Mergi la conţinutul principal
Un brăilean în cea mai puternică echipă spaniolă de baschet

Performanța lui Tasi

* Anastasios Bondoc - Tasi, pentru familie și prieteni - a semnat cu  Real Betis Sevilla * performanță care vine ca un cadou pentru ziua de naștere, brăileanul împlinind 15 ani chiar astăzi, pe 22 septembrie * Tasi a performat și în plan școlar, obținând nota  9,80 la matematică, la examenul de capacitate * brăileanul a început baschetul la Cuza Sport Brăila, iar în 2018 a ajuns la Academia Phoenix Galați * la Real Betis Sevilla, Anastasios Bondoc va juca la echipele U16 și U18 cât și în campionatul de seniori local și regional

 

Brăileanul Anastasios Bondoc, un jucător de baschet care împlinește astăzi, 22 septembrie,15 ani a reușit o performanță deosebită, ajungând la una dintre echipele importante de baschet din Spania, Real Betis Balancesto Sevilla. Tasi, cum este cunoscut de prieteni și foștii colegi de echipă, a ajuns deja în capitala Andaluziei, situată pe malul râului Guadalquivir, unde a început antrenamentele în forță. La cel mai cunoscut club spaniol, Anastasios Bondoc va evolua la echipele de juniori U16 și U18, precum și în campionatul regional, în echipa de seniori a celor din Sevilla.

 

Astfel, recent, brăileanul Anastasios Bondoc a semnat un contract pe un an de zile cu  Real Betis Balancesto din Sevilla, unul dintre cele mai cunoscute cluburi de baschet din Spania. Evenimentul a avut loc cu puțin timp înainte ca Tasi să împlinească vârsta de 15 ani. Jucător cu talie, 1,94 metri, Anastasios Bondoc, va fi format pentru postul de fundaș.

Prima dragoste a brăileanului a fost fotbalul. La o vârstă fragedă a jucat fotbal la Stars Brăila, dar când la școala sa a venit echipa de seniori a clubului de baschet Cuza Sport și-a schimbat opțiunea și s-a îndreptat spre baschet. A mers la câteva antrenamente și în scurt timp s-a îndrăgostit iremediabil de mingea portocalie.

“Anastasios Bondoc a fost adus la Cuza Sport de către antrenorul Antonel Nicu Petrișor. Cu echipa de seniori, care la vremea respectivă era în Liga Națională, am făcut o promovare a baschetului în școlile brăilene. În urma acelei acțiuni, unul dintre copiii care au venit să învețe baschet a fost Tasi. Treptat, i-a plăcut acest sport de echipă și spunea că dorește să ajungă jucător profesionist. Cel puțin o dată pe săptămână, la antrenamente, copiii vedeau jucătorii americani, care erau modele de urmat pentru ei. Anastasios a jucat pentru Cuza Sport în echipele de baby baschet, minibaschet și la U13. Când la Brăila s-a desființat echipa de seniori, la sugestia părinților, jucătorul s-a transferat la Phoenix Galați. Acolo și-a continuat activitatea. Brăila nu-i mai putea oferi o carieră în baschet. Copilul merită această șansă, la acest moment, școala spaniolă de baschet este net superioară celei românești. Brăila și Galațiul au pus umărul pentru a îndeplini visul acestui copil. Noi am pus bazele, la Galați s-a desăvârșit ca jucător. Suntem mândri că Tasi reprezintă Brăila în străinătate. El reprezintă un model pentru cei care doresc să facă pasul spre străinătate”, ne-a declarat Mircea Totolici, președintele clubului Cuza Pirates Brăila.

 

Atras la Phoenix Galați de proiectul profesorului Florin Nini

În urmă cu trei ani, pentru că la Brăila nu mai exista o echipă de baschet seniori, Anastasios Bondoc a fost atras de proiectul de înființare a unei academii de baschet coordonat de profesorul Florin Nini și s-a transferat în orașul vecin. Din 2018 și până în vara acestui an, baschetbalistul brăilean a învățat ce înseamnă școala de baschet sârbă, antrenor la Galați fiindu-i Dalibor Darko Destanovic, fost jucător internațional de baschet și antrenor FIBA.

“Am învățat multe de la antrenorul Dixon, cel care mi-a fost mai mult decât un antrenor, un om deosebit și un pedagog excepțional. El reușea să facă din fiecare antrenament o lecție de viață, predată cu profesionalism. Datorită acestuia am reușit să fiu selectat în Programul Perfom al Federației Române de Baschet, iar împreună cu echipa am ocupat locul al 9-lea în campionatul național, fiind la un pas de turneul final”, ne-a spus Anastasios Bondoc.

“Mă bucur pentru el, pentru că merge într-un baschet de un alt nivel, foarte bine organizat. Vârsta îi permite să se adapteze acolo în Spania. Ne-am bucurat atunci când a decis să vină la Galați și, dacă nu i se ivea această oportunitate, ar fi rămas la noi. Nu-i va fi ușor acolo, însă datorită caracterului pe care îl are a creat o atmosferă foarte frumoasă la grupele clubului nostru. Pentru că îi place să muncească, va reuși să-și îndeplinească visul. Aș vrea să se știe că eu am lucrat cu el pentru desăvârșirea tehnicii. De asemenea a lucrat cu Dixon, un antrenor sârb care nu mai are nevoie de nicio prezentare. El este într-un real progres. Orice sfat ne va cere vom fi întotdeuna lângă el. Consider că poate face față rigorilor de acolo, iar adaptarea îi va deschide calea spre succes”, ne-a declarat profesorul Florin Nini.

 

Tasi a obținut nota 9,80 la matematică, la examenul de capacitate

În plan școlar, lui Tasi îi place matematica, în special geometria, considerând că cele două, baschetul și matematica, au în comun logica. Anastasios Bondoc a participat la olimpiade și concursuri, iar la examenul de capacitate a obținut, la matematică, nota 9,80, mentor fiindu-i profesorul Carmen Botea, de la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu”.

 

Brăileanul s-a remarcat la campusul organizat de Ionuț Georgescu

Anastasios Bondoc a participat în această vară la ediția a doua a campusului Real Betis Balancesto by IG Hoops, organizat la Voluntari de compania lui Ionuț Georgescu. Aici a impresionat colectivul de antrenori al clubului iberic și astfel a obținut invitația de a se alătura echipei din Sevilla.

“De-a lungul anilor am observat faptul că juniorii români care își doresc să evolueze în străinătate și au potențialul necesar să o facă se confruntă cu lipsa unor oportunități clare, verificate, de nivel înalt, din punct de vedere sportiv și educațional. Prin colaborarea dintre IG Hoops, compania de marketing și management sportiv pe care o conduc, și Real Betis Sevilla, am obținut o ușă deschisă permanent, printr-un proces de scouting continuu și prin campusurile anuale pe care le organizăm. Tasi a lăsat o impresie excelentă de-a lungul săptămânii de antrenamente la care a luat parte. Are un “material” pe care antrenorii lui Betis îl pot modela și o personalitate foarte plăcută. A contat foarte mult și background-ul său academic, întrucât adaptarea la un sistem nou, într-o altă limbă, nu este ușoară. Sunt sigur că Anastasios va avea un sezon de tranziție reușit, că va progresa foarte mult, iar juniorii români și foștii lui antrenori îl vor urmări cu drag și cu mare atenție, susținându-l în aventura pe care a început-o”, ne-a declarat Ionuț Georgescu, manager IG Hoops.

Zilele trecute, brăileanul a ajuns la noul club unde a început antrenamentele în forță. Tasi merge la două antrenamente în fiecare zi. Din octombrie va începe campionatul urmând să aibă câte un meci pe săptămână, iar din februarie câte două. El va juca atât la echipele U16 și U18 cât și în campionatul de seniori local și regional, participarea într-o competiție de vârstă superioară fiind parte integrantă din filosofia Betis.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro