• Ministrul Educaţiei a transmis ieri un ordin prin care atribuţiile de inspector şcolar general îi sunt delegate adjunctului Dan Gheorghiţă, dar doar pentru o perioadă de 60 de zile • mai mult, ordinul prevede că MEN poate dispune încetarea delegării atribuţiilor, înainte de expirarea perioadei menţionate anterior • noul şef al Inspectoratului are o avere “frumuşică”: terenuri, conturi bancare şi acţiuni la opt societăţi • Cătălin Canciu a dat în judecată ministerul, luna acesta fiind stabilit primul termen • în “goana” sa de a-i demite pe inspectorii generali din 13 judeţe, ministrul Liviu Pop a făcut erori pe bandă rulantă
După o demitere aproape de miezul nopţii şi un proces de selecţie “top secret”, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a făcut “lumină” în Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila, rămas fără şef pe 18 august, în urma revocării din funcţie a fostului inspector general Cătălin Canciu. Ieri dimineaţă, ministrul Liviu Pop a transmis un ordin prin care, începând cu data de 4 septembrie, inspectorului şcolar general adjunct, Dan Mihai Gheorghiţă, îi sunt delegate atribuţiile specifice funcţiei de inspector şcolar general al IŞJ Brăila până la organizarea concursului, dar nu mai mult de 60 de zile calendaristice.
Aşadar, deşi surse din învăţământ îl plasau în fruntea instituţiei pe Marian Cloşcă, directorul Centrului Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Brăila, iată că ministrul a venit cu un alt nume. De altfel, potrivit surselor noastre, în aproape toate cele 13 judeţe, în locul inspectorilor demişi au fost delegaţi inspectorii şcolari adjuncţi.
“Prin ordinul ministrului am primit delegare de atribuţii. Eu sunt inspector şcolar general adjunct cu delegare de inspector general. Conform Codului Muncii, delegarea de atribuţii se face pe o perioadă de 60 de zile. Indiferent că e o zi sau sunt mai multe eu o să-mi fac meseria şi atribuţiile de serviciu ca şi până acum, numai că de acum încolo responsabilitatea este şi mai mare. Noi suntem în plin proces de desfăşurare a concursului de suplinitori calificaţi şi necalificaţi, avem şedinţă publică pentru repartizarea orelor, deci avem de lucru”, ne-a declarat Dan Gheorghiţă, inspectorul şcolar general adjunct, delegat cu atribuţii de inspector general.
Întrebat dacă i se pare corectă decizia lui Liviu Pop de a-l demite pe fostul său coleg Cătălin Canciu, în condiţiile în care Canciu a câştigat postul prin concurs, Gheorghiţă a refuzat să comenteze decizia ministrului. “Nu pot să mă pronunţ având în vedere că este formulată o plângere în acest caz. Eu nu am fost demis. La momentul acesta nu îmi pot spune un punct de vedere, aştept până la pronunţarea sentinţei. Deczia îi aparţine strict ministrului Educaţiei”, a adăugat noul şef al IŞJ Brăila.
Totodată, în ordinul transmis ieri se precizează că “MEN îşi rezervă dreptul de a dispune încetarea delegării atribuţiilor specifice funcţiei de inspector şcolar general la Inspectoratul Brăila, domnului Gheorghiţă Mihai Dan, la o dată anterioară termenului menţionat anterior”. Mai exact, înaintea expirării perioadei de două luni, ministerul poate delega atribuţiile de general altei persoane, cel mai probabil unul dintre cei şapte candidaţi care s-au arătat interesaţi să ocupe postul lăsat liber, “forţat”, de Canciu.
Potrivit surselor noastre, Marian Cloşcă, directorul CJRAE Brăila, o unitate conexă IŞJ, dar subordonată financiar Consiliului Judeţean, a mers vineri la sediul Inspectoratului şi a cerut să fie suspendat din funcţia deţinută, în vederea ocupării unei alte funcţii de conducere, cel mai probabil cea de inspector şcolar general. Luni, membrii Consiliului de Administraţie al IŞJ s-au întâlnit în şedinţă, pe agendă aflându-se şi solicitarea lui Cloşcă. Membrii CA nu s-au putut pronunţa în favoarea solicitantului, întrucât aceştia nu au avut nicio bază legală pentru a-i putea suspenda contractul de management.
Marian Cloşcă este membru PSD şi unul dintre profesorii care, la concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori din şcolile brăilene, ar fi fost “favorizat” de membrii comisiei să câştige postul. În acest caz s-a deschis dosar penal.
Interesant este faptul că, conform aceloraşi surse, în judeţul Ialomiţa, pe lângă ordinul de delegare, la Inspectoratul Şcolar ar fi ajuns şi o adresă prin care directoarea unei şcoli gimnaziale, care şi-a depus dosarul pentru “şefia” instituţiei, ar îndeplini criteriile pentru ocuparea funcţiei de inspector şcolar general. În adresă se precizează că “pentru a evita o situaţie de incompatibilitate şi posibil conflict de interese, vă rugăm să dispuneţi asupra cererii depuse de doamna ..., privind suspendarea contractului de management (...)”. Aceeaşi situaţie s-ar putea întâmpla şi la noi, însă nu avem confirmarea de la Ministerul Educaţiei că la IŞJ Brăila ar fi ajuns o astfel de adresă. De altfel, în repetate rânduri, reprezentanţii MEN de la Biroul de Comunicare ne-au spus că în momentul în care lucrurile se vor clarifica, vor face publice şi numele celorlalţi candidaţi care s-au înscris pentru ocuparea funcţiilor de conducere. Ieri, surpriză! Aceştia ne-au spus că nu ne pot oferi aceste informaţii deoarece asta ar presupune acordul persoanelor în cauză. Jenant!
Averea lui Gheorghiţă. Terenuri, conturi în bancă şi acţiuni la 8 societăţi
Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, făcută publică pe site-ul Inspectoratului, Dan Gheorghiţă este cel mai bogat profesor din cadrul IŞJ Brăila. Gheorghiţă deţine mai multe terenuri şi apartamente, are conturi în bănci şi este acţionar la 8 societăţi. Astfel, acesta are 4 terenuri însumând 93.315,75 mp: un teren intravilan de 115,75 metri pătraţi în Brăila şi alte trei terenuri în oraşul Însurăţei - unul de 70.000 mp, altul de 21.000mp şi unul de 2.000 mp, cele trei fiind deţinute împreună cu soţia sa. Acesta mai deţine un spaţiu comercial şi două apartamente în Brăila şi conduce un autoturism Toyota Yaris din 2008. În ceea ce priveşte conturile şi depozitele bancare, inspectorul are 5 conturi în bănci, însumând aproape 48.000 lei şi 38.000 euro.
Dan Gheorghiţă deţine acţiuni la 8 societăţi comerciale, şi anume: SC Alpiship SRL, SC Alpiimobiliare SRL, SC Alpistore SRL, SC Energoinstal SRL, SC Extract Verde Energy SRL, SC Firatelectric SRL, SC Geratelectronic SRL, SC Mogli Com SRL.
Dan Gheroghiţă a împrumutat SC Apliimobiliare SRL cu 1.437.267 lei, SC Alpistore SRL cu suma de 7.000 lei şi alte două persoane fizice cu o sumă totală de 105.000 euro. La capitolul datorii, profesorul are un credit de 42.942 lei, contractat în 2016 şi scadent la 2021.
Aşa cum reiese din declaraţia sa de avere, anul trecut, Gheorghiţă a încasat 4.614 lei din salariul de profesor la Colegiul “Murgoci” şi 41.662 lei din salariul său de inspector adjunct al IŞJ Brăila. Pe lângă acestea, el a mai primit 24.948 lei din închirierea spaţiului comercial şi alţi 41.556 din închirierea unui apartament. La capitolul venituri, a mai încasat 6.682 lei din dividente.
Dan Mihai Gheorghiţă a câştigat prin concurs funcţia de inspector şcolar general adjunct în cadrul IŞJ Brăila la data de 3 iunie 2016. Din septembrie 2015 şi până în ianuarie 2016 a deţinut funcţia de inspector şcolar pentru educaţie fizică şi sport, cu atribuţii de inspector şcolar general adjunct.
Mesaj pentru viitorul inspector şcolar general al IŞJ Brăila
L-am întrebat pe Cătălin Canciu, şeful demis al inspectoratului brăilean ce mesaj are pentru viitorul inspector şcolar general care-i va lua locul începând cu data de 4 septembrie. “Să nu strice ce am clădit aici, să nu fie un ghiocel cu liste de la partide şi să gândească cu capul lui! Să fie pregătit, pentru că nu va sta decât câteva zile pe funcţie, pentru că eu voi câştiga şi sunt convins că opinia publică va fi de partea mea şi îmi va aplauda prestaţia!”, a spus acesta.
Reamitim că, pe 18 august, la ora 22.30, la IŞJ Brăila Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a emis un ordin de revocare din funcţie a inspectorului şcolar general Cătălin Canciu şi a altor 12 inspectori din ţară, ceea ce a declanşat un adevărat scandal în sistemul de învăţământ. Canciu a fost demis în baza unor motive legate de “întârzieri de termene”, adică nu ar fi trimis la timp documente solicitate de minister, motivaţii demontate însă punct cu punct de acesta într-un articol publicat de cotidianul nostru.
“Bulibăşeala” demiterii şi numirilor celor 13 inspectorilor şcolari generali
În goana sa de a-i “alunga” pe inspectorii şcolari generali din 13 judeţe, ministrul Liviu Pop a făcut o serie de greşeli, toate gafele sale fiind relatate de presa locală şi naţională.
Mai întâi, inspectorul şcolar general din Ialomiţa, Luminiţa Barcari, a fost demisă dintr-un motiv ce îl viza pe inspectorul şef din judeţul Arad. Apoi, inspectorul şcolar general din Buzău, Florina Stoian, a fost demis printr-o adresă transmisă de MEN în care apare numărul contractului adjunctului şefului IŞJ Constanţa. Acum, la Buzău, la conducerea instituţiei a fost delegată o profesoară care a picat de trei ori concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al Inspectoratului.
Cea mai recentă gafă a ministrului “Genunche” a avut loc ieri. Potrivit “Adevărul”, ministrul Educaţiei a felicitat telefonic o altă persoană decât cea pe care a numit-o, prin ordin, la conducerea IŞJ Arad.
Reamintim că cei 13 inspectori şcolari demişi sunt din judeţele Arad, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Ilfov, Ialomiţa, Olt, Mehedinţi, Caraş-Severin, Tulcea, Vrancea şi Sibiu.