• Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila a reușit, recent, să aducă laolaltă profesioniști din variate domenii de activitate și elevi de liceu, aflați în căutarea celui mai bun drum pentru viitor • este vorba despre cea de-a VI-a ediție a evenimentului ”Cartea vie a profesiei”, în cadrul căruia liceenii au avut ocazia de a afla ce job li s-ar potrivi cel mai bine și către ce facultate ar trebui să se îndrepte • la această ediție, au participat aproape 50 de profesioniști din domenii variate și aproape 800 de elevi din 16 licee, dintre care două din orașul Ianca și unul din Făurei
Săptămâna trecută elevii de liceu din Brăila au putut lua parte la un eveniment deosebit, unic în județul nostru, organizat de Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila. Este vorba despre ”Cartea vie a profesiei”, demers pornit acum opt ani, suspendat în perioada pandemiei și ulterior reluat de organizator, care a ajuns în prezent la cea de-a VI-a ediție. Pe scurt, elevii de liceu care au putut participa la evenimentul ce a avut loc luni (18 noiembrie), la Casa Tineretului, în intervalul 13:00 – 15:00, au avut ocazia de a se întâlni cu o serie de profesioniști din foarte multe domenii de activitate, de a discuta cu aceștia și de a-și forma o opinie privind traseul viitor pe care și l-ar putea alege în viață.
În cele două ore, aproximativ 800 de elevi din 16 licee brăilene, dintre care, în premieră, două din orașul Ianca și unul din Făurei, s-au întâlnit și au discutat cu aproape 50 de profesioniști. Domeniile de activitate selectate la această ediție au fost și mai variate față de anii trecuți. Interesant de precizat este că profesiile care i-au interesat în mod deosebit pe tineri au fost cele de antreprenor, judecător, medic, specialist IT, creator de conținut, specialist în beauty, dar și de psiholog.
Astfel, unii mai timizi, alții ceva mai îndrăzneți, liceenii brăileni s-au plimbat pe la fiecare specialist dispus să le răspundă la eventualele întrebări și au aflat lucruri interesante. Unii au întrebat chestiuni concrete, alții au dorit doar să afle mai multe detalii despre o profesie sau alta, în timp ce unii au încercat pur și simplu să își dezvolte cultura generală, fără a avea neapărat intenția de a urma una dintre meseriile ce le-au fost prezentate.
Totuși, una peste alta, experiența a fost una cât se poate de plăcută pentru tinerii ce au avut ocazia să vină la această acțiune complexă, pregătită special pentru ei de Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila.
”Care ar fi primii pași pe care ar trebui să îi fac dacă aș vrea să mă fac jurnalist?”, ”Merită să urmezi cursurile facultății de jurnalism?”, ”Ce aș putea să fac înainte de a mă înscrie la o facultate de jurnalism?”, ”Este o meserie grea?”, ”Ce facultăți din afară aș putea urma pentru a fi jurnalist acolo?”, ”Am talent la scris, aș vrea să încerc ceva în direcția documentarelor, ar ajuta facultatea de jurnalism?”, sunt doar câteva dintre întrebările pe care tinerii i le-au adresat, de exemplu, redactorului ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, prezent la eveniment.
Cert este că liceenii brăileni s-au arătat dornici să afle mai multe din fiecare domeniu ce le-a fost prezentat, pentru a-și creiona o perspectivă de viitor.
Profesii mai variate decât la celelalte ediții
Chiar dacă o parte dintre domeniile de activitate din care au fost invitați specialiștii au fost reprezentate și în anii trecuți, de această dată, oferta a fost una și mai variată prin introducerea unora noi.
”Cărțile vii” care au răspuns în acest an invitației bibliotecii brăilene și s-au întâlnit cu tinerii sunt: specialist IT/inginer de sistem - Mihai Ichim; procuror - Daniel Cristinel Sarău; judecător - Marius Florentin Cojocaru, Geanina Voinea și Florin Jercan; antreprenor - Marius Coadă (Ferma de la Coadă); psiholog - Rodica Popa și Florentina Gruia; inginer - conf. dr. prof. Petru Dumitrache (Facultatea de Inginerie și Agronomie Brăila, inginer mecanic), conf. dr. prof. Andreea Raluca Chiriac (FIAB, inginer agronom), Gigel Florin Căpățână (FIAB); medic - Alina Urse (alergologie și imunologie clinică); asistent medical - Ruxandra Drăgan; actor - Elena Andron și Cătălina Nedelea; jurnalist - Alexandru Necula; economist - Camelia Vechiu și Geanina Negrău (Universitatea Constantin Brâncoveanu), farmacist - Profira Constantinoiu; arhitect - Carmen Țigău; profesor - Ana Coman; pompier - col. Ștefan Stoian, sg. maj. Andreea Crețu; militar - lt. cdor. Nicoleta Coman (recrutor MApN), pl. maj. Cătălin Nicolae (recrutor MApN), pl. maj. Marian Spătărescu (recrutor MApN; polițist - comisar șef Simona Costescu și Marinela Ganea, agent șef pol. Iordănel Cabăț; ofițer penitenciar - subinspector de poliție penitenciară Andrea Hristache, inspector de poliție penitenciară Georgian Chiojdoiu; insp. principal. Mirabela Dima (asistent social, șef serviciu educație la Centrul de detenție Tichilești), subinspector Oana Iorga educator; jandarm – sergent major Rodica Balaban, plt. adj. Adela Sârbu, plt. adj. șef Cristian Preda, Beatrice Ion (elevă jandarmi); specialist marketing digital - Teodora Adamache; grafician - Cristina Dediu; web designer - Florin Dediu; speaker motivațional Silvia Albu (director); fiziokinetoterapeut - Alina Pârlog; contabil/economist - Oana Gheorghe (Colegiul Național ”Ana Aslan”); creator de conținut - Liliana Deca Apostol; analist financiar/broker/bursă de valori - Gabriel Stoica; specialist beauty - Mihaela Talpău, Anca Popescu; chef - Caterina Meiroșu (Bella Italia); activist ONG (absolvent de Harvard și Stanford) - Cristinel Stoica Popa.
”Cartea vie a profesiei” este un proiect al Serviciului Automatizare al Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” Brăila. Organizatorii au fost Roxana Neagu, Laura Caplea și Leonard Neculae.
”Biblioteca Județeană și-a propus să inspire elevii din ultimii ani de liceu în alegerea unei meserii printr-o activitate non-formală, unde tinerii au interacționat direct cu specialiștii din diverse domenii. (...) A fost o muncă fantastică să-i aducem pe toți împreună, dar la final tot efortul a meritat. Echipa bibliotecii merită felicitări pentru organizarea acestui amplu eveniment (...) Le mulțumim cadrelor didactice care au mobilizat și însoțit elevii pentru a participa la cel mai mare proiect de orientare în carieră din Brăila.
De asemenea, le mulțumim "cărților vii" pentru că au ales să vorbească cu tinerii despre fețele văzute și nevăzute ale succesului în carieră!”, a punctat conducerea pe pagina de facebook a instituției.