Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pentru a patra oara, campionul Bobotezei

Aproape cinci mii de braileni au venit, ieri, pe Esplanada, la marea sarbatoare a Botezului Domnului. Evenimentul - devenit, deja, o traditie in orasele dunarene - a culminat cu intrecerea pentru prinderea Crucii de Boboteaza, la care s-au inscris zece temerari. Pentru a patra oara consecutiv, confruntarea din ziua de Boboteaza a fost cistigata de Bogdan Vasiliu, un tinar de 25 de ani, devenit, peste noapte, campion al inotului pe timp de iarna.
Inca de la primele ore ale diminetii, orasul a fost impinzit de trupe de jandarmi, politisti si agenti ai Politiei Comunitare, iar in toate bisericile s-au tras clopotele si s-au savirsit slujbe religioase, prilejuite de marele praznic al Botezului Domnului. La ora 8.30, un sobor de preoti braileni, consilieri si diaconi episcopali, avindu-l in frunte pe insusi Prea Sfintitul dr. Casian Craciun, episcopul Dunarii de Jos, a oficiat sfinta Liturghie Arhiereasca, in prezenta oficialitatilor locale, a directorilor de institutii si a mai multor comandanti de mari unitati brailene. Cu acest prilej, PS Casian l-a hirotonisit pe pr. ing. Horatiu Moldovan, constructor al catedralei din Bariera, si a rostit un cuvint de suflet, despre insemnatatea Bobotezei.
In jurul orei 11.00, preotii, oficialitatile si credinciosii au pornit in procesiune pe Calea Calarasilor, cu icoana de hram si cu Crucea in fata. Pina pe Esplanada, PS Casian Craciun a binecuvintat multimile si i-a botezat pe toti cei care venisera sa vada alaiul, iar fetele bisericesti au cintat imnul Bobotezei "In Iordan botezindu-Te Tu, Doamne/ Inchinarea Treimii S-a aratat". A urmat slujba de sfintire a Agheazmei celei Mari, moment in care ierarhul de la Dunarea de Jos s-a rugat pentru pacea Brailei, pentru rodnicia pamintului si pentru ajutor de la Dumnezeu. "Semnificatia sarbatorii de astazi este data de prezenta noastra, in numar mare, aici. Boboteaza este o sarbatoare a innoirii, a spalarii de pacate, a botezului din nou", a spus PS Casian celor aproape 5.000 de braileni sositi pe Esplanada Dunarii. Printre altii, au fost de fata primarul Constantin Sever Cibu, vicepresedintii CJ Niculina Moisescu si Gheorghe Chiru, comandantii Jandarmeriei, Pompierilor si ai Politiei Comunitare, prefectul Nicolae Mitroi, consilierii Vasile Varga si Sorin Bosneag, precum si fostul primar Anton Lungu.
Momentul mult asteptat a fost reprezentat de concursul pentru prinderea Crucii de Boboteaza. Candidatii au fost riguros selectati, ei avind analizele medicale facute, precum si EKG-ul. Iata si numele temerarilor inscrisi pentru confruntarea de ieri: Ghiorghita Pavel, Marinel Ionut Chila, Vasilica Serban, Razvan Rahel, Petrica Calu, Cornel Chipeta, Vicior Ilie, precum si fratii Bogdan, Cristian si Vlad Vasiliu. Din cei zece inscrisi, s-au aruncat in apele reci ale fluviului doar sapte. In jurul orei 12.00, PS Casian a aruncat Crucea in Dunare, iar tinerii, doar in slip, au plonjat dupa ea, sfidind frigul, sub privirile miilor de curiosi. Concomitent, un pluton de militari au tras trei salve de arma in aer, iar scafandrii si medicii de la Salvare i-au supravegheat de la distanta pe curajosii competitori. Autoritatile, preotii si invitatii speciali au urmarit intrecerea de pe vasul militar monitorul "I. C. Bratianu".
Lupta pentru cistigarea "trofeului" a fost strinsa. Pentru a patra oara consecutiv, cistigator al concursului din ziua de Boboteaza a fost Bogdan Vasiliu. In virsta de 25 de ani, Bogdan este un impatimit al confruntarilor din apele inghetate ale Dunarii. A participat la concurs de cinci ori, iar acum a venit insotit de fratii sai, Cristian si Vlad. Atit campionul - care este somer -, cit si ceilalti temerari au primit cite o recompensa baneasca, de la Primaria Municipiului Braila si de la Episcopia Dunarii De Jos.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii