Pericolele ascunse în sandvișurile copiilor, zeci de E-uri și prea multă sare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pericolele ascunse în sandvișurile copiilor, zeci de E-uri și prea multă sare

* potrivit specialiștilor, un banal sandviș cu pâine, brânză topită și salam poate conține 29 de aditivi alimentari, inclusiv dextroză, nitrit de sodiu, acetat de sodiu, acetat de calciu, acid lactic, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, erithorbat de sodiu, lecitină (din soia), citrat de sodiu, caragenan, trifosfați de sodiu și potasiu, polide sodiu și potasiu, mono și digliceride ale acizilor grași, esteri poliglicerici ai acizilor grași, monoglutamat de sodiu, 5-ribonucleotide disodice

 

InfoCons - Asociația pentru Protecția Consumatorilor trage un semnal de alarmă în legătură cu cantitățile uriașe de sare existente în alimentele de tip fast-food și cu numărul uriaș de aditivi (E-uri) conținut de acestea - un adevărat pericol pentru sănătatea copiilor. Până și banalul sandviș cu brânză topită și salam poate constitui un pericol pentru micuți.

Pentru că nu-i putem trimite la cursuri cu mâncare gătită - precizează reprezentanții InfoCons - elevii își cumpără mâncare din fast-food-urile de lângă școli sau vin de acasă cu pachetul pregătit de părinți, pachet ce conține 1-2 sandvișuri. Pe lângă sandviș, adaugă un suc și ceva dulce și astfel numărul aditivilor alimentari vor fi în creștere.

Potrivit specialiștilor, un sandviș simplu, cu pâine, brânză topită și mezeluri poate conține 29 de aditivi alimentari, inclusiv dextroză, nitrit de sodiu, acetat de sodiu, acetat de calciu, acid lactic, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, erithorbat de sodiu, lecitină (din soia), citrat de sodiu, caragenan, trifosfați de sodiu și potasiu, polide sodiu și potasiu, mono și digliceride ale acizilor grași, esteri poliglicerici ai acizilor grași, monoglutamat de sodiu, 5-ribonucleotide disodice. Un adevărat cocktail de E-uri. Nu este de mirare că avem copii obezi sau cu imunitate scăzută.

"InfoCons continuă Proiectul InfoCons Junior și este alături de copii și de părinți, punându-le la dispoziție numărul InfoCons Junior - 021/9615, cu tarif normal în rețeaua Telekom, apelabil din toate rețelele. La acest număr, elevii pot solicita consiliere și informare și pot depune sesizare în domeniul protecției consumatorilor. V-ați gândit câte E-uri se găsesc într-un sandviș?! InfoCons pune la dispoziție mai multe tipuri de sandvișuri și nr. maxim de E-uri care se pot regăsi în acestea, calculate în baza testelor comparative efectuate", se precizează în comunicatul asociației. 

În opinia InfoCons, este foarte important să citim eticheta atunci când facem cumpărături, mai ales pentru copiii noștri. De multe ori, ne gândim că dacă un fel de mâncare este făcut de noi și nu este cumpărat, este mai sănătos. Nimic mai fals. Fiecare ingredient pe care îl consumăm, în cazul de față, un biet sandviș, are, la rândul său, un număr de aditivi alimentari de care trebuie să ținem cont. Punem la socoteală și celelalte alimente/sucuri consumate într-o zi și rezultă un număr uriaș de E-uri. Asta în condițiile în care un adult din 6 din UE este considerat obez. Ponderea obezității crește odată cu vârsta și scade odată cu nivelul de educație. Potrivit studiilor, în România, obezitatea infantilă a crescut în 2016 cu 168% față de anul 2000! Mai mult, la noi, cantitatea de sare este cu 372% mai mare decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

"Ar trebui să înțelegem fiecare că, pe lângă o jucărie sau o prăjitură, putem să facem mai mult și mai bine pentru copii. Să fim atenți când cumpărăm ceva pentru ei, pornind de la a citi eticheta - și aceasta să fie în limba română - să putem identifica producătorul, importatorul sau distribuitorul cu toate datele de contact ale acestuia, să fim foarte atenți la informațiile de pe eticheta produselor (mai ales la menționarea alergenilor, în special la produsele pentru copii) iar dacă discutăm despre jucării să fie și marcajul CE care să ne asigure că produsul este sigur", precizează Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro