• anul trecut, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul SJA au desfăşurat activităţi de cercetare penală în 47 dosare penale, fiind dispusă continuarea urmăririi penale faţă de 10 persoane • 53 de cetăţeni au transmis petiţii către SJA, iar prin linia gratuită anticorupţie 0800.806.806 au fost primite şi direcţionate către structura din Brăila 4 apeluri Call Center Anticorupţie
Ofiţerii din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie (SJA) Brăila au desfăşurat, în anul 2018, activităţi de cercetare penală în 47 dosare penale, sub coordonarea procurorilor, fiind dispusă continuarea urmăririi penale faţă de 10 persoane. După cum se arată într-un comunicat transmis de Serviciul Judeţean Anticorupţie Brăila, unitatea din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - structură specializată în prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne a acţionat, şi în anul 2018, pentru promovarea legalităţii, integrităţii, onestităţii şi profesionalismului, ca standard atât pentru personalul propriu, cât şi pentru cel al M.A.I. “Rezultatele pozitive obţinute în perioada de referinţă confirmă că faptele comise de angajaţii MAI sunt excepţii, însă tocmai acest caracter impune o acţiune conjugată pentru tragerea la răspundere a celor care le comit. În ceea ce priveşte activitatea de prevenire desfăşurată în anul 2018, aceasta s-a remarcat prin creşterea cantitativă şi calitativă a acţiunilor desfăşurate, respectiv prin transpunerea în practică a unor noi iniţiative profesionale ce au avut ca scop consolidarea climatului de integritate la nivelul MAI. Aceasta a fost orientată spre îndeplinirea prevederilor Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016-2020, document ce defineşte cadrul conceptual şi de acţiune în materie. În mod concret, în anul 2018, lucrătorii Serviciului Judeţean Anticorupţie Brăila au organizat şi desfăşurat un număr de 106 activităţi de instruire şi informare în rândul personalului ministerului, la care au participat 1.340 funcţionari MAI. Totodată, au desfăşurat 19 activităţi preventive în colaborare cu alte instituţii publice, la care au participat 2.640 de persoane, activităţi în cadrul cărora s-a urmărit creşterea gradului de informare a publicului cu privire la impactul fenomenului de corupţie, conştientizarea consecinţelor implicării în fapte de corupţie, având ca efect colateral sporirea vizibilităţii instituţionale prin promovarea liniei Call Center Anticorupţie 0800.806.806”, au precizat reprezentanţii SJA Brăila.
În planul activităţilor de combatere, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Brăila au sesizat unităţile de parchet în 15 situaţii şi, sub coordonarea procurorilor, au desfăşurat activităţi de cercetare penală în 47 dosare penale, fiind dispusă continuarea urmăririi penale faţă de 10 persoane. Pe parcursul anului trecut, au fost continuate eforturile întreprinse pentru asigurarea unei bune relaţionări a Serviciului Judeţean Anticorupţie Brăila cu cetăţenii, context în care au fost consiliate, sub diferite forme (petiţii, audienţe), 53 de persoane. Dintre acestea, 6 persoane au formulat sesizări care au fost înaintate unităţilor de parchet competente. “La dispeceratul central al liniei gratuite anticorupţie 0800.806.806 au fost primite şi direcţionate către structura noastră 4 apeluri Call Center Anticorupţie”, a arătat SJA Brăila.
În comunicatul transmis redacţiei se mai arată faptul că, pentru anul 2019, Serviciul Judeţean Anticorupţie Brăila şi-a propus dezvoltarea relaţiei cu cetăţenii, sens în care vor fi organizate şi desfăşurate activităţi cu caracter preventiv, atât cu funcţionarii M.A.I., cât şi cu societatea civilă, în toate unităţile administrativ teritoriale comunale de pe raza judeţului Brăila.
Totodată, Serviciul Judeţean Anticorupţie Brăila vine în sprijinul persoanelor care doresc să formuleze sesizări privitoare la săvârşirea unor acte şi fapte de corupţie de către funcţionarii Ministerului Afacerilor Interne. “Astfel, permanent, punem la dispoziţia cetăţenilor, pentru a formula sesizări: Registrul de Petiţii şi Sugestii, linia telefonică gratuită Callcenter Anticorupţie 0800.806.806, adresele de e-mail petitii.dga@mai.gov.ro şi braila.dga@mai.gov.ro sau numărul de telefon/fax 0239.613.634”, au transmis ofiţerii Anticorupţie.
Se mai aduce în atenţia cetăţenilor faptul că audienţele se desfăşoară la sediul instituţiei din municipiul Brăila (în sediul Instituţiei Prefectului), la şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Brăila - bilunar, în prima şi în a treia zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12.00-15.00. Cetăţenii se pot adresa şi ofiţerilor de Relaţii cu Publicul - bilunar, în a doua şi a patra zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12.00-15.00.