* un proiect de lege adoptat zilele trecute prevede ca reevaluarea periodică a persoanelor cu handicap grav, pe termen limitat, să se poată face la domiciliul persoanei, la cererea acesteia sau a reprezentantului ei legal * în județul Brăila sunt 1.709 de persoane încadrate cu grad de handicap grav, care necesită evaluarea periodică
Persoanele cu handicap grav pot chema la domiciliu comisia de reevaluare periodică. Decretul de promulgare a acestei legi a fost semnat zilele trecute de președintele Klaus Iohannis și prevede, clar, o îmbunătățire a procedurii de reevaluare, absolut firească într-o țară normală. Concret, propunerea legislativă care completează articolul 87 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabilește un tratament corespunzător pentru persoanele încadrate în grad de handicap grav astfel încât reevaluarea periodică a acestora să se poate face la domiciliul persoanei, la cererea acesteia sau a reprezentantului ei legal. Potrivit actului normativ, comisia de evaluare se va deplasa la domiciliul persoanei după o prealabilă programare și o informare a acesteia cu privire la data și ora efectuării evaluării periodice. „Pentru persoanele cu handicap, pentru care comisia de evaluare a stabilit anterior încadrarea în gradul de handicap grav, cu excepția celor prevăzute la alin. (11 ), reevaluarea periodică se poate face la domiciliul persoanei, la cererea acesteia ori a reprezentantului său legal. Comisia de evaluare se deplasează la domiciliul persoanei după o prealabilă programare și informare a acesteia cu privire la data și ora efectuării evaluării periodice”, prevede actul normativ.
În județul Brăila, la acest moment, sunt înregistrate, în total 1.709 persoane cu grad de handicap grav, care necesită evaluare, dintre care 990 din mediul urban și 719 din mediul rural, conform datelor puse la dispoziție de către conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brăila. ”La nivelul Direcției funcționează serviciul de evaluare complexă a persoanei adulte cu handicap. Serviciul de evaluare se deplasează la domiciliul familiilor, a persoanelor cu handicap în vederea evaluării, deci noi o făceam și până acum în condițiile în care persoanele nu se puteau deplasa. În ceea ce privește comisia, aceasta nu s-a deplasat. S-a întrunit la sediul unde își desfășoară activitatea și a analizat dosarele respective. Da, modificarea legislativă vine în sprijinul persoanelor încadrate în grad de handicap grav, cu termen de evaluare! Fără îndoială, comisia de la Brăila va respecta prevederile legale și vor fi identificate resurse materiale în acest sens”, a declarat directorul DGASPC Brăila, Simona Cimpoaie. Potrivit sursei citate, din comisie fac parte doi medici, un asistent social, un psiholog și un reprezentant ONG.
Pe lângă acele 1.709 persoane din Brăila cu grad de handicap grav, pe termen limitat, în județul nostru mai sunt înregistrate încă 3.614 de persoane cu grad de handicap grav, cu termen permanent, care nu mai necesită acea evaluare periodică, astfel că acestea nu intră sub incidența noii legi.