• vinerea trecută, Ministerul Educației a publicat o nouă listă cu toate clădirile ce aparțin școlilor încadrate în clasa de risc seismic I • dacă inițial doar corpul B al Liceului de Artă era pe listă, acum figurează și Școala Gimnazială Victoria, Grădinița cu program normal Lacu Sărat și Inspectoratul Școlar Județean Brăila • niciun elev sau profesor nu își desfășoară în prezent activitatea în acele clădiri
Situația școlilor cu risc de prăbușire în caz de cutrem se schimbă de la o zi la alta. Dacă marți, 21 februarie, doar corpul B al Liceului de Arte din Brăila se afla pe lista unităților de învățământ încadrate în clasa de risc seismic I, corp închis între timp, vineri, 24 februarie, Ministerul Educației a publicat o nouă listă. De data aceasta alte trei clădiri din Brăila erau anunțate că au un risc major de prăbușire: Școala Gimnazială Victoria, Grădinița cu program normal Lacu Sărat și Inspectoratul Școlar Județean Brăila (o anexă a instituției).
Tot săptămâna trecută, redactorii “Obiectiv” au încercat să ia legătura cu șefa Inspectoratul Școlar Județean Brăila, prof. Elena Tudor, pentru a afla mai multe detalii despre situația școlilor cu risc seismic din municipiu și județ. Aceasta ne-a transmis că pe lângă Liceul de Arte, alte trei corpuri de clădire sunt încadrate cu risc seismic I, cele anunțate de Ministerului Educației, însă spațiile nu mai sunt în folosință și urmează să fie reabilitate. Întrebată dacă s-au făcut experitize la absolut toate școlile din Brăila și când anume, inspectorul școlar general ne-a răspuns: “Fiecare unitate de învățământ introduce în SIIIR (n.r. - Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România) datele proprii: riscul seismic, aviz sanitar, autorizație ISU, număr de clădiri, destinația acestora, număr elevi etc. Riscul seismic este stabilit în urma unei expertize. Liceul de Arte are expertiză din 2019, introdusă în SIIIIR la finalul lui 2022”.
Așadar, din aceste informații putem înțelege că școlile sunt responsabile să facă aceste expertize tehnice și să raporteze apoi situația la nivel central. Prof. Elena Tudor ne-a precizat că legea obligă școlile să facă aceste evaluări privind riscul seismic până la 1 ianuarie 2025.
Ministerul Educației a anunțat că va publica în fiecare zi de vineri o listă actualizată a școlilor cu risc major de prăbușire în cazul unui cutremur, pe baza
datelor transmise de școli privind preuniversitar privind starea tuturor clădirilor, fie că acestea sunt în conservare/în uz/cu activitate didactică relocată/în reabilitare/consolidare.