Pentru angajatorii din construcții. Modificări aduse procedurii de acordare a facilităților | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pentru angajatorii din construcții. Modificări aduse procedurii de acordare a facilităților

• facilitățile se acordă doar pentru activitatea desfășurată în România și în baza contractului individual de muncă

 

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Brăila vă aduce la cunoștință faptul că în Monitorul Oficial nr. 607 din 03 iulie 2023 a fost publicat O.M.F. nr. 2044/2023 pentru modificarea și completarea anexei la Ordinul ministrului finanțelor nr. 1.528/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităților fiscale în domeniul construcțiilor.

Conform prevederilor art. 1 pct. (1) din OMF 2044/2023, facilitățile se acordă doar pentru activitatea desfășurată în România și în baza contractului individual de muncă.

Pentru angajatorii existenți la data de 1 ianuarie a fiecărui an se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri din activitățile prevăzute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal și alte activități specifice domeniului construcții, precum și cifra de afaceri totală, realizată cumulat pentru perioada corespunzătoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplică scutirea. (Temei legal: art. I, pct. 2 din OMF 2044/2023)

Acordarea facilităților fiscale constituie responsabilitatea angajatorului/plătitorului de venituri. (Temei legal: art. I, pct. 3 din OMF 2044/2023)

Pentru determinarea procentului de 80% din cifra de afaceri totală, la calculul cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de construcții, angajatorii au în vedere numai veniturile din activitatea de construcții desfășurată pe teritoriul României. Veniturile realizate din întreaga activitate desfășurată pe teritoriul României se vor avea în vedere pentru calculul cifrei de afaceri totale. (Temei legal: art. I, pct. 4 din OMF 2044/2023)

Condiția prevăzută la art. 60 pct. 5  lit. c)  din Codul fiscal, privind salariul brut de încadrare, se consideră îndeplinită după cum urmează:

a) în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă, încheiate potrivit legii, veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minimum 4.000 de lei lunar.

Salariul minim brut pe țară de 4.000 de lei lunar este stabilit proporțional cu câștigul salarial brut de bază pentru un program de lucru în medie de 165,333 de ore pe lună.

Pentru salariații care au încheiate contracte de muncă cu timp parțial, încheiate potrivit legii, facilitățile fiscale se acordă numai dacă venitul brut lunar din salarii și asimilate salariilor este calculat proporțional cu salariul brut de încadrare pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi.

b) în situația în care o persoană fizică realizează venituri, în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, încheiate potrivit legii, în aceeași lună, la același angajator, în vederea acordării facilităților fiscale se verifică mai întâi dacă fiecare contract individual de muncă respectă condiția prevăzută la art. 60 pct. 5  lit. c)  prima teză din Codul fiscal, respectiv dacă venitul brut este calculat la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minimum 4.000 de lei lunar, în cazul contractului individual de muncă cu normă întreagă, sau dacă venitul brut lunar este calculat proporțional cu salariul brut de încadrare pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi, în cazul contractului individual de muncă cu timp parțial. Pentru acordarea facilităților fiscale, veniturile aferente contractelor individuale de muncă care respectă condiția de raportare la 4.000 de lei se cumulează. În acest caz, facilitățile fiscale se acordă pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor care

cumulate nu depășesc plafonul prevăzut la art. 60 pct. 5  lit. c)  din Codul fiscal. Pentru partea care depășește acest plafon nu se acordă facilitățile fiscale.

Pentru veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor, realizate în baza unui contract individual de muncă, mai mici de 4.000 de lei/lună, facilitățile fiscale se acordă numai dacă este îndeplinită condiția ca acestea să fie calculate la un salariu brut de încadrare cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, de minimum 4.000 de lei lunar, pentru un program de lucru în medie de 165,333 de ore pe lună. (Temei legal: art. I, pct. 6 din OMF 2044/2023)

Noutățile legislative pot fi consultate accesând site-ul www.anaf.ro , secțiunea Asistență contribuabili / Legislație / Buletin informativ fiscal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro