Mergi la conţinutul principal

Pericolul din iarbă. Capușele fac tot mai multe victime printre oameni și animale!

* în acest an, în perioada aprilie- iunie, zeci de persoane au ajuns la spital cu înțepături de căpușe *vestea bună este că boala Lyme transmisă de aceste insecte, a stat deoparte, până acum, de pacienții brăileni * din păcate, căpușele pot pune în pericol și viața animalelor, îndeosebi a pisicilor, după cum atrag atenția medicii veterinari, care spun că se confruntă cu tot mai multe cazuri de Mycoplasmă, o bacterie care poate fi letală, dacă nu este tratată la timp

 

 

Mare atenție la căpușe! De la debutul căldurii, 65 de brăileni au ajuns la spital cu mușcături ale acestor insecte. Vestea bună este că, potrivit medicilor, niciun caz nu a prezentat complicații, însă toți pacienții au primit tratament cu antibiotice, pentru prevenirea infecției care provoacă boala Lyme. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Brăila, în acest an, primele cazuri au fost semnalate în luna aprilie, când 11 persoane au ajuns la Spitalul Județean de Urgență Brăila din cauza căpușelor, pentru ca în luna mai, numărul persoanelor afectate să fie chiar și de 4 ori mai mare. Medicii brăileni au fost însă ocupați și luna trecută, cu 11 pacienți mușcați de insecte, o mare parte dintre ei fiind copii din mediul urban. "În medie, avem 2 cazuri pe zi. Se observă o frecvență la copii. Din fericire, nici anul trecut, nici anul acesta, nu am avut până acum boala Lyme. Au fost prezentări pentru profilaxie anul acesta, am îndepărtat căpușa și am administrat  antibiotice. Ca localizare am avut de extras o căpușă și din cap, dar nimic grav, a fost extrasă în siguranță iar persoana respectivă a primit profilaxie", a transmis dr. Ileana Grecu, medic primar Boli Infecțioase, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Brăila. Specialiștii au atras atenția că, în realitate, numărul victimelor este mult mai mare, pentru că o parte s-au prezentat și la medicul de familie, iar unele chiar deloc.  Ei bine, dacă sunt înțepați de căpușe, oamenii sunt sfătuiți să nu se trateze după ureche și să încerce singuri scoaterea căpușei, lucru valabil și în cazul animalelor de companie, expuse în egală măsură, unor mari riscuri. Mycoplasma este una dintre ele, după cum atrag atenția medicii veterinari. "Este o anemie infecțioasă a pisicii, care apare din cauza puricilor și a căpușelor, o problemă cu care abia dacă ne întâlneam anul trecut, iar acum avem cam 4, 5 cazuri pe săptămână. Este o bacterie care se numește Mycoplasma și care se atașează de celulele roșii ale sângelui pe care, ușor, ușor le distruge și apare astfel simptomatologia" , a explicat medicul veterinar Daniel Posedaru. Netratată la timp, boala duce la deces, situație cu care s-a confruntat deja dr. Posedaru și nu doar o dată. Așadar, pentru a se evita astfel de neplăceri, dr. Posedaru recomandă un plan de deparazitare externă, care trebuie respectat cu strictețe de toți deținătorii de animale . "Dacă până acum ținteam câinele vizavi de deparazitare, acum este bine să atragem atenția și asupra pisicilor, pentru că, cel puțin la noi la cabinet, numărul de cazuri cu Mycoplasmă, a crescut mult față de anul trecut. Trebuie observat, o dată, parazitismul, adică prezența puricilor și a căpușelor, după care urmărim dacă apare febra, pisica nu mai mănâncă, este apatică" , a conchis dr. Posedaru.

În acest an, căpușele s-au înmulțit excesiv din cauza ploilor abundente care au favorizat creșterea necontrolată a vegetației, ceea ce face ca operațiunile de combatere a insectelor la sol să nu fie prea eficiente. Pentru a se evita răspândirea acestor insecte în spațiul verde, conducerea Serviciului de Utilitate Publică și Gospodărire Locală (SUPAGL) Brăila a transmis că anul acesta, campania de dezinsecție a zonelor verzi s-a desfășurat în 3 etape, ultima misiune de acest gen având loc chiar pe 1 iulie." "Până acum au fost 3 etape de tratament avio și terestru și mai urmează și altele. În soluțiile pe care le folosim noi avem și soluție contra căpușelor" a declarat directorul SUPAGL Brăila, Dumitru Munteanu. Pentru lupta cu țânțarii și căpușele din acest an, autoritățile au alocat un buget de 2 milioane de lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro