Aflat ieri la Bucureşti într-o vizită catalogată drept „istorică", secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că România este un aliat „foarte hotărât" şi a lăudat ţara noastră pentru creşterea cheltuielilor pentru apărare.
„România este un aliat foarte hotărât. NATO se bazează pe România şi România se poate baza pe NATO. Apreciem angajamentul puternic continuu al României în operaţiunile NATO din Afganistan până în Kosovo, contribuiţi la eforturile noastre de susţinere a partenerilor noştri, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Contribuiţi, de asemenea, la stabilitatea în zona Mării Negre, care rămâne o componentă importantă a securităţii euroatlantice şi, de asemenea, sunteţi gazda unei părţi importante a sistemului de apărare antirachetă al NATO", a spus Stoltenberg.
Şeful NATO a apreciat faptul că România a luat decizii economice „dificile", care au redus deficitul, au încurajat creşterea economică şi i-au permis să investească mai mult în apărare. „Aţi luat angajamentul politic de a mări cheltuielile de apărare şi să creşteţi procentajul din PIB acordat Apărării până în 2017. Aş dori să vă laud pentru investiţiile din Apărare, dar voi folosi, în continuare, România ca exemplu pentru alţi aliaţi, arătându-le ca România a reuşit şi să-şi taie deficitul, şi să aducă politici fiscale responsabile, şi să susţină creşterea economică. Deci, este posibil şi să aveţi cheltuieli pe apărare mai mari, şi, în acelaşi timp, sa duceţi politici fiscale responsabile", a declarat secretarul general al NATO.
Garanţii de securitate
Pe de altă parte, Stoltenberg a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică nu vede niciun fel de ameninţare imediată împotriva unui aliat, arătând că garanţiile de securitate se aplică terestru, maritim şi aerian.
„Nu vedem niciun fel de ameninţare imediată împotriva unui aliat NATO. Este foarte important pentru mine să subliniez că garanţiile de securitate din articolul 5 din Tratatul fundamental al NATO acoperă întregul teritoriu al tuturor aliaţilor inclusiv apele teritoriale şi spaţiul aerian. NATO este gata să apere toţi aliaţii împotriva oricărui tip de ameninţări şi acest lucru se aplică atât pe zona terestră, spaţiul aerian, cât şi pentru apele teritoriale", a spus Stoltenberg.
Dialogul cu Rusia, necesar
La conferinţa de presă comună cu oaspetele său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referindu-se la necesitatea dialogului cu Rusia, că „este important de evitat ceva similar cu războiul rece" şi a precizat că nu a discutat, până la acest moment, cu omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin.
„Dialogul este întotdeauna important şi împreună cu partenerii, atât din UE, cât şi NATO, încercăm să evităm o situaţie în care animozităţile ar escalada în relaţia cu Federaţia Rusă. Este important de evitat ceva similar cu războiul rece şi este, în acelaşi timp, important de găsit căi pentru continuarea unui dialog. România este exact pe aceeaşi lungime de undă ca şi NATO şi UE. În această etapă, România participă la aceste eforturi împreună cu partenerii din UE şi NATO", a spus Iohannis, la Cotroceni, după întrevederea cu Jens Stoltenberg.