Mergi la conţinutul principal

Pescaria de la Maxineni, adusa la faliment de pelicani

Circa 3.000 de pelicani sint pe cale sa aduca in pragul falimentului ferma piscicola din comuna Maxineni, care a fost invadata de pasarile ce devoreaza linistite pestele, golind pur si simplu lacurile. Pelicanii au venit in zona in urma cu sase saptamini si consuma lunar circa 15 tone de peste, iar angajatii pescariei se tem ca, in ritmul acesta, pina la sfirsitul verii, vor ramine fara obiectul muncii. Ei spun ca asista neputicinosi la acest dezastru economic, pentru ca pelicanii sint specie protejata prin lege si nu pot face nimic pentru a-i indeparta.
Pescarii povestesc ca in fiecare an, mii de pelicani care migreaza poposesc, catre sfirsitul primaverii, pe lacurile din comuna Maxineni, care apartin fermei piscicole proprietate a Consiliului Local. De obicei, acestia se opresc in zona circa o luna, sa mai prinda puteri si se hranesc din belsug cu pestele care umple cele 450 de ha de apa. Anul trecut, spun oamenii, au fost chiar 10.000 de pelicani, insa nu au stat atit de mult, iar paguba a fost suportabila. De aceasta data, insa, pasarile, in numar de circa 3.000, nu mai pleaca, cu fiecare zi ce trece, pestele imputinindu-se, iar pierderile pescariei crescind ametitor. Oamenii mai incearca sa-i sperie pe acestia facind zgomot, insa pelicanii nu se lasa atit de usor impresionati si nu parasesc zona in care se simt atit de bine.
"Avem aici crap, caras, salau, somotei, iar pelicanii ii maninca pe toti, nu au preferinte. Daca nu au plecat pina acum, este clar: cit vor avea de mincare, nu vor pleca de aici", ne-a spus Aurelian Tricheanu, unul dintre angajatii fermei.
"Daca pierdem circa 15 tone de peste lunar, in 2-3 luni, deja vom falimenta. Problema noastra este ca nu ne putem atinge de acesti pelicani, pentru ca sint specie protejata prin lege si, in plus, din noiembrie anul trecut, zona aceasta a fost declarata arie naturala protejata. Nu mi se pare normal acest lucru, dat fiind ca aceasta este o amenajare piscicola, facuta de mina omului, nu o zona naturala. Cert este ca aceste conditii restrictive ne impiedica sa ne protejam", ne-a declarat si Horia Cosarca, inginerul piscicol.
La rindul sau, Mihai Ruse, primarul de Maxineni si-a spus necazul:
"Sint intr-adevar frumosi, sint ocrotiti de lege, sint pe placul celor care vin la pescuitul sportiv, insa pentru noi este un dezastru. Vreau sa va spun ca un singur pelican consuma de la 5 la 7 kg de peste pe zi, astfel incit puteti face calculul, pentru a vedea care este paguba, de pe urma a 3000 de exemplare de acest fel. Am investit degeaba, investim si bani, si munca, si suflet, insa daca ii lasam, daca nu facem ceva, daca nu vin vinatorii sa-i sperie, este o nenorocire. Noi am apelat la tot felul de metode, ca sa facem zgomot, sa-i speriem, insa ei s-au obisnuit si nu mai pleaca de pe lac. Degeaba vrem sa accesam programe, sa facem aici o zona turistica, daca vom ramine doar cu apa".
Oamenii se tem ca pina la finele verii, pelicanii vor termina cele circa 40 de tone de peste existente in lacurile fermei si, in toamna, ei vor ramine fara slujba.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro