Comisia Europeană consideră că nu e cazul să impună vize pentru Statele Unite şi Canada, deşi acestea menţin obligativitatea vizelor pentru anumiţi cetăţeni europeni, inclusiv pentru români. Este concluzia unui raport publicat la Bruxelles, după o notificare trimisă de Bulgaria, Croaţia, Cipru, Polonia şi România. Documentul atenţiona că Statele Unite şi Canada solicită vize celor cinci ţări europene.
Pentru români însă, a venit o veste relativ bună din Canada. România a fost înscrisă pe lista Ţărilor de Origine Desemnate, un pas important în perspectiva eliminării obligativităţii vizelor. Potrivit legislaţiei canadiene, plasarea pe listă înseamnă că România respectă drepturile omului şi nu generează fluxuri de refugiaţi sau solicitanţi de azil.
În acelaşi timp însă, solicitanţii statutului de refugiat din aceste ţări vor avea mai multe dificultăţi în obţinerea azilului în Canada. Această desemnare înseamnă că guvernul canadian consideră că ţara în cauză respectă drepturile omului, oferă o protecţie a statului şi nu este în mod obişnuit o sursă de refugiaţi.
Persoanele provenite din aceste ţări, care depun solicitări pentru obţinerea statutului de refugiat, vor fi în situaţia ca solicitările lor să fie procesate mai rapid, dar îşi vor pierde anumite posibilităţi de apel acordate altor solicitanţi.
Guvernul canadian a instituit iniţial această listă a ţărilor de origine desemnate în 2012, pentru a răspunde la ceea ce a fost perceput drept un val de solicitări îndoielnice, din partea unor cetăţeni din ţări considerate sigure.
Criticii acestei măsuri acuză faptul că lista este inechitabilă, argumentând că mai multe ţări democratice au probleme recunoscute în protecţia drepturilor anumitor minorităţi.