In evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca figureaza 2.242 de persoane peste 40 de ani care nu au slujbe. Somajul afecteaza, in special, barbatii. Nu mai putin de 1.910 sint muncitori. Dintre acestia, 1.405 nu mai primesc nici macar indemnizatia de somaj. Potrivit datelor aceleiasi institutii, numai 274 de persoane au absolvit liceul sau o scoala postliceala.
Numarul somerilor de peste 40 de ani care au studii superioare este mic. Astfel, numai 53 de persoane nu au o slujba si dintre acestea, 11 nu mai primesc somaj.
Statul plateste salariile persoanelor de peste 45 de ani care se angajeaza
Angajatorii care incadreaza in munca pe o perioada nedeterminata someri care au peste 45 de ani sint scutiti de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferente acestor persoane. Facilitatile se acorda pe o perioada de un an. Concomitent, statul plateste salariile lor cu conditia mentinerii raporturilor de munca cel putin 2 ani. Suma garantata este de un salariu de baza minim brut pe tara si se acorda 12 luni. Daca agentii economici vor sa ofere un salariu mai mare, o pot face, in acest caz ei platind numai diferenta dintre salariul minim oferit din bugetul de somaj si suma negociata in contract.
In cazul in care un somer mai are 3 ani si poate iesi la pensie anticipata partial sau pentru limita de virsta, legislatia prevede facilitati pentru toata aceasta perioada, daca persoana se angajeaza. Astfel, din bugetul asigurarilor pentru somaj se va acorda angajatului, lunar, o suma egala cu un salariu minim brut pe tara, pina la data indeplinirii conditiilor de pensionare. Si in acest caz, daca agentii economici vor sa acorde un salariu mai mare, o pot face, acestia suportind numai diferenta dintre suma oferita din bugetul de asigurari pentru somaj si suma negociata in contract.