Mergi la conţinutul principal

Pedeapsă blândă pentru brăileanul care a pălmuit un comisar de poliţie

• Marian Lambru a fost condamnat la 4 luni de închisoare, cu amânarea executării pedepsei, pentru lovire şi ameninţare • pedeapsa este definitivă • în urmă cu patru ani, Lambru l-a lovit şi l-a ameninţat pe comisarul Paul Flămânzeanu, de la Poliţia Municipiului Brăila - Secţia 2 de Poliţie Rurală • ofiţerul de poliţie se afla împreună cu soţia la plaja de la Chiscani • “Nu-mi pasă că eşti poliţist! Îţi dau foc la casă şi la maşină!” i-a spus bătăuşul, numindu-i, totodată, “slugi” şi “miliţieni” pe agenţii sosiţi ca să aplaneze scandalul • patru inşi i-au luat partea agresorului, când poliţiştii au încercat să-l încătuşeze

 

Brăileanul care a lovit un ofiţer de poliţie aflat în timpul liber, la plajă, împreună cu soţia, a primit o condamnare de 4 luni de închisoare, cu amânarea executării pedepsei, după ce fusese trimis în judecată sub două capete de acuzare: lovire sau alte violenţe şi ameninţare. Marian Lambru, în vârstă de 40 de ani, de profesie mecanic auto - individ cu antecedente penale - declarase apel împotriva sentinţei (la fel, procurorii şi persoana vătămată), însă Curtea de Apel Galaţi a decis că acesta este nefondat. În consecinţă, condamnarea a rămas definitivă. Comisarul Paul Flămânzeanu, de la Secţia 2 de Poliţie Rurală - Poliţia Municipiului Brăila, a fost umilit de faţă cu colegii veniţi la faţa locului: “Mă piş pe tine şi pe poliţie!”, iar scandalul a luat sfârşit abia după intervenţia “mascaţilor” de la SAS.

 

Poliţist bătut din pricina unui câine

 

Respectivul incident s-a petrecut în ziua de 19 iulie 2015, în jurul orei 17:30. Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii brăileni, în acel moment, poliţistul Paul Flămânzeanu, comisar la Secţia 2 Poliţie Rurală - Poliţia Municipiului Brăila, se afla la plaja de la Chiscani, pe malul Dunării, împreună cu soţia. Ofiţerul de poliţie luase cu el şi căţeluşa. Plaja era plină în acel moment.

La un moment dat, în timp ce căţeluşa alerga pe plajă, şi-a făcut apariţia un câine lup care a început să o alerge, deranjându-i, astfel, pe cei care stăteau întinşi la soare. Comisarul Flămânzeanu a ridicat căţeluşa cu braţele, iar la scurt timp şi-a făcut apariţia şi stăpânul câinelui, respectiv Marian Lambru, care şi-a pus animalul în lesă, fără să comenteze. Peste câteva minute, însă, a izbucnit scandalul. Procurorul de caz precizează:

“După 10 minute, acelaşi câine lup s-a întors şi a început să alerge căţeluşa persoanei vătămate, moment în care soţia sa a ridicat-o cu braţele, iar câinele lup, vrând să o prindă, a sărit şi a zgâriat-o pe braţ. Văzând acest lucru, Flămânzeanu Paul a luat căţeluşa, iar câinele lup a continuat să sară şi l-a zgâriat pe braţ. Inculpatul a văzut şi a venit râzând, moment în care partea vătămată i-a solicitat să lege căţelul, pentru a evita să-l rănească”.

Supărat, Lambru i-a reproşat poliţistului că nu este el în măsură să-i ceară acest lucru, după care i-a tras o palmă, lovindu-l peste obraz, în zona ochiului stâng. Atunci când victima i-a spus că este poliţist, agresorul s-a enervat şi mai mult: “Nu-mi pasă că eşti poliţist! Îţi dau foc la casă şi la maşină. Mă piş pe tine şi pe poliţie!”. În aceste împrejurări, Flămânzeanu a sesizat poliţia, iar la faţa locului a fost trimis un echipaj format din agenţii Florentin Popa şi Dionisie Baicu.

 

“Să ai grijă, că ştiu unde stai!”

 

Comisarul le-a spus colegilor ce i s-a întâmplat şi l-a indicat pe bătăuşul care se afla în acel moment într-un grup de indivizi. Vizibil deranjat, Marian Lambru i-a spus: “Ce mă, ţi-ai chemat slugile? Te bat din nou şi în prezenţa poliţiştilor!”, ameninţându-l totodată (“Să ai grijă, că ştiu unde stai!”).

Cum Lambru a refuzat să se legitimeze, poliţiştii au dat să-i pună cătuşe, însă era cât pe ce să o păţescă şi ei. Patru inşi care-l însoţeau pe Marian Lambru s-au interpus între acesta şi poliţişti, pentru a-i împiedica să-l încătuşeze.

“Lucrătorii de poliţie şi-au dat seama că erau depăşiţi numeric, iar pentru a evita producerea unui conflict într-un loc public au solicitat sprijinul colegilor de la Intervenţii rapide, pentru a-i ajuta să restabilească ordinea şi pentru a-i legitima pe Lambru Marian şi pe amicii săi. La faţa locului s-a deplasat un echipaj operativ, iar cele cinci persoane vizate de lucrătorii de poliţie au fost conduse la sediul Poliţiei Municipiului, unde au fost legitimate”, precizează procurorul care s-a ocupat de caz.

În dosarul “Lambru” s-au efectuat cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj (faţă de agenţii Baicu şi Popa) însă, ulterior, s-a dispus clasarea. Pe parcursul urmăririi penale, Marian Lambru a precizat că este nevinovat, însă probele adunate împotriva sa erau covârşitoare. Mărturiile poliţiştilor sosiţi la faţa locului au fost mai mult decât suficiente pentru a-l trimite în faţa instanţei de judecată (Lambru le-ar fi spus şi acestora: “N-o să umblaţi în miliţieni şi o să dăm ochii şi în viaţa civilă!”). Procurorul care a supravegheat ancheta concluziona, în momentul sesizării instanţei:

“În condiţiile în care persoana vătămată Flămânzeanu Paul este ofiţer de poliţie cu mulţi ani de experienţă profesională în domeniul investigării faptelor penale, se naşte întrebarea: pentru ce ar mai fi solicitat sprijinul echipei operative, dacă nu s-ar fi produs urmările ce au la bază acuzaţia împotriva inculpatului Lambru Marian? Nu trebuie omisă nici atitudinea inculpatului faţă de persoana vătămată după ce a aflat că este ofiţer de poliţie, în sensul că a adoptat o poziţie mult mai violentă verbal, care a continuat să fie brutală şi după sosirea echipei operative”.

Serviciul de Medicină Legală Brăila a confirmat că, după incident, comisarul de poliţie prezenta leziuni la obrazul stâng, precizând, însă, că acestea nu necesită zile de îngrijiri medicale.

Marian Lambru a mai avut probleme cu legea penală. În 2011, a fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendare condiţionată, însă între timp a intervenit reabilitarea de drept.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro