"Din punct de vedere tehnic, imi pot permite sa contrazic opiniile presedintelui, atit cit pot spera ca d-l presedinte a facut respectivele afirmatii in legatura cu o eventuala prabusire a sistemului public de pensii, ca posibile declaratii tehnice, ca daca le-a facut ca declaratii politice, atunci mi-e teama ca eu vorbesc de ceva si domnia sa despre altceva", a declarat Stefan Sinpetru
Directorul CJP Braila sustine ca din 2006 bugetul asigurarilor sociale nu mai are nevoie de subventie de la bugetul de stat, inregistrind un excedent, care a fost lichidat prin majorarea anticipata a valorii punctului de pensii. Sinpetru a aratat ca nici in acest an bugetul asigurarilor sociale nu a avut dificultati, ba mai mult, colectarea facuta permitea majorarea pensiilor de la 1 noiembrie. "Au existat voci in spectrul politic care au insistat asupra majorarii de la 1 octombrie a pensiilor, cu utilizarea unei sume prevazute in bugetul de stat, pentru eventuale dificultati, prin transferul la bugetul asigurarilor sociale".
"Ar trebui ca Romania insasi sa dea faliment pentru ca pensiile sa nu se mai poata plati"
Directorul CJP a folosit exemplul crizei din America pentru a demonstra "vulnerabilitatea sistemelor de pensii bazate pe acumulare". In schimb, pensia de stat, aflata pe pilonul I, beneficiaza de garantia statului. "Ce s-ar intimpla in cazul unui dezastru economic in Romania, peste 20-30 de ani ? Nu cumva amarita asta de pensie de pe pilonul I, despre care admitem ca este cea mai mica, va reprezenta ultima reduta in care se va putea rezema batrinetea unor persoane, daca se va intimpla ceva cu celelelte sume adunate pe Pilonul II si III? Eu cred ca da. Intotdeauna Pilonul I va reprezenta elementul de spijin, pentru ca are garantia Statului, ar trebui ca Romania insasi sa dea faliment pentru ca pensiile sa nu se mai poata plati", a afirmat Stefan Sinpetru. Totusi, directorul CJP Braila a recunoscut ca nu si-ar dori sa fie beneficiar doar al pensiei de stat, dar refuza sa admita ca s-ar putea renunta la Pilonul I, situatie prefigurata de anuntata prabusire a sistemului public de pensii. "Nu sint de acord cu presedintele pentru afirmatia pe care a facut-o. Nu are dreptul sa stirneasca neincredere vis-a-vis de o institutie atit de importanta in viata romanilor. Eu consider ca lucrurile nu sint fundamentate, dar chiar daca ar fi fost asa, presedintele Romaniei nu are dreptul sa alunge increderea romanilor intr-unul din pilonii protectiei sociale din Romania, decredibilizind, creind o tendinta de migrare dinspre acest sistem spre altceva, o tendinta de neachitare a contributiilor datorate si accelerind punerea sistemului in dificultate", a conchis Stefan Sinpetru.