Mergi la conţinutul principal

Pensionarii braileni au inceput sa iasa in strada

Nemultumiti de faptul ca au pensii mici si ca Guvernul nu a gasit o solutie prin care toti pensionarii sa beneficieze de indexarea de la inceputul acestui an, citeva zeci de persoane s-au adunat, ieri dimineata, in fata Primariei, in speranta ca cineva isi va apleca urechea si spre problemele lor. Pensionarii au precizat ca nu a fost o actiune stabilita cu citeva zile inainte, un miting in adevaratul sens al cuvintului, ci ca, pur si simplu, s-au intilnit acolo si au inceput sa schimbe opinii. "Sintem indignati vis-a-vis de declaratia ministrului Gheorghe Barbu, care a precizat ca indexarea de la inceputul anului a fost singura din acest an. Probabil ca dumnealui nu stie ca de aceasta indexare au beneficiat tot cei cu pensii mari iar noi, care traim cu pensii de 1-2 milioane, nu am primit nimic in plus. S-a spus ca procesul de recalculare a pensiilor va fi in avantajul tuturor pensionarilor, nu doar a celor cu pensii mari. Pina la urma tot cei care aveau pensii mari au cistigat bani in plus, iar amaritii au ramas cu ce aveau. Nici macar de indexari nu am beneficiat. Cum sa traiesti dintr-o pensie de un milion? Nici macar intretinerea nu o putem plati, ca sa nu mai punem la socoteala si faptul ca trebuie sa mai si mincam", ne-a spus un pensionar nemultumit.
Desi toti au fost de acord ca principala problema este legata de cuatumul mic al pensiilor, acestia nu au putut sa nu aduca in discutie si faptul ca parlamentarii si-au acordat pensii al caror cuantum este de 10 ori mai mare decit pensia medie a celor 4,6 milioane de pensionari ai sistemului de asigurari sociale de stat.
"Este o realitate faptul ca in urma procesului de evaluare in vederea recalcularii pensiilor, 30% dintre pensionari nu au cistigat nimic. Tinindu-se cont de modul in care a fost aplicata indexarea si anume asupra punctajului obtinut dupa recalculare si nu asupra pensiei aflate in plata, cam acelasi numar de pensionari nu a primit nimic in plus. Ei erau obisnuiti cu modul in care se indexau pensiile pina acum, fie ca acest lucru se intimpla trimestrial sau semestrial, dar se facea asupra pensiei in plata. La momentul actual, acest lucru nu mai este posibil deoarece indexarea pensiei in plata ar insemna ca masura de recalculare, desfasurata pe o perioada de 16 luni, sa nu aiba nici un efect. O masura buna de reducere a presiunilor asupra bugetului asigurarilor sociale de stat a fost externalizarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului si a concediilor medicale. Avindu-se in vedere acest lucru probabil ca, in a doua jumatate a anului, Guvernul va reanaliza situatia si va tine cont de solicitarile pensionarilor", a precizat Sorin Enache, directorul Casei Judetene de Pensii Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro