* strada Danubiului, fostul vad al Sacagiilor, reprezintă în prezent o adevărată ruşine pentru oraş în ochii turiştilor care coboară de pe vase de croazieră şi vor să viziteze Brăila
Între cele 14-15 vaduri ale Brăilei, se înscria, acum vreo 200 de ani, şi cel al Sacagiilor, azi strada Danubiului. Altă dată, la fel ca şi Str. Împăratul Traian, aceasta înlesnea ajungerea în port şi la Gara Fluvială, dar era şi loc de promenadă şi odihnă într-un cochet parc, plin de flori şi bănci. Lucru de cinste, mai ales că strada respectivă reprezintă una dintre principalele căi de acces către oraş pentru turiştii care vin cu vasele de croazieră în oraşul nostru.
Din păcate, după 1990 s-a ales praful de toate acestea, în zonă înfiinţându-se şi renumita “piaţă a ruşilor”, dar şi una a administraţiei locale. Până la urmă terenul a fost revendicat, s-au distrus şi au dispărut dotările edilitare, iar nesimţirea şi lipsa de civilizaţie a unor riverani s-au manifestat din plin: toată zona s-a umplut de bălării, gunoaie şi mizerie. Şi chiar dacă, periodic, s-a intervenit de către Poliţia Locală şi Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL), lucrurile au revenit la starea deplorabilă dinainte. Încercarea deţinătorului de teren de a stăvili accesul cu gunoaie printr-un zid ridicat anul trecut s-a dovedit şi ea insuficientă şi inutilă. Asta deoarece mai este o cale de acces, iar mizeriile se aruncă peste zidul din beton de la marginea trotuarului. Zid care a început să se prăbuşească şi el, precum o parte din taluzul cu case deasupra, sau treptele de pe partea opusă a străzii, ce duceau cândva spre Str. Vapoarelor. Lucrurile nu se opresc aici, fiindcă, spre Dunăre, în afara modernului sediu al centrului de nefrologie şi dializă, pe toată lungimea ei, strada Danubiului arată jalnic, începând chiar din intersecţia cu Calea Călăraşilor: un stâlp de electricitate abandonat la rigolă de mai mulţi ani şi o casă gata să se prăbuşească; pe ambele sensuri de mers, gropi în carosabil şi pe trotuar, dar şi bălării, pietonii fiind nevoiţi să circule pe un carosabil unde se circulă cu foarte mare viteză; vegetaţie crescută spălbatic şi haotic, chiar şi în dreptul trotuarului; un autoturism spălat şi parcat aiurea în dreptul unei bănci; nişte pubele şi saci cu gunoi din zona unei terase; pavele dislocate şi alte obstacole sau pericole, greu de evitat mai ales când se instalează iarna şi gheţuşul. În “aval”, unde a mai fost un teren viran plin de gunoaie şi mizerie, deţinătorul terenului a făcut o împrejmuire trainică din tablă, însă a lăsat trotuarul necirculabil. Nu ştim ce soluţie se va aplica mai sus, la fostul parc, dar intervenţia autorităţilor locale ar trebui să fie una fermă, cu măsuri definitive din partea deţinătorului de teren.