• după ce au fost descoperite, recent, două cazuri de pestă porcină africană la Satu Mare, autorităţile brăilene au decis să facă, astăzi, un exerciţiu în comuna Vădeni, cu tema combaterea şi îndepărtarea unui astfel de pericol • anunţul a fost făcut de către directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila, Gicu Drăgan, cu precizarea că boala nu afectează oamenii, însă este mortală pentru animale • exerciţiul va avea loc într-o gospodărie din satul Baldovineşti
Autorităţile brăilene s-au activat după apariţia a două cazuri de pestă porcină africană la Satu Mare şi au pregătit un exerciţiu de prevenire a răspândirii unei asemenea boli, extrem de periculoase pentru animale. Mai exact, ieri, în cadrul unei întâlniri la Consiliul Judeţean cu toţi primarii din judeţ, a participat şi directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila, Gicu Drăgan, tocmai pentru a-i informa pe şefii comunelor şi oraşelor ce trebuie să facă în momentul în care apar astfel de probleme. Acesta a anunţat că astăzi, în comuna Vădeni, satul Baldovineşti, va avea loc un exerciţiu de amploare privind o intervenţie pentru îndepărtarea pericolului în cazul detectării pestei porcine africane la nivelul porcilor din judeţul nostru. Drăgan a explicat că boala nu se răspândeşte în niciun caz la oameni, însă în cazul îmbolnăvirii, animalele mor 100%.
“După cum ştiţi, la Satu Mare au apărut două focare de pestă porcină africană. Este o boală infecto-contagioasă, dar nu se transmite la om. Impactul economic este însă foarte mare, deoarece mortalitatea este 100%. După cum aţi văzut şi în informările pe care vi le-am trimis încă de acum două săptămâni, dumneavoastră, ca şi şefi ai UAT-urilor în teritoriu, aveţi nişte îndatoriri. V-am trimis acele instrucţiuni cu ce atribuţii aveţi dumneavoastră sau pe cine aţi delegat, în cazul apariţiei pestei porcine africane în judeţ. Să asiguraţi logistica, oameni care să fie acolo, utilaje care să ne ajute şi aşa mai departe. Mâine are loc o simulare la nivel judeţean. Doamna prefect este şefa Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), dar vor participa toate celelalte deconcentrate: Poliţie, Jandarmerie, Garda de Mediu, fiecare cu impactul pe care îl are şi atribuţiile pe care le are în caz de apariţie a bolii. (...) Singura dintre dumneavoastră care participă mâine (n.r. - astăzi) şi la proba practică, nu doar cea teoretică, este doamna primar Stanca Coman de la Vădeni. Pentru că am ales ca «focar de boală» curtea unui cetăţean de la Baldovineşti, chiar la ieşire, pe stânga”, a explicat Drăgan.
La rândul său, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, le-a solicitat primarilor să trimită o adresă scrisă către DSV Brăila privind instruirea ce le-a fost făcută, astfel încât exerciţiul pregătit pentru astăzi să se desfăşoare în condiţii cât mai bune.
“Nu cred că ar fi cazul să facem o mare de oameni mâine acolo pentru un exerciţiu, dar e bine să fim pregătiţi”, a conchis şeful judeţului.