• se apropie Zilele Brăilei, iar faleza Dunării va fi luată cu asalt de mii de oameni • în acest condiţii, specialiştii ne recomandă să ne ferim de înţepăturile de ţânţari, căci pe această cale se transmite virusul, uneori mortal, West Nile • un gălăţean de 79 de ani, cunoscut şi cu alte afecţiuni, a murit după ce a luat virusul de la un ţânţar
Virusul “West Nile” a făcut prima victimă din acest an, la circa 20 de kilometri distanţă de municipiul Brăila. Un bărbat de 79 de ani, din Galaţi, şi care avea alte afecţiuni, a decedat după ce a fost înţepat de un ţânţar purtător al virusului. Cazul a fost anunţat joi, de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). În săptămâna 1-8 august, la Brăila nu s-a înregistrat niciun caz, în schimb au fost confirmate 23 de cazuri în ţară, dintre care unul s-a soldat cu decesul amintit mai sus. Judeţeleîn care au apărut pacienţi înţepaţi de ţânţari purtători de West Nile sunt Olt, Ilfov, Teleorman, Iaşi, Dolj şi Galaţi. Din punctul de vedere al vârstei bolnavilor, cei mai mulţi au vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani, 15 la număr.
Chiar dacă în perioada 1-8 august nu s-a înregistrat niciun caz la Brăila, asta nu înseamnă că locuitorii sunt feriţi de acest virus, uneori mortal. În urmă cu 2-3 săptămâni au fost confirmate 2 cazuri în judeţul nostru, iar o femeie de 69 de ani şi un copil de 16 ani au fost internaţi la Boli Infecţioase, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Pentru că nu au apărut alte complicaţii, iar starea lor a evoluat favorabil, au fost externaţi.
Să nu uităm că anul trecut, chiar pe 15 august, o femeie brăileancă a murit din cauza înţepăturii unui ţânţar bolnav.
Simptomele. Măsuri de precauţie pe care le pot lua brăilenii
Bineînţeles că ne putem feri de contactul cu acest virus, iar de recomandărilor specialiştilor ar trebui să ţinem cont cu toţii, mai ales că manifestările dedicate Zilelor Brăilei au început, iar punctele “culminante” se vor desfăşura pe Faleza Dunării, acolo unde, aşa cum ştim, există o sumedenie de ţânţari.
Astfel, se recomandă să se evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să se utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să se împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (cu ajutorul plaselor de protecţie montate la ferestre), să se utilizeze substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul acesteia. De asemenea, este foarte important ca bălţile de apă în jurul gospodăriei să fie desecate, iar recipientele de apă stagnantă şi gunoiul menajer să fie îndepărtate de locuinţă.
Cum vă puteţi da seama că aţi fost înţepat de un ţânţar purtător al virusului “West Nile”? În circa 80% din cazuri, persoanele infectate nu prezintă simptome, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Însă, în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical: febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate. În cazurile mai severe, cel mai adesea în rândul persoanelor de peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică) pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.
Nu există vaccin sau tratament antiviral specific
Ministerul Sănătăţii (MS) a emis un comunicat de presă, joi, în care anunţă că nu există vaccin sau tratament antiviral specific, iar că infecţia cu virus “West Nile” nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar. “Cazurile de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile depistate şi înregistrate în România sunt sporadice şi în momentul de faţă nu există riscul unei epidemii”, dă asigurări MS.
De asemenea, în cadrul aceluiaşi document remis presei, reprezentanţii ministerului transmit autorităţilor publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.