Mergi la conţinutul principal

Pensiile militare nu sunt pensii speciale

Guvernul a aprobat, ieri, un proiect de lege care stabileşte regimul pensiilor militare, premierul Victor Ponta insistând că nu este vorba despre pensii speciale, ci de îndreptarea unor greşeli „care s-au făcut în trecut".
„Adoptăm astăzi (...) o lege extrem de importantă, care a fost lucrată foarte mult timp: legea pensiilor pentru militari. Nu sunt pensii speciale. Doar îndreptăm greşelile care s-au făcut în trecut şi cred că era necesar acest lucru. Am mai îndreptat pentru militari. Stabilim un sistem foarte clar (...), care este aplicat în toate ţările NATO şi în toate ţările europene şi care stabileşte o predictibilitate pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în serviciul militar al unei ţări", a explicat şeful guvernului, citat de agerpres.ro.
„Avem mulţi militari în România, şi la Ministerul Apărării, şi în alte structuri. E doar pentru cei oficiali sau şi pentru ceilalţi chestia asta cu pensia?", a întrebat Ponta, ministrul Apărării precizând că proiectul este „pentru toţi". Ponta a continuat, în mod informal, şi a glumit spunând că probabil „sunt şi prin presă unii care susţin proiectul".

Vârsta de pensionare

Proiectul lege prevede că pensii militare de stat vor primi soldaţii şi gradaţii profesionişti care îndeplinesc condiţiile de vechime în serviciu, care, în prezent, pot rămâne în activitate până la vârsta de 55 de ani. Vârsta de pensionare este prevăzută de legislaţia actuală şi va creşte, gradual la 60 de ani, până în anul 2030. În acelaşi timp, proiectul prevede posibilitatea reducerii vârstei de pensionare în funcţie de condiţiile de muncă în care îşi desfăşoară activitatea angajatul, dar nu mai puţin de vârsta de 45 de ani.

Cum se calculează

Pentru baza de calcul a pensiei a fost propusă folosirea mediei soldelor funcţiei de bază, respectiv salariilor funcţiei de bază corespunzătoare funcţiilor îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, la alegerea beneficiarilor, mai puţin solda de grad, respectiv salariul gradului profesional avut la data trecerii în rezervă ori încetării raporturilor de serviciu. La media obţinută se adaugă solda de grad/salariul gradului profesional avut la data trecerii în rezervă ori încetării raporturilor de serviciu.
În caz de recalculare, pensiile aflate în plată îşi vor păstra cuantumul, dacă acesta este superior celui rezultat prin aplicarea noii legi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro