Mergi la conţinutul principal

Pericolul drogurilor printre tineri. Acțiuni de informare făcute de polițiști

* în vacanța de vară, polițiștii discută cu minorii și adulții despre legislația incidentă domeniului, oferindu-le informații despre riscurile la care se expun consumatorii de substanțe interzise, dar și despre recunoașterea semnelor consumului de droguri * tinerii sunt sfătuiți să își aleagă cu grijă anturajul, întrucât de multe ori acesta îi poate influența în mod negativ și îi poate “arunca” în capcana drogurilor * polițiștii aduc în atenție și pedepsele prevăzute pentru cei care fac trafic de droguri

 

Polițiștii brăileni acționează pentru prevenirea consumului de droguri printre tineri, în cadrul campaniei “Mai informat, mai independent!”. În perioada vacanței de vară, polițiștii au programate întâlniri cu tinerii pentru a le vorbi despre riscurile la care se expun prin consumul și traficul de droguri

Inspectoratul de Poliție Județean Brăila - Biroul Siguranța școlară și compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității desfășoară în această perioadă, pe raza județului Brăila, activități de informare și conștientizare a consumului și traficului ilicit de droguri. “În acest sens, polițiștii discută deopotrivă cu minorii și adulții despre legislația incidentă domeniului, oferindu-le informații despre riscurile la care se expun consumatorii de substanțe interzise, dar și despre recunoașterea semnelor consumului de droguri și consecințele acestora asupra sănătății, de către persoanele apropiate consumatorilor. Totodată, lucrătorii de poliție pun accent pe influența negativă pe care o poate avea alegerea unui anturaj nepotrivit, cât și repercusiunile legale, sociale sau personale în cazul adoptării unui comportament de consum de droguri ilicite”, se arată în comunicatul transmis de la IPJ Brăila.

 

Pedepse cu închisoarea pentru consum și trafic de droguri

Prevenirea traficului și consumului ilicit de droguri este o prioritate pentru polițiștii brăileni care vor desfășura astfel de activități pe întreaga perioada a vacanței de vară, aducând în prim-plan informarea tinerei generații, care este cea mai curioasă și expusă la riscul de a consuma substanțe psihoactive.

Polițiștii reamintesc principalele prevederi ale Legii nr.143 din 26 iulie 2000, republicată, privind  prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, respectiv:

- cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi. Dacă aceste fapte au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea unor drepturi;

- cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacă aceste fapte privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

- punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi;

- îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro