Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, când populaţia consumă mai multă carne de porc decât în mod obişnuit, personalul de specialitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila vine cu o listă de recomandări pentru a preveni îmbolnăvirile cu trichineloză. Astfel, pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare şi infestarea cu parazitul Trichinella Spiralis, conducerea instituţiei recomandă populaţiei să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate de la persoane neautorizate, ori din locuri neautorizate şi nesupravegheate sanitar-veterinar. De asemenea, cei care cresc porci pentru consum propriu sunt sfătuiţi să nu mănânce şi să nu dea altora până nu verifică trichineloscopic animalul sacrificat. În caz contrar, dacă porcul se dovedeşte că a fost bolnav, cei care au consumat carne infestată va trebui să urmeze tratamente de lungă durată, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse. O altă recomandare este aceea de a se renunţa la obiceiurile culinare riscante, mai precis la consumul de carne sau preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.
La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării şi de rezistenţa organismului. Semne clinice sugestive pentru diagnostic sunt tulburările digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături) - care apar la 1 - 2 zile după consumul de carne infestată -, febră, edeme palpebrale (la pleoape) şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.
"Vor fi verificate toate unităţile de producere, procesare, depozitare şi comercializare a cărnii dar şi unităţile de alimentaţie publică unde se vor organiza mese festive de sărbători", se arată într-un comunicat al DSVSA Brăila.
Pentru a evita orice fel de risc privind sănătate, inspectorii DSVSA Brăila recomandă efectuarea examenului trichineloscopic pentru porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei la una dintre locaţiile instituţiei: sediul din str. 1 decembrie 1918 (vis-a-vis de Piaţa Halelor) şi la staţiunea de Control alimente din incinta Pieţei Halelor (programul de lucru 08.00 - 18.00 în zilele lucrătoare şi 08.00 - 17.00 în zilele de duminică), sau la centrele sanitar-vetrinare din fiecare comună a judeţului. Pentru porcii mistreţi singurul loc unde se face testul este sediul de pe Calea Galaţi nr. 344, din cartierul Vidin. Costul examenului pentru un porc este de 9 lei plus TVA, iar la mistreţi de 18 lei, plus TVA.