Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Performantele economice ale IMM-urilor s-au imbunatatit la finalul anului 2006

Intreprinzatorii mici si mijlocii au raportat o crestere a indicatorilor economici in a doua jumatate a anului trecut, desi mediul de afaceri nu s-a imbunatatit semnificativ, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).
"Aproximativ 82% dintre respondentii sondajului au apreciat ca in a doua parte a anului trecut performantele economice au fost mai bune decit in primul semestru, desi cresterea nu a fost substantiala. Cu toate acestea gradul de dezvoltare al IMM-urilor din Romania ramine sub cel al firmelor din statele Uniunii Europene", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Circa 9% dintre intreprinzatorii intervievati au raspuns ca performantele economice au fost mai slabe decit in primele sase luni ale anului, iar 9% au indicat o stagnar.
Ancheta realizata in rindul intreprinzatorilor este una dintre componentele unei evaluari a situatiei de ansamblu a IMM-urilor din Romania in semestrul doi al anului 2006, realizate de CNIPMMR.
Evaluarea mai ia in calcul evolutia mediului de afaceri si a IMM-urilor. In ceea ce priveste evolutia climatului de afaceri, evaluarea CNIPMMR arata ca mediul de afaceri din Romania nu s-a imbunatatit in a doua parte a anului fata de primele sase luni.
Referitor la evolutia IMM-urilor, aceasta a fost satisfacatoare. Astfel, numarul firmelor infiintate s-a redus in perioada analizata cu circa 1,74% fata de perioada corespunzatoare a anului 2005, au fost radiate cu 75,34% mai multe companii, iar numarul IMM-urilor care au obtinut profit a crescut in medie cu 4-5%.
In plus, pe parcursul semetrului doi al anului 2006, comparativ cu perioada similara a anului 2005, numarul IMM-urilor care au inregistrat pierderi s-a redus in medie cu 1-2%, in timp ce cifra de afaceri a firmelor mici si mijlocii a crescut cu 10-15%, iar profitul cu 5-10%.
Investitiile realizate de IMM-uri s-au majorat cu 10-12%, numarul salariatilor a crescut cu pina la 5%, iar volumul total al exporturilor realizate de firmele din sectorul privat a urcat cu 15,17%.
"Avind in vedere acesti indicatori, concluzia evaluarii este ca evolutia mediului de afaceri a cunoscut un usor progres in a doua parte a anului trecut, fiind necesare insa adoptarea unor masuri in vederea dezvoltarii IMM-urilor", a apreciat Nicolescu.
Printre masurile propuse de catre CNIPMMR se numara stimularea productiei interne pentru reducerea importurilor si cresterea exporturilor, eliminarea birocratiei la infiintarea firmelor si inregistrarea electronica a companiilor, diminuarea blocajului financiar, reducerea parafiscalitatii si infiintarea unei retele de centre de consultanta finantata de la bugetul de stat.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii