Mergi la conţinutul principal

Pensionar judecat pentru delapidare

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus trimiterea în judecată a fostului administrator al Asociaţiei de Proprietari nr. 290, Constantin Ciurc, în vârstă de 71 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată. Plângerea AP nr. 290 Brăila a fost înregistrată la data de 6 iunie 2013, fiind semnată de preşedintele asociaţiei, Anisia Gheorghiu.
Asociaţia de Proprietari nr. 290 cuprinde blocul 14 de pe strada Plevnei nr. 280, 9 spaţii comerciale şi 6 apartamente tip vilă. Administrator al asociaţiei a fost, în perioada iunie 2000 - iunie 2012, pensionarul Constantin Ciurc. Anchetatorii precizează că, la data formulării plângerii penale, AP nr. 290 înregistra la CUP Dunărea datorii de 91.140 lei, reprezentând debit şi penalităţi, plus 21.378 lei la SC CET SA Brăila, reprezentând, de asemenea, datoria propriu-zisă şi penalităţi.
Pentru a se putea stabili existenţa prejudiciului, valoarea acestuia, precum şi modalitatea de producere, s-a dispus efectuarea unei expertize contabile, de către expertul contabil Elena Chiriţă. Astfel, expertul a stabilit că, în perioada ianuarie 2009 - iunie 2012 (când a fost demis administratorul Constantin Ciurc) în gestiunea Asociaţiei de Proprietari nr. 290 de pe strada Plevnei s-a produs un prejudiciu total de 98.371, 96 lei, compus din 44.238,68 lei (lipsă numerar din caserie), 39.004,04 lei (penalităţi de întârziere calculate de furnizorii de utilităţi CUP Dunărea şi CET SA Brăila) şi 15.129,24 lei (cheltuieli efectuate de administratorul Ciurc fără avizul preşedintelui sau al comitetului executiv al asociaţiei.
"Prejudiciul a fost posibil datorită faptului că în cadrul asociaţiei nu a funcţionat o comisie de cenzori care să verifice gestiunea septuagenarului şi să constate dacă acesta respectă legislaţia în vigoare", se arată în rechizitoriul Parchetului.
Totodată, administratorul angaja cheltuieli care nu erau aprobate de comitetul excutiv sau avizate de preşedintele asociaţiei (reparaţii, abonamente transport, salarii colaboratori etc).
Anchetatorii au reţinut în sarcina lui Constantin Ciurc săvârşirea unui prejudiciu de doar 44.238,68 lei (lipsa numerarului din caserie), cu toate că paguba pricinuită AP nr. 260 a fost de aproape un miliard de lei vechi. "Din cei 44.000 de lei, Ciurc a achitat suma de 11.000 de lei, pe parcursul urmăririi penale. Pentru recuperarea prejudiciului, pe 2 iunie 2014, parchetul a instituit măsura asiguratorie a sechestrului penal asupra locuinţei inculpatului", se arată în documentul formulat de acuzare.
Asociaţia de Proprietari nr. 260 Brăila s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 87.371,96 lei, reprezentând lipsa banilor din caserie, cheltuieli făcute de fostul administrator fără aprobarea comitetului executiv şi penalităţile furnizorilor de utilităţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro