• Gheorghe Turiac, tatăl pădurarului de la Cantonul nr. 4 “Păioasa”, a fost trimis în judecată pentru “deţinerea fără documente legale a peştelui obţinut din pescuit” • în aprilie 2016, bărbatul de 61 de ani a fost depistat cu 20 kilograme plătică şi 34 kilograme crap, lângă malul drept al Dunării
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au finalizat cercetările şi l-au trimis în judecată pe Gheorghe Turiac, în vârstă de 61 de ani, pensionar, anchetat pentru “deţinerea fără documente legale a peştelui obţinut din pescuit”. Turiac a fost depistat în ziua de 14 aprilie 2016, în jurul orei 12:00, de un echipaj naval al Serviciului Poliţiei de Frontieră Brăila, în timp ce se pregătea să traverseze Dunărea cu o barcă din fibră, în zona km. fluvial 181, malul drept, împreună cu un alt brăilean, Iosif Bahnaru. Poliţiştii au descoperit în barca inculpatului un sac cu 20 kilograme de peşte specia plătică, achiziţionat în aceeaşi zi de la doi braconieri cu suma de 40 lei, precum şi 13 crapi în greutate totală de 34 de kilograme, în condiţiile în care, de patru zile, fusese instituită perioada de prohibiţie pentru pescuitul comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror spcii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, inclusiv pe fluviul Dunărea. Turiac le-a spus poliţiştilor că nu ştie cum au apărut ditamai crapii în barca sa.
Bărbatul care-l însoţea pe Gheorghe Turiac, Iosif Bahnaru, a scăpat de dosar penal. Locuieşte de circa 7 ani la Cantonul nr. 4 “Păioasa”, unde pădurar este fiul inculpatului Gheorghe Turiac. Bahnaru se ocupă cu creşterea animalelor şi paza cantonului, iar în ziua respectivă, precizează anchetatorii, l-a transportat pe Turiac cu barca de pe malul stâng pe malul drept. În cazul lui Iosif Bahnaru, procurorii au dispus clasarea cauzei, pe motiv că peştele găsit în barcă nu-i aparţinea. Mai trebuie precizat faptul că atât peştele cât şi barca din fibră (pe care Turiac o deţinea de circa 10 ani) au fost ridicate de poliţiştii de Frontieră în vederea confiscării. Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) s-a consttuit parte civilă în procesul penal.
Cazul se află în atenţia magistraţilor de la Judcătoria Brăila.