Mergi la conţinutul principal

Pericol de otrăvire cu antigel la Şcoala Victoria

• 14 băieţi şi 3 fetiţe au ajuns la Urgenţe, vineri la prânz, după ce au băut apă contaminată cu antigel, chiar de la cişmeaua din curtea şcolii • substanţa toxică a ajuns accidental în reţeaua de apă potabilă, după ce lucrătorii firmei “Danimex” au vrut să facă proba centralei termice, introducând lichidul în instalaţie • din cauza presiunii crescute, apa din instalaţie a refulat în conducta de apă potabilă • elevii au fost internaţi, vineri, la Pediatrie şi externaţi sâmbătă, după amiază • poliţiştii au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă

 

Mai mulţi copii cu vârste între 9 şi 12 ani au fost la un pas de otrăvire, vineri, chiar în curtea Şcolii Gimnaziale din comuna Victoria. 17 elevi s-au intoxicat cu antigel, după ce au băut apă contaminată cu această substanţă toxică, culmea, tocmai de la cişmeaua din curtea unităţii şcolare. Minorii au ajuns de urgenţă la Spitalul Judeţean Brăila, medicii internându-i la secţia Pediatrie. După 24 ore de supraveghere şi tratament de specialitate, copiii au fost externaţi, starea lor de sănătate fiind bună. Din fericire, aceştia nu au băut în cantităţi mari apă contaminată cu antigel, pentru că şi-au dat seama imediat de gustul schimbat.

Potrivit anchetatorilor, la şcoală se efectuau lucrări de reabilitare şi montare a unui sistem de încălzire, iar lucrătorii au vrut să probeze centrala termică, ajutându-se de antigel. Pentru că au crescut presiunea, iar robinetele nu au fost strânse suficient, apa din instalaţia termică în care fusese adăugată substanţa periculoasă a ajuns în reţeaua de apă potabilă a clădirii şi, mai departe, în conducta cişmelei din curtea şcolii. După ora de educaţie fizică şi sport, mai mulţi copii din clasa a III-a s-au dus să bea apă, dar au simţit imediat gustul dulce de antigel şi şi-au dat seama că ceva nu este în regulă. Au anunţat profesorii, iar aceştia au dat alarma şi au solicitat ambulanţele. Ulterior, au mai fost identificaţi şi alţi elevi, de la celelalte clase, care au consumat, la rândul lor, apă de la cişmea, în pauză.

Personalul medical de la Ambulanţă a alertat Unitatea de Primiri Urgenţe asupra numărului mare de minori care au consumat apă cu antigel - 17 la număr -, iar la Spitalul Judeţean s-a impus cod zero. Toţi medicii au coborât în UPU pentru a prelua micuţii pacienţi şi pentru a le acorda imediat îngrijirile de specialitate. Totodată, au fost trimise probe de apă de la Şcoala Victoria către spital, pentru ca doctorii să aibă rapid mai multe informaţii despre concentraţia de antigel din apa băută de către elevi. Directorul Şcolii Victoria a însoţit elevii la spital, la fel cum au făcut şi alte cadre didactice.

Pe fir au intrat şi poliţiştii, care au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. “La faţa locului, s-au deplasat poliţiştii din cadrul Secţiei 5 Ianca şi cei de la Postul de Poliţie Victoria. Iniţial, a fost vorba de 13 copii care, după ora de sport, s-au dus la cişmeaua din curtea şcolii şi au băut apă. Au băut doi elevi, care şi-au dat seama de gustul schimbat, apoi au mai gustat câţiva de curiozitate. În urma cercetărilor, poliţiştii au aflat că cei de la şcoală efectuează lucrări la centrala termică, centrală care este alimentată din reţeaua de apă potabilă a comunei. Din cauza unui dop care nu a fost strâns suficient de bine, a ajuns antigelul din centrală în reţeaua de apă. S-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă”, ni s-a comunicat de la Biroul Relaţii Publice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

 

14 băieţi şi 3 fetiţe, internaţi la Pediatrie

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, au ajuns, vineri, 17 elevi: 14 băieţi şi 3 fete. Starea lor generală a fost bună, însă medicii i-au internat totuşi pe secţia Pediatrie şi le-au administrat tratament de specialitate, deoarece primele efecte se resimt abia după 4 ore de la ingerarea antigelului. După 24 ore, au fost din nou evaluaţi medical. Cum rezultatele au fost bune, aceştia au fost externaţi, sâmbătă, în jurul orei 14. “Copiii au ingerat accidental etilen glicon sau antigel, în jurul orei 11, iar la spital au ajuns în jurul orei 13. Starea generală este bună, toţi au fost preluaţi de secţia Pediatrie, pentru analize, pentru evaluare şi monitorizare cel puţin 24 ore şi li s-a instituit tratamentul caracteristic ingestiei. Am înţeles că cel mai rău a fost afectată clasa care făcuse educaţie fizică. Doza toxică începe de la 0,5 grame/kilogram şi doza letală este de 1,5 grame/kilogram”, ne-a declarat dr. Alina Neacşu, directorul medical şi purtătorul de cuvânt al SJU Brăila, vineri. Ulterior, dr. Neacşu a revenit cu informaţii actualizate, minorii fiind externaţi.

 

“«Danimex» este firma care s-a ocupat de lucrare”

Directorul Şcolii Gimnaziale din Victoria, Mirel Bornaz, a ajuns într-un suflet la Spitalul Judeţean. Acesta ne-a declarat că firma care se ocupă de reabilitarea unităţii de învăţământ din localitate este “Com Danimex”. “«Danimex» este firma care s-a ocupat de lucrare. Noi suntem racordaţi la reţeaua publică”, au fost cuvintele directorului.

Redactorii “Obiectiv – Vocea Brăilei” au sunat, vineri, la numărul de telefon fix al firmei “Danimex” şi au cerut legătura cu patronul. O angajată a răspuns că acesta nu se află în firmă, pentru că nu se simte prea bine şi nici nu ştie când se întoarce.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro