Muzeul Brăilei a găzduit ieri o nouă întâlnire în amintirea criticului Dumitru Panaitescu Perpessicius, la care a fost invitat profesorul universitar dr. C. D. Zeletin, prieten de familie cu reputatul critic brăilean.
În faţa auditoriului acesta a povestit crâmpeie inedite din viaţa lui Perpessicius şi a încercat să explice prin biografia lui stilul în care a scris de-a lungul vieţii. C. D. Zeletin a povestit că Perpessicius a fost primul om pe care l-a auzit vorbind curent latineşte şi că la bătrâneţe, deşi era aproape orb, se străduia să înveţe limba engleză, dar şi că, după opera sa critică se poate reconstitui istoric şi stilistic literatura română. "Perpessicius avea o dragoste adâncă pentru Brăila, pentru brăileni şi se simţea veşnic îndatorat pentru brăileni. Nu exagera valoric, dar era o dragoste care venea de dincolo de el. Stilul lui nu-l putem înţelege fără Dunăre, pentru că era un stil literar complex, care te biciuia intelectual. Era un om foarte prietenos, generos şi acest lucru se reflecta în scrisul său. Este considerat Marele Amiabil al literaturii române. În realitate nu era amiabilitate. El ştia exact care era valoarea textului de care scria, dar avea grijă de sensibilitatea sufletului tânăr, în formare. Acest lucru cred că se datorează şi tragediei prin care a trecut", a spus prof. univ. dr. C. D. Zeletin. Tragedia secretă a lui Perpessicius a fost iubirea lui pentru tânăra Viorica Secoşanu, tânăra care atunci când a aflat că este căsătorit şi are un copil de zece ani a preferat să-şi dea foc într-un cavou. Profesorul Zeletin a subliniat că blândeţea sapienţială a lui Perpessicius a apărut exact după 1926, când s-a întâmplat tragedia.
La finalul alocuţiunii sale deosebit de interesante, prof. dr. C. D. Zeletin a oferit Muzeului Brăilei, Casei memoriale "Perpessicius", o scrisoare olografă a criticului şi alte volume ce vorbesc şi despre Perpessicius. Întâlnirea a fost moderată de directorul Muzeului, prof. dr. Ionel Cândea. Întâlnirea s-a încheiat cu un recital al corului Liceului "Perpessicius", "Trison", condus de profesorii Maricica şi Ştefan Lupu.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.