Personalități ale Brăilei/ Donații și donatori: farmacistul Paul Bălcănescu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Personalități ale Brăilei/ Donații și donatori: farmacistul Paul Bălcănescu

• fiu de negustor, farmacistul Paul Bălcănescu (1910-1965) a donat Muzeului Brăilei aproape 1.000 de piese de patrimoniu: mobilier de salon, mobil în stil maur, statuete de bronz, piese de ceramică, sfeșnice din bronz și tablouri de o inestimabilă valoare • în prezent, Patrimoniul Secției de Artă, constituit prin donații, transferuri și achiziții, a ajuns la peste 4.000 de piese

 

Miercuri, 7 februarie, s-au împlinit 59 de ani de la trecerea în eternitate a farmacistului brăilean Paul Bălcănescu (1910 - 1965), colecționar și donator fără de care patrimoniul istoric al Brăilei ar fi fost, cu siguranță, mult mai sărac.

„Deși fiu de negustor, Paul Bălcănescu a fost educat în cultul respectului pentru valorile spirituale, dintre care cele estetice, exprimate prin creații artistice, s-au aflat în centrul preocupărilor sale încă din adolescență. Pasionat de istorie, de arheologie și de artă, Bălcănescu a reușit mai târziu, din veniturile obținute ca farmacist, să cumpere sute de piese, să le studieze și să le asambleze în colecții integrate mediului său cotidian de viață. Arta de a trăi frumos în vremuri puțin prielnice a reprezentat pentru Paul Bălcănescu singura preocupare”, precizează Alina - Ruxandra Mircea, șef Secția Artă a Muzeului Brăilei „Carol I”.

Conștient de valoarea colecției sale, adunată cu greu, în perioada 1950 - 1965 - în plină dictatură comunistă - farmacistul Paul Bălcănescu a lăsat-o, prin clauză testamentară, Muzeului Brăilei. Piesele de mobilier de salon, din secolul al XIX-lea, se află astăzi în expoziția permanentă a Secției Artă. Decorația interiorului este completată de sfeșnice din bronz și majolică, de statuete din bronz, antimoniu sau ceramică și de tablouri, toate ilustrând gustul acelei epoci.

Potrivit dr. Maria Stoica, fost șef al Secției Artă a Muzeului Brăilei „Carol I”, critic de artă recunoscut, patrimoniul Secției Artă a fost constituit prin donații, transferuri și achiziții, ajungând astăzi la peste 4.000 de piese. Acesta cuprinde colecția de pictură și grafică românească modernă și contemporană, colecția de sculptură contemporană românească, colecția de artă decorativă universală, colecția de fotografii cu valoare artistică, colecția de obiecte memoriale și documente.
Colec
ția de artă decorativă europeană și orientală, din secolele XVIII-XIX, a fost constituită cu piese achiziționate exclusiv din Brăila și structurată în jurul ansamblurilor de mobilier de salon, în stil maur și în stil rococo. Secția cuprinde 157 de piese din cele 987 ale donației Paul Bălcănescu (1910-1965), intrată în patrimoniul Muzeului Brăilei imediat după moartea colecționarului brăilean.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro