• de Buna Vestire, 50 de pensionari din Brăila, dar şi bătrâni de la căminele din oraş au fost în pelerinaj la Mănăstirea Cudalbi, din judeţul Galaţi, la iniţiativa Uniunii Judeţene a Pensionarilor
Luni, 25 martie, de Buna Vestire, 50 de pensionari din Brăila, dar şi bătrâni de la căminele din oraş au fost în pelerinaj la Mănăstirea Cudalbi, din judeţul Galaţi. Acţiunea organizată de Uniunea Judeţeană a Pensionarilor Brăila a fost coordonată de Tinca Rusu Preda, preşedinte al acestei organizaţii, şi de Mariana Ioniţă, vicepreşedinte, şi a fost prima ieşire în grup din acest an cu pensionarii brăileni. Despre această acţiune, Tinca Rusu Preda ne-a spus că a fost o excursie de suflet, la care au participat creştini adevăraţi, care au vrut să fie împreună într-o zi de mare sărbătoare.
“Am plecat de dimineaţă din oraş, am stat la slujba de la mănăstire, am fost la o dezlegare la preotul Drăgan, care este din Brăila şi care ne-a oferit şi o masă cu peşte, şi ne-am simţit foarte bine. A fost prima ieşire din acest an cu pensionarii din Brăila şi, ca de obicei, am luat şi câţiva bătrâni de la cămin. De acum, vor urma şi alte pelerinaje, următorul obiectiv până la Sărbătorile Pascale fiind Mănăstirea Tudor Vladimirescu, tot din judeţul Galaţi”, a subliniat sursa citată.
Despre Mănăstirea Cudalbi, Tinca Rusu Preda ne-a spus că este o mănăstire care luminează, un liman al liniştii. Aflată pe o colină, în apropierea fermei din satul cu acelaşi nume din judeţul Galaţi, mănăstirea de maici cu hramul “Naşterea Maicii Domnului” a suferit, de-a lungul existenţei sale, tragedia resimţită de multe lăcaşuri, în ultima jumătate a secolului trecut. Aşezământul este ctitoria Eugeniei Pană Gologanu, care a înălţat biserica pe moşia ei, în 1933. Biserica a fost sfinţită în anul 1938, iar în anul 1959 Mănăstirea Cudalbi a fost închisă definitiv, călugăriţele fiind alungate, iar chiliile demolate. Biserica mănăstirii a ajuns, în scurtă vreme, o ruină şi abia după 1990 a fost construită o nouă biserică, 3 corpuri de chilii şi o clopotniţă, mănăstirea Cudalbi având şi un atelier de veşminte preoteşti.