• în ţară s-a declanşat epidemie de rujeolă, după ce în primele opt luni ale anului au fost confirmate 675 de cazuri de îmbolnăviri şi trei copii au murit • conform datelor de la DSP Brăila, judeţul nostru este ferit în acest moment de epidemie, până acum neînregistrându-se niciun caz de boală sau suspiciune • totuşi, la sfârşitul lunii august, gradul de acoperire vaccinală era doar de 32%, aproape 1.500 de copii nefiind vaccinaţi • chiar dacă în judeţul nostru nu a căpătat amploare curentul refuzului părinţilor de a-şi imuniza copiii, aceştia, din diverse motive, nu vin cu micuţii la vaccinare • Ministerul Sănătăţii atrage atenţia asupra importanţei vaccinării împotriva rujeolei-oreion-rubeolă (ROR)
În ţară este epidemie de rujeolă, după ce în primele opt luni ale acestui an au fost confirmate 675 de cazuri în 23 de judeţe şi 3 copii au murit. Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut, au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces.
Judeţul nostru este ferit în acest moment de epidemie. Conform datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, nu s-a înregistrat până acum niciun astfel de caz şi nu există nicio suspiciune. Totuşi, din luna ianuarie şi până în luna august a acestui an au fost vaccinaţi doar 32% dintre copiii catagrafiaţi (lot de bază şi restanţieri). Practic, acum, aproape 1.500 de copii sunt în pericol de îmbolnăvire, deoarece nu au fost imunizaţi. Totuşi, dacă la nivel naţional, în special anul trecut, s-a declanşat o adevărată campanie împotriva vaccinului rujeolei-oreion-rubeolei (ROR), pe plan local nu au existat refuzuri categorice din partea părinţilor decât în foarte puţine cazuri, cel mult 50, şi dintre acestea, cele mai multe, pe considerente religioase. Totuşi, din diverse motive, părinţii pur şi simplu nu vin să-şi vaccineze copiii.
Deocamdată, nu
Aşa cum am afirmat anterior, conform reprezentanţilor DSP Brăila, în judeţul nostru ne se pune problema unei epidemii de rujeolă, până în acest moment neexistând vreun caz înregistrat sau măcar o suspiciune.
“Nu a apărut niciun caz, nici măcar suspecţi. Noi acum întărim toată supravegherea, cu toate că nu acum o instituim, ea este o supraveghere permanentă. Oricum, medicii de familie continuă toată această activitate, continuă toată supravegherea şi fiecare suspect care ar apărea trebuie să ni-l comunice de îndată ca să se poată lua toate măsurile de izolare a cazului şi aşa mai departe. Repet, deocamdată nu avem nici măcar o suspiciune formulată şi dacă e ceva trebuie să fie comunicată de îndată”, ne-a declarat Gabriel Ciochină, directorul DSP Brăila.
Aproape 1.500 de copiii nu sunt vaccinaţi
Totuşi, în primele opt luni ale anului, din totalul copiilor catagrafiaţi (lot de bază şi restanţieri) au fost vaccinaţi doar în jur de 32%. Un motiv pentru procentul scăzut de copii vaccinaţi îl reprezintă, susţin medicii, trecerea, în 2015, de la vaccinare cu ROR în şcoli la cabinetele medicilor de familie.
“În anul 2015, s-a trecut de la vaccinarea prin campanii şcolare la vaccinarea numai prin medicul de familie. Datorită acestei schimbări şi a faptului că nu au ajuns întotdeauna, în timp util, informaţiile de la asistenţa medicală şcolară privind aceste vaccinări - fie că s-au dat fişele părinţilor şi părinţii nu le-au dus la medicii de familie sau nu au fost solicitate - au existat situaţii în care medicul de familie, neavând toate informaţiile la nivelul cabinetului n-a putut să facă toate aceste vaccinări. Şi astfel am observat că undeva pe la începutul acestui an, şi mă refer la grupele de vârstă 5-7 ani, dar, ciudat, şi la grupa de vârstă 1 an, a fost un procentaj extrem de scăzut de vaccinare undeva în jur de 11%. Pe medicii de familie i-am tot mobilizat în toată perioada şi pe raportarea din luna august s-a ajuns la un grad de acoperire vaccinală la aceşti copii undeva la peste 32%, campania continuând. Noi în momentul de faţă avem inclusiv stocuri de vreo 9.000 de doze”, a explicat conducerea DSP Brăila.
Îngrijorător este faptul că, în luna august, 1.482 de copiii figurau restanţieri.
Printre ei, în număr redus, se numără şi părinţi care au refuzat să îşi vaccineze copiii.
“În general sunt părinţi cu un grad de educaţie mai redus, care neglijează importanţa vaccinării. Dar, cu puţină insistenţă, până la urmă i-am convins. Am mai avut şi cazuri de părinţi care au mai plecat de la domiciliul lor în altă parte o perioadă, acolo nu şi-au înscris copilul la un alt medic, a trecut perioada de vaccinare pentru că şi vaccinurile se fac şi ele cu un rost. Când s-au întors în teritoriu , se depăşise momentul şi unii copiii au rămas nevaccinaţi. Însă sunt cazuri izolate. În general, îi recuperăm. În general, la mine la cabinet, părinţii au fost destul de cooperanţi, le-am explicat necesitatea şi importanţa vaccinării pentru sănătatea şi viaţa copiilor lor”, ne-a declarat Viorica Naumov, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie - filiala Brăila.
Curentul anti-vaccinare
Anul trecut, în mediul online s-a declanşat un adevărat fenomen anti-vaccinare. Atunci s-a vehiculat că la copiii cărora li se administrează vaccinul rujeolă-oreon-rubeolă poate apărea autismul sau alte boli, motiv pentru care mulţi părinţi, de frica unor efecte adverse, au refuzat să îşi mai vaccineze micuţii. Printre persoanele care au susţinut vehement că vaccinul “nu te protejează, te îmbolnăveşte” se numără şi Olivia Steer. Aceasta declara că vaccinurile au în compoziţia lor mercur şi aluminiu, o combinaţie fatală, care de cele mai multe ori produce probleme de sănătate copiilor. Potrivit medicilor, informaţiile sunt eronate, ele nefiind susţinute de un studiu ştiinţific care să ateste această teorie.
“Din păcate, ca o informaţie generală pe care o am, în ultima perioadă, în ultimul an, au existat nişte discuţii în media, pe acest faimos Facebook şi în alte medii în care oamenii socializează sau se informează, discuţii nefondate ştiinţific în care vaccinarea era considerată ca fiind cu risc pentru apariţia unor boli la copii. Discuţiile astea, pe unii dintre părinţi i-au influenţat în mod negativ. Ei, lucrurile astea trebuie corectate, părinţii trebuie să înţeleagă că vaccinarea este o acţiune extrem de importantă, profilactică pentru unele boli foarte grave care pot fi invalidante sau chiar mortale pentru copii. Dar de la începutul anului, eu n-am avut niciun fel de problemă cu vreun astfel de refuz”, a mai explicat Viorica Naumov.
“Mulţi părinţi ori că nu dau importanţă ori că au ajuns să dea o prea mare importanţă datorită unor informaţii false pe care le-au primit, că vaccinul nu ştiu ce face, lucru total neadevărat. Au ajuns să nu mai ducă copilul la medicul de familie, ceea ce e complet greşit”, a confirmat şi directorul DSP Brăila.
Ministerul Sănătăţii condamnă campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor
Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an. Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor.
Şi reprezentanţii Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie atrag atenţia
că scăderea acoperirii vacinale pentru vaccinul rujeolos se datorează refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii, în condiţiile în care nu au existat dificultăţi majore în aprovizionarea cu acest vaccin. “Acest lucru determină expunerea micuţilor la pericolul de a contacta boala, precum şi la a dezvolta complicaţii severe, care în cazul rujeolei se pot solda cu deces. Pericolul este cu atât mai mare pentru copiii cu vârsta sub un an, care nu sunt vaccinati conform schemei în vigoare şi se pot îmbolnăvi doar dacă intră în contact cu alţi bolnavi şi care astfel răspândesc boala. Decesul celor trei sugari evidenţiază în mod tragic pericolul pe care îl reprezintă copiii nevaccinaţi, dacă un procent important de copii nu se vaccinează la timp”, se arată în comunicat.
Medicii ne avertizează că rujeola este o boală care prezintă în medie o mortalitate de 1-2 decese la 1.000 de îmbolnăviri, decese care pot fi prevenite prin vaccinarea copiilor la vârsta de un an şi 5 ani, protejând astfel atât copiii vaccinaţi, cât şi pe cei care nu pot fi vaccinaţi.
“Facem apel la familii să înţeleagă că vaccinurile din Programul Naţional de Vaccinare se adresează unor boli grave care pot fi mortale, să verifice antecedentele vaccinale ale propriilor copii, iar în cazul în care acestea sunt incomplete, să se prezinte la medicul de familie unde vaccinul rujeolos poate fi comandat şi administrat”, se precizează în comunicatul Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie.