• peste 170 de copii au primit informații și recomandări cu privire la siguranța personală și siguranța pe internet, importanța cunoașterii modalităților de prevenire a agresiunilor și a violenței în școli, a disparițiilor în rândul minorilor, prevenirea traficului de droguri și traficului de persoane
Siguranță în mediul online, la școală și pe stradă, pentru copii! Reprezentanți ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila - Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, au desfășurat în această săptămână activități preventive la unități de învățământ din localitățile Șuțești și Gropeni. Peste 170 copii din cadrul celor două unități de învățământ au primit informații și recomandări cu privire la siguranța personală și siguranța pe internet, importanța cunoașterii modalităților de prevenire a agresiunilor și a violenței în școli, a disparițiilor în rândul minorilor, prevenirea traficului de droguri și traficului de persoane.
Activitățile cu caracter preventiv-educative adresate elevilor din clasele primare s-au înscris în proiectele ”Școala Siguranței Tedi” și ”Fără discriminare”, derulate la nivel național. ”Oamenii legii s-au întâlnit cu școlarii, cărora le-au vorbit despre siguranța lor în mediul online, despre fenomenul de discriminare, pericolele pe care le-ar putea întâlni pe stradă, la școală, în locuințele prietenilor sau chiar acasă la ei. Școala Siguranței Tedi este un program educativ inițiat și implementat de către Poliția Română, compania Maspex Romania prin brandul Tedi și care se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației. Acest program educativ se adresează elevilor de clasa I și are ca obiectiv transmiterea și asimilarea de către copii a informațiilor pentru evitarea pericolelor pe stradă, acasă, la locul de joacă, în vacanțe sau atunci când sunt în online. Participarea la program este GRATUITĂ şi se realizează pe baza înscrierii de către învățători pe site-ul www.scoalatedi.ro”, au transmis reprezentanții IPJ Brăila.
Despre fenomenul de criminalitate organizată
Demersurile preventive au continuat cu activități adresate elevilor de gimnaziu și s-au desfășurat în colaborare cu polițiști din cadrul Penitenciarului Brăila, activități ce se înscriu în cadrul Planului național de implementare a hotârârii de Guvern nr.430/2020 privind aprobarea Strategiei naționale de reintegrare a persoanelor private de libertate 2020-2024.
Astfel, elevi din clasele a VII-a și a VIII-a au primit informații despre fenomenul de criminalitate organizată. Au fost abordate teme precum prevenirea criminalității informatice, a delincvenței juvenile, a traficului si consumului de droguri și traficului de persoane. Au fost promovate infomații din cadrul Proiectului național ,,Reducerea vulnerabilității la traficul de persoane în scopul exploatării prin muncă a cetățenilor români aflați în țară și în afara țării,, proiect în colaborare cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane și Poliţia de Frontieră Română. ”Recomandările preventive vin în întâmpinarea nevoilor continue de informare ale minorilor cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, în special din comunităţile în cadrul cărora există un număr ridicat de copii rămaşi singuri acasă ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate. Au fost transmise informații referitoare la campania derulată de Poliția Română în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Mercury 360 și Asociația Telefonul Copilului « Plecatul de acasă nu este o soluție!». Campania națională de prevenire a plecărilor voluntare vine ca răspuns la creșterea numărului de astfel de cazuri și totodată un mesaj pentru copiii care se gândesc poate să plece de acasă”, au mai precizat polițiștii.
Pentru orice problemă sau dilemă, copiii au fost informați despre faptul că pot suna la Telefonul Copilului, la 116111, linia europeană de asistență pentru copii, disponibilă gratuit din rețelele Orange, Telekom și Vodafone (L-V / 10:00 – 20:00), acolo unde specialiști ai organizației îi pot consilia/îndruma.
Pentru o abordare integrată a nevoilor de siguranță ale copiilor, s-a stabilit ca la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila prevenirea victimizării minorilor să fie o prioritate preventivă și în acest an.