Pensiile de urmas afecteaza sistemul asigurarilor sociale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pensiile de urmas afecteaza sistemul asigurarilor sociale

In momentul de fata, din totalul pensionarilor braileni, de 79.216, 13,4% beneficiaza de pensie de urmas, care se acorda copiilor si sotului supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Astfel, cei 10.614 braileni care se afla in aceasta situatie beneficiaza de niste bani, fara sa fi contribuit vreodata la sistemul public de pensii.
"Pensiile de urmasi sint o facilitate acordata persoanelor ajunse la ananghie si reprezinta o protectie sociala a acestora, desi ei nu au contribuit cu nici un leu la sistemul public de pensii. Numarul este destul de mare si acest lucru inseamna presiune asupra bugetului asigurarilor sociale. Acest tip de protectie sociala este o justificare vizavi de ce se intimpla in momentul de fata cu pensiile si cu valoarea punctului de pensie" a precizat Sorin Enache, director executiv al Casei Judetene de Pensii Braila.
Cuantumul pensiei de urmas se stabileste prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei, in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel: pentru un singur urmas - 50%, pentru doi urmasi - 75% si pentru trei sau mai multi urmasi - 100%. Pot beneficia de pensie de urmas atit copiii, cit si sotul supravietuitor. Copiii au dreptul la pensie de urmas pina la virsta de 16 ani, sau daca isi continua studiile intr-o forma de invatamint organizata potrivit legii, pina la terminarea acestora, fara a depasi virsta de 26 de ani. In cazul sotului supravietuitor, acesta are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea virstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani. De asemenea, sotul beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie, sau acestea sint mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie. Cel care are in ingrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii in virsta de pina la 7 ani, beneficiaza de pensie de urmas pina la data implinirii de catre ultimul copil, a virstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro