Performanţă în pandemie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Elevul brăilean Adrian Ţiripa, bronz la o competiţie globală de astronomie şi astrofizică

Performanţă în pandemie

• este vorba despre Global e-Competition on Astronomy & Astrophysics (GeCAA), care s-a desfăşurat online şi care şi-a propus să îndeplinească în acest an misiunea Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică (IOAA -2020) • “Concursul a fost obositor dar antrenant, o gură de aer în această perioadă lipsită de competiţii”, ne-a mărturisit Adrian • echipa României a obţinut 3 medalii de aur, 4 medalii de argint, o medalie de bronz şi două menţiuni la această olimpiadă

 

Chiar dacă olimpiadele şcolare au fost anulate, nimic nu-i opreşte din performanţă pe elevii brăileni! Cel mai recent exemplu este Adrian Marian Ţiripa, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, care a obţinut o medalie de bronz la Global e-Competition on Astronomy & Astrophysics (GeCAA ), care s-a desfăşurat online în perioada 25 septembrie - 23 octombrie şi care şi-a propus să îndeplinească, în acest an, misiunea Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică (IOAA -2020), suspendată din cauza pandemiei COVID-19. 

Pe baza acordului Comitetului Internaţional al Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică ce organizează această competiţie internaţională, Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava a fost desemnată să realizeze selecţia a 20 de elevi din România pentru participarea la etapa internaţională a acestui concurs. Primii 10 elevi au participat la probele individuale, iar următorii 10 elevi la proba pe echipe. Selecţia s-a realizat în urma evaluării portofoliilor elevilor pe baza unor criterii şi grile care au ţinut seama de rezultatele obţinute la olimpiada judeţeană de anul acesta (februarie 2020) şi în urma rezultatelor obţinute anul trecut la olimpiada naţională şi internaţională de anul trecut. La această selecţie s-au putut înscrie atât elevi juniori, cât şi seniori în domeniul astronomei şi astrofizicii. Selecţia lotului României a fost coordonată de lect. univ. dr. Cristian Pîrghie, directorul departamentului Observator Astronomic de la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, cel care a şi anunţat pe pagina sa de Facebook perfomanţa elevilor români.

Astfel, elevul brăilean Adrian Ţiripa, pregătit de prof. Liliana Iacob şi prof. Nicoleta Becheanu, a fost selectat în lotul naţional pe baza medaliei de argint câştigată în decembrie 2019 la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Trebuie punctat că tot atunci acesta a obţinut şi premiul special pentru cel mai bun rezultat la proba observaţională. La Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică din mai 2019, Adrian a obţinut medalia de aur. În ceea ce priveşte etapa judeţeană a olimpiadei din februarie 2020, acesta a obţinut premiul I. Naţionala nu a mai avut loc, fiind anulată din cauza pandemiei, la fel ca toate olimpiadele din anul şcolar precedent.

Trebuie punctat că la această competiţie au participat 40 de ţări de pe toate continentele lumii. Elevii au susţinut 3 probe şi anume: proba teoretică, proba de analiza datelor şi proba observaţională. Proba teoretică de anul acesta a fost deosebit de dificilă comparativ cu ceilalţi ani de la olimpiadele internaţionale de astronomie şi astrofizică. Pe timpul probelor, elevii au fost înregistraţi video şi monitorizaţi în acelaşi timp de profesori din alte ţări.

“Concursul a fost obositor dar antrenant, o gură de aer în această perioadă lipsită de competiţii. Personal, experienţa aceasta m-a pus în faţa unor condiţii diferite de examen. Din păcate, nu am reuşit să am aceeaşi performanţă ca anii trecuţi. Dar am învăţat despre propriile limite. Mulţumiri părinţilor şi tuturor profesorilor care m-au ajutat spre a-mi atinge ţelul”, ne-a declarat Adrian Ţiripa.

Acesta ne-a împărtăşit şi cum a fost pentru el anul şcolar trecut, când s-a calificat la naţionala de astronomie dar nu a mai putut participa din cauza pandemiei.

“Iniţial, am avut o uşoară linişte. Nu a durat mult până am sesizat schimbul rutinei, ritmul studiului a scăzut, dar niciodată nu s-a oprit. Sincer, primul lucru pe care l-am făcut când am aflat de anularea olimpiadelor a fost să deschid cartea de fizică şi să îmi termin de lucrat problemele pe care mi le propusesem să le rezolv”, ne-a povestit acesta.

Cum Adrian este un elev care a demonstrat că poate şi vrea să facă perfomanţă,  nu am putut să nu-l întrebăm cum l-a influenţat pandemia din acest punct de vedere.

“Pandemia... a fost un pas în spate, cum am spus, ritmul de studiu a scăzut. Totodată, am început să caut activităţi prin care să îmi dezvolt dosarul pentru când voi începe sa aplic la universităţi. Din fericire, au fost organizate la nivel mondial mai multe concursuri online de astronomie şi astrofizică, însă niciunul nu este recunoscut de Ministerul Educaţiei Naţionale”, a mai susţinut acesta.

În final, Adrian ne-a transmis că va continua să studieze fizica şi astronomia din pasiune, la acelaşi nivel ca şi până acum, chiar dacă nu îşi va mai putea clasifica potenţialul ca performanţă.

 

3 medalii de aur, 4 medalii de argint, o medalie de bronz şi două menţiuni  pentru echipa României    

Opt medalii şi două menţiuni de onoare. Acesta este bilanţul echipei României, formată din 10 elevi, la această olimpiadă. La proba individuală, medaliile de aur au fost câştigate de David Corneliu Turturean, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, Gheorghe Cristian Ardeleanau, clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti şi Trăian Rareş Tuş, clasa a X-a la Colegiul Naţional “Gh. Şincai” Baia Mare. Medalii de argint au obţinut următorii elevi: Daria-Teodora Hărăbor, clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” Galaţi, Teodor Grosu, clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Gh. Vranceanu” Bacău, Flavia Pascal, clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Piatra Neamţ şi Vasile Mihai, clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti. Aşa cum am arătat anterior, medalia de bronz a fost câştigată de elevul brăilean Adrian Marian Ţiripa, clasa a X-a la Liceul Teoretic ,,Nicolae Iorga”. Menţiunile de onoare au fost obţinute de Fabrizzio Jîglău, clasa a X-a la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” Galaţi şi Dragoş Andrei Sîrghi, clasa a X-a la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” din Suceava.

Pe lângă aceste medalii, la proba pe echipe, elevul Maurizio Pavel, clasa a XI-a de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava a obţinut locul 3, iar elevul Vladimir-George Necula, clasa a X-a la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, locul 2.

Team Leaders şi mentori ai României la această competiţie internaţională au fost: prof. dr. Petru Crăciun, inspector de fizică, ISJ Suceava; prof. Oniciuc Dan, Colegiul Naţional “Petru Rareş” Piatra Neamţ; prof. Stoian Lucian, Colegiul Naţional “Vasile Lucaciu” Baia Mare; prof. Liliana Iacob, Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” Brăila; mentor. Raul Drăgoi, student an II la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, mentor George Prodan, student an II la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti.

Felicitări, Adrian Ţiripa! Felicitări tuturor elevilor câştigători şi profesorilor!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro