• recent, directorul unităţii de detenţie, cms. şef Horia Huluba, a prezentat raportul privind activitatea desfăşurată de personal în anul 2019 • activitatea în cadrul Penitenciarului Brăila s-a desfăşurat în bune condiţii, fără sincope sau evenimente negative majore • au fost efectuate lucrări de reparaţii curente pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie
Potrivit raportului de activitate pe 2019, la Penitenciarul Brăila nu au fost înregistrate evenimente deosebite, iar toată activitatea s-a desfăşurat în conformitate cu prevederile legale. Bilanţul activităţii a fost prezentat, la începutul acestei săptămâni, de directorul unităţii de detenţie, comisar şef Horia Huluba.
La eveniment, alături de personalul penitenciarului, au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice şi ai structurilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi reprezentanul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
“Materialul de bilanţ prezentat de directorul Penitenciarului Brăila a evidenţiat activitatea desfăşurată de personalul unităţii, vizând, în primul rând, îndeplinirea obiectivelor strategice propuse, dar şi contribuţia adusă la apărarea ordinii publice, siguranţei comunităţii şi reinserţiei sociale a persoanelor private de libertate. Privită în ansamblu, activitatea în cadrul Penitenciarului Brăila s-a desfăşurat în bune condiţii, cu respectarea normelor legale în vigoare, fără sincope sau evenimente negative majore şi cu realizări importante. În anul 2020, vor continua demersurile pentru asigurarea unui mediu custodial sănătos, respectarea drepturilor fundamentale ale individului, dar şi diversificarea activităţilor educaţionale, psihosociale, de instruire şcolară şi formare profesională care să faciliteze incluziunea socio-profesională a persoanelor condamnate la o pedeapsă privativă de libertate”, a transmis purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Brăila, cms. şef Simona Kober.
După cum se arată în bilanţ, unul dintre obiectivele specifice ale Penitenciarului Brăila a fost îmbunătăţirea nivelului de şcolarizare şi de formare profesională în rândul persoanelor private de libertate, pentru creşterea şanselor de incluziune socială. În acest sens, au fost organizate cursuri şcolare pentru clasele I - XIII, în baza Protocolului de colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila. Pentru nivelul primar, clasele I-IV, s-a organizat forma de învăţământ “A doua şansă”, iar pentru nivelul gimnazial şi liceal (clasele a IX - XII), s-a asigurat forma de învăţământ frecvenţă redusă. La analiza comparativă cu anii precedenţi se constată o uşoară scădere a numărului de deţinuţi incluşi la cursurile şcolare, de la aproximativ 147 în anul şcolar 2018 – 2019, la 145 în anul şcolar 2019-2020.
Anul trecut, un alt obiectiv a fost acela de continuare a lucrărilor de reparaţii curente pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie în conformitate cu prevederile legale şi normele europene de detenţie. Se precizează că s-au efectuat lucrări de reparaţii curente pe secţiile de deţinere E1, E2, E3, GAZ Brăila, Gaz Siliştea pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie. S-au efectuat lucrări la un număr de 9 camere din cadrul secţiei E1, care au constat în înlocuirea tâmplăriei din lemn cu tămplărie PVC, înlocuit instalaţii sanitare, înlocuit gresie şi faianţă, zugrăvit, vopsit, văruit, plus la alte 23 camere de detenţie din cadrul secţiilor E4 şi E 5.
În plus, după cum se arată în bilanţ, anul trecut s-au efectuat şi lucrări de reparaţii curente la canalul termic, plus alte reparaţii pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţii şi pentru punctele de lucru permanente GAZ Brăila şi GAZ Siliştea.