Mergi la conţinutul principal

Pesta porcină africană ne bate la uşă. Ce măsuri a întreprins DSVSA Brăila

• zeci de focare de pestă porcină africană au fost înregistrate în ultima perioadă pe teritoriul judeţului Tulcea • DSVSA Brăila i-a pus în alertă pe medicii veterinari oficiali şi pe cei de liberă practică cu privire la această boală

 

În judeţul vecin Tulcea, unde zeci de focare de pestă porcină africană au fost înregistrate în ultima perioadă, au fost instituite deja o serie de măsuri pentru evitarea răspândirii acestei boli. Autorităţile de acolo au instituit filtre în Tulcea, în aşa fel încât niciun porc viu sau produs din carne de porc să nu fie transportat din zonele afectate. Cum Brăila este la o “azvârlitură de băţ” distanţă, iar o parte din aprovizionarea cu carne şi preparate din carne de porc se face în mod frecvent din judeţul vecin unde, iată, sunt probleme din cauza pestei porcine africane, veterinarii brăileni au venit cu un set de măsuri menite să prevină apariţia acestei boli şi pe teritoriul judeţului nostru.

“În contextul epidemiologic actual, în care focare de  pestă porcină africană evoluează, atât la porcii domestici cât şi la porcii mistreţi în judeţul Tulcea, la nivelul judeţului Brăila au fost întreprinse o serie de măsuri menite să prevină apariţia bolii pe teritoriul judeţului, după cum urmează: a fost informată Instituţia prefectului, cu scopul adoptării măsurilor necesare creşterii capacităţii de reacţie la o eventuală suspiciune de evoluţie a bolii; DSVSA Brăila a convocat şi instruit medicii veterinari oficiali şi pe cei de liberă practică, cu privire la situaţia epidemiologică actuală şi a prezentat sintetic simptomatologia pestei porcine africane şi măsurile ce trebuie întreprinse la orice suspiciune ori confirmare de boală; au fost întocmite informări referitoare la riscul apariţiei acestei boli şi pe teritoriul judeţului Brăila, în special prin mişcările de animale, urmare a actelor de comerţ sau prin circulaţia faunei sălbatice, în special a porcilor mistreţi, informări ce au fost transmise către AJVPS Brăila, Direcţia Silvică Brăila şi Fondurile de vânătoare private; s-au transmis informări către toate exploataţiile comerciale de porcine, consiliile locale, IPJ Brăila, CN APDM Galaţi, cu scopul înăspririi măsurilor de profilaxie generală privind accesul în unităţi şi circulaţia porcinelor”, ne-a declarat Gicu Drăgan, directorul executiv al DSVSA Brăila.

De asemenea, sursa citată a atras atenţia asupra faptului că pesta porcină africană este cuprinsă în lista bolilor ce se despăgubesc, conform HG 1214/2009, însă numai dacă porcinele sunt crotaliate şi cuprinse în baza naţională de date. “Solicitaţi medicilor veterinari de liberă practică să vă identifice şi să vă înregistreze animalele şi anunţaţi imediat orice suspiciune de boală medicilor veterinari oficiali, medicilor veterinari de liberă practică sau la DSVSA Brăila telefon 0239610689, pe fax :0239610691 sau prin email!”, a mai spus Drăgan.

De precizat că până la acest moment, în judeţul vecin, au fost înregistrate circa 40 de focare de pestă porcină africană, mai precis pe teritoriul administrativ al comunelor tulcene Ceatalchioi, Pardina, Maliuc şi Somova, dar şi al municipiului Tulcea, iar până în prezent 35 de porci au murit din cauza acestei boli, după cum a anunţat zilele acestea Prefectura Tulcea.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, boala nu este periculoasă pentru om, însă în cazul porcinelor virusul pestei porcine africane provoacă mortalitate în 100% din cazuri, existând doi factori ce provoacă răspândirea acesteia, cel animal şi factorul uman.

După cum am precizat mai devreme, boala nu afectează omul, însă pierderile economice cauzate prin numărul mare de cazuri de îmbolnăviri, numărul mare de pierderi prin moarte, pierderile economice mari la nivel de industrie - prin mortalitatea cauzată de evoluţia bolii, limitarea mişcării animalelor, reducerea pieţei de desfacere prin interdicţii de export animale vii şi produse din carne de porc etc -, fac ca această boală să fie extrem de păgubitoare.

Pe de altă parte, din cauza rezistenţei foarte mari a virusului în mediul înconjurător, precum şi a contaminării unor vectori, precum căpuşele, în care virusul poate rămâne activ câţiva ani, boala devine endemică, adică o boală care persistă într-o anumită regiune, într-o anumită populaţie de animale, foarte greu de eradicat, şi doar cu costuri uriaşe.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro