Mergi la conţinutul principal

Pericolul din grădini. Încă mai ies la suprafață bombe neexplodate din timpul războiului

• un proiectil exploziv calibrul 100 mm a fost găsit, zilele trecute, într-o gospodărie din localitatea Galbenu, în timpul desfășurării unor lucrări agricole • reprezentanții ISU atrag atenția că, deși sunt ruginite și pot părea inofensive, astfel de elemente de muniție sunt foarte periculoase și trebuie manipulate doar de pirotehniștii autorizați

 

Un proiectil exploziv calibrul 100 mm, în stare avansată de oxidare dar cu mare potențial distructiv, a fost găsit într-o gospodărie din localitatea Galbenu, în timpul executării unor lucrări agricole. Miercuri, 15 martie, proiectilul a fost preluat de echipa pirotehnică a Inspectoratului  pentru Situații de Urgență (ISU) ”Dunărea” Brăila, care l-a transportat și depozitat în condiții de siguranță, urmând ca ulterior să-l distrugă în poligonul de specialitate.

”Având în vedere că în perioada următoare se vor intensifica lucrările agricole de primăvară, la descoperirea unor astfel de elemente, lucrătorii din agricultură să oprească activitatea în zona respectivă și să informeze organele competente despre acest lucru și să furnizeze informații privind localizarea acestora”, atrag atenția reprezentanții ISU. Aceștia amintesc că, în momentul descoperirii unor astfel de elemente de muniție, trebuie anunțate de urgență Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, organele de poliție sau autoritățile publice locale.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, se interzice: atingerea munițiilor cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul și introducerea munițiilor în diferite încăperi sau locuințe; comercializarea acestora prin agenții de colectare a deșeurilor feroase și neferoase; lovirea sau mișcarea munițiilor găsite în pământ sau la suprafață; introducerea munițiilor în foc; topirea elementelor metalice ale munițiilor; tăierea munițiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea munițiilor pentru improvizarea diverselor unelte; utilizarea pulberilor și explozivilor provenite din muniții în scopuri artizanale; demontarea de la muniții a focoaselor sau a altor elemente componente; folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniție.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro