea,,Florica,,Scărlătești,.Dudescu,.Dudești..și..Jugureanu, după cum mai precizează Prefectura Brăila, într-un comunicat de presă. În același material se mai arată că Centrul Local de Combatere a Bolilor a emis o decizie de ucidere a animalelor din cadrul exploatației și a stabilit un set de măsuri care vor fi implementate în perioada imediat următoare, după cum urmează: toate spațiile și adăposturile în care au fost ținute animalele bolnave sau suspecte de boală precum și obiectele de orice fel care ar putea fi purtătoare de agenți patogeni, inclusiv vehiculele care au intrat în contact cu aceste animale vor fi obligatoriu curățate și dezinfectate conform indicațiilor medicului veterinar oficial; furajele și așternutul animalelor potențial purtătoare de agenți patogeni trebuie arse sau ambalate la un loc cu gunoiul.

În cursul zilei de marți, comisia de evaluare a despăgubirilor, din care fac parte și doi reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Brăila în calitate de observatori, s-a reunit la exploatația menționată pentru a monitoriza implementarea deciziei de distrugere a carcaselor și cadavrelor de suine. Autoritățile mai spun că, în tot acest demers, au fost respectate etapele din cadrul Manualului Operațional pentru Intervenția în focarele de Pestă Porcină Africană, ediția IV, emis de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Contactat telefonic, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila a precizat pentru ”Obiectiv” că, la Ulmu,  au fost afectate, în total, 3.295 de animale, pentru care proprietarul va fi despăgubit, la fel ca până acum. ”Au fost 1.598 de capete la o fermă și 1.697 la cealaltă. Procedurile au rămas aceleași. Da, se mai acordă despăgubiri. Acum, de jur împrejurul Brăilei, toate județele au pestă porcină africană, a spus Marian Arsene, directorul DSVSA Brăila. Anul acesta, la Brăila a mai fost confirmat un focar de PPA, la o gospodărie din comuna Romanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro