Mergi la conţinutul principal

A permis unui necunoscut să îi verifice aragazul şi a rămas fără 3.000 lei

• o bătrână a rămas fără economii, după ce i-a dat voie unui necunoscut să intre în locuinţă, iar în timp ce acesta era în bucătărie, altul a intrat şi a luat banii din şifonier • octogenara a făcut sesizare la poliţie, însă şansele să îşi recupereze banii sunt cam mici

 

Infractorii au muncit de Paşte. Economiile unei octogenare au dispărut brusc, după ce femeia a primit vizita unor necunoscuţi. Un individ a intrat în locuinţă, motivând că verifică aragazul, iar altul a luat o importantă sumă de bani din şifonier. S-a dat alarma la poliţie.

Oamenii legii arată faptul că, în general, infractorii vizează persoanele vârstnice,

care preferă să îşi ţină economiile acasă, în locuri pe care le consideră sigure. Numai că hoţii dau repede de urma banilor, ascunşi în şifonier sau sertare. Bătrânii sunt vulnerabili, mai ales că accesul limitat la informaţii şi nevoia de comunicare îi fac să deschidă uşor uşa necunoscuţilor.

Necazul a lovit-o pe o brăileancă în vârstă de 84 de ani, care, în data de 04 aprilie, a fost păgubită de suma de 3.000 lei. Ea a primit în locuinţă un bărbat care a pretins că trebuie să îi verifice aragazul. “Bătrâna le-a relatat poliţiştilor că, după plecarea acestuia, în timp ce ea se afla încă în bucătărie, o altă persoană a ieşit din apartament, iar la scurt timp a constatat  lipsa banilor, pe care îi ţinea într-o cutie de carton, în şifonierul din dormitor”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, subinspector Laura Dan.

Poliţiştii susţin că acesta este doar unul dintre modurile în care acţionează infractorii. De multe ori, indivizii puşi pe furat reuşesc să obţină accesul în casele vârstnicilor, după ce le prezintă produse la preţuri promoţionale, cadouri din partea unor magazine sau autorităţi. Nu de puţine ori, pretind că oferă pomană sau cer sprijin financiar pentru copii bolnavi. Toate acestea îi fac pe mulţi dintre bătrâni să uite de măsurile elementare de precauţie pe care trebuie să le ia pentru a-şi proteja bunurile şi chiar integritatea corporală ori viaţa.

Poliţiştii revin cu recomandări pentru brăilenii mai tineri. Ei trebuie să discute cu persoanele vârstnice din familie şi să le transmită unele sfaturi pentru prevenirea furturilor şi  a tâlhăriilor produse în locuinţe. În primul rând, nu trebuie permis accesul în casă sau în curte persoanelor care pretind că sunt angajaţi ai unor autorităţi sau companii, decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu. În plus, oamenii trebuie să păstreze la îndemână o listă cu numere de telefon utile, cum ar fi cele de la companiile de gaz, electricitate şi serviciile de apă şi să sune la respectivele companii pentru a verifica identitatea celor care pretind că sunt angajaţi ai acestora. Sumele mari de bani sau bunurile de valoare nu trebuie ţinute în casă, ci în depozite bancare. Dacă, totuşi, aleg să le păstreze în locuinţă, să nu le depoziteze în şifoniere, acestea fiind primele locuri în care caută hoţii.

Bătrânilor care permit accesul în locuinţă unor necunoscuţi, fiind atraşi de anumite oferte irezistibile, le este recomandat să nu deschidă sertare, dulapuri sau alte locuri unde ţin lucruri de valoare în prezenţa străinilor. Nici persoanele care îi abodează pe oameni pe stradă, aruncând cu “daruri” sau diverse poveşti de viaţă lacrimogene, nu trebuie băgate în seamă. Intenţia acestora este cu totul alta. Oricum supermarketurile au promoţii şi oferă cadouri doar în incinta acestora. Nimeni nu vine la domiciliul unui bătrân pentru a-i aduce cadouri.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro