* timpii de așteptare pentru stabilirea pensiilor internaționale pentru românii care au lucrat în străinătate sunt foarte mari * asta nu este însă vina autorităților române, ci a celor străine care întârzie cu anii să comunice stagiile de cotizare * regulamentul european nu stabilește clar un termen cu privire la aceste comunicări care lasă cetățenii “în aer” luni de zile * informații și sfaturi extrem de utile de la Adrian Rîndunică, directorul executiv al Casei de Pensii Brăila
După evenimentele din decembrie '89, dar mai ales după intrarea României în UE, mulți români au ales calea pribegiei pentru un câștig frumos, chit că de multe ori familii întregi s-au destrămat, ori copiii cuplurilor plecate au rămas abandonați pe la rude în ideea că le va fi mai bine dacă vor primi bani de la părinți. Abia acum însă încep să apară problemele: ajunși la vremea pensionării, românii noștri plecați în străinătate sau întorși acasă se trezesc că perioade întregi de muncă grea nu le sunt luate în calcul la stabilirea pensiei. Iar pentru această nedreptate vina nu este a autorităților române ci, culmea, a celor din străinătate! În acest context, Adrian Rîndunică, directorul executiv al Casei județene de pensii, vine cu lămuriri și sfaturi foarte binevenite pentru brăilenii aflați în această situație sau care ar putea ajunge să întâmpine piedici dacă nu se îngrijesc din timp. Asta deoarece instituția din Brăila are un pol de competență extrem de greu cu privire la acest domeniu și s-a lovit de multe situații care ar putea fi evitate.
Unde se depune cererea de pensionare
Precizăm că pentru stabilirea drepturilor de pensie limită de vârstă, anticipată, anticipată parțial, de invaliditate și de urmaș, persoana îndreptățită se adresează unei singure instituții. “Mai exact, cererile se depun la instituția de la locul de reședință. Dacă solicitantul are reședința (locuiește) pe teritoriul unui stat membru UE, cererea se depune la instituția din statul respectiv. Dacă solicitantul are reședința (locuiește) în județul Brăila, cererea se depune la Casa Județeană de Pensii Brăila”, ne-a declarat Rîndunică.
În situația în care solicitantul are reședința într-un stat membru UE și nu este beneficiarul unei categorii de pensii din România, acesta trebuie să atașeze cererii depuse în statul respectiv, documente care să ateste vechimea în muncă precum și actele de stare civilă.
Dacă solicitantul este beneficiar al unei categorii de pensii din România și îndeplinește condițiile de acordare a unui drept de pensie din statul membru UE unde are stabilită reședința, la cererea depusă atașează fotocopia deciziei de pensie din România și actele de stare civilă.
Solicitanții cu reședința în Brăila, vor depune cererea de pensionare însoțită de declarația pe proprie răspundere, pentru determinarea statutului de ședere obișnuită, acte doveditoare ale stagiului de cotizare realizat în România și în statul membru UE, acte de stare civilă etc., indiferent de statul unde a realizat stagiu de cotizare.
”Casa Județeană de Pensii Brăila, fiind pol de competență pentru solicitanții cu reședința în Israel, precum și în regiunile Umbria (Terni și Perugia) și Molise (Campobasso și Isernia) Italia, cererile sunt direcționate instituției noastre.
Totodată, pensionarii brăileni care îndeplinesc condițiile de acordare a unui drept de pensie din statul membru UE unde au stabilită reședința, cererile sunt direcționate tot instituției noastre. Anul trecut, au fost în jur de 500 de solicitări de pensii comunitare”, ne-a declarat directorul executiv al Casei Județene de Pensii Brăila, jr. Adrian Rîndunică.
În multe situații, oamenii au nevoie de anii munciți în străinătate pentru a atinge vechimea minimă de 15 ani. Adrian Rîndunică: “Statul român se folosește de stagiile de cotizare în UE ca să poată asigura cetățenilor pensia minimă de 1000 lei doar pentru cei care locuiesc în România, desigur. Mai pe înțelesul tuturor, dacă din contribuțiile de-a lungul activității, petentului i se stabilește o pensie, să zicem, de 530 lei, în România cetățeanul va primi 1000 lei lunar. Dacă din calcul rezultă o pensie ce depășește suma minimă, petentul va primi drepturile astfel rezultate. Dacă însă, cetățeanul român are reședința în Italia, de exemplu, atunci va primi din partea statului român doar 530 lei”.
Sunt și state care nu se supun regulilor UE. “Statul Israel, de exemplu, nu le plătește pensii românilor care s-au întors în România. Comunică doar stagiul de cotizare și atât”, ne-a informat directorul executiv al CJP Brăila. Cu alte cuvinte, Israelul acordă pensii doar cetățenilor care au reședința acolo.
Cu privire la stagiul de cotizare de care românii au nevoie pentru a primi pensiile în altă țară decât România, Adrian Rîndunică ne-a declarat că la Brăila, deși volumul de muncă al Casei de pensii este foarte mare, “cam la 50 de zile solicitanții primesc răspunsurile, plus că oferim consultanță prin telefon zilnic”.
Când este vorba însă de serviciul similar din alte țări europene, timpii de așteptare depășesc frecvent un an de zile. “Este vorba despre formularul E205. Autoritățile române îl transmit în maximum 45 de zile în vreme ce instituțiile omoloage transmit cu întârzieri și de peste un an și jumătate”, precizează sursa citată.
Menționăm că formularul european E 205, așa cum a fost conceput la nivelul UE, se utilizează pentru certificarea perioadelor de asigurare/stagiilor de cotizare și se comunică reciproc între instituții.
Sfaturi pentru brăilenii care lucrează în străinătate
Programul de lucru cu solicitanții de pensii - comunitare și nu numai - este zilnic, între orele 8.30-16.00.
Ca documente, sunt necesare, în principal, următoarele: declarația pe propria răspundere (amintită mai sus), cererea de pensionare completată de solicitant (formularul RO 202 pentru limită de vârstă, RO 204 pentru invaliditate și RO 203 pentru pensie de urmaș), copie după actul de identitate românesc (dacă dețin dublă cetățenie sau dacă au menținut cetățenia română), carnetul de muncă original sau în copie certificată de instituțiile competente din străinătate, livretul militar original sau în copie certificată de instituțiile competente din străinătate, diplomă de studii original sau în copie certificată de instituțiile competente din străinătate, adeverință privind sporurile reglementate de lege sau prin contractul de muncă, adeverință privind condițiile de muncă. Mai multe detalii se pot afla de pe site-ul Casei Județene de Pensii Brăila sau direct de la angajații instituției.
Pentru continuitatea plății pensiei beneficiarilor unui drept de pensie stabilit în statul membru UE, este necesară prezentarea certificatului de viață, a unui act de identitate și a unui extras de cont. “Ca să-i putem pune în plată”, subliniază directorul CJP Brăila.
Pe de altă parte, sursa citată a subliniat din nou că autoritățile române nu au nici o restanță. “Problema este că nu primim într-un timp rezonabil informațiile solicitate instituțiilor din străinătate cu privire la stagiul de cotizare, astfel ca timpii de așteptare se măresc“, a adăugat Rîndunică. Directorul Casei de pensii Brăila speră că odată cu ridicarea restricțiilor impuse de pandemie aceste sincope se vor reduce semnificativ.