Mergi la conţinutul principal

PE SURSE: Se negociază pentru două posturi de subprefect la Brăila

• după hotărârea de Guvern privind încetarea  exercitării, cu caracter temporar, prin detaşare în condiţiile legii, a funcţiei publice de subprefect al judeţului Brăila de către Rada Sterea, am aflat, pe surse,  că au început runde de negocieri între partide pentru stabilirea unui înlocuitor • se pare că se doreşte chiar reactivarea celei de-a doua funcţii de subprefect în Brăila • deocamdată încă nu se ştie niciun nume • contactat telefonic, prefectul Cătălin Boboc a precizat că instituţia sa nu poate face propuneri, decât dacă i se solicită de către Guvern, lucru care încă nu s-a întâmplat • liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a afirmat că decizia va veni de la nivelul Executivului

 

Brăila ar putea avea doi subprefecţi în viitorul apropiat. Este informaţia obţinută, pe surse, de către redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, după demiterea subprefectului Rada Sterea, printr-o hotărâre a Guvernului Ludovic Orban în şedinţa din 16 ianuarie. Se pare că postul este vânat de mai multe partide, care poartă deja negocieri intense pentru stabilirea unui înlocuitor, ba chiar pentru reactivarea încă unui post de subprefect pentru judeţul nostru, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut.

Pentru a afla dacă informaţiile obţinute pe surse se confirmă, am luat legătura cu prefectul judeţului, Cătălin Boboc, însă acesta nu a putut să ne ofere prea multe date. Potrivit acestuia, Guvernul este cel care va decide cine o va înlocui pe Rada Sterea, cu precizarea că deocamdată Executivul nu a solicitat instituţiei Prefectului Brăila vreo propunere privind o posibilă persoană, lucru care nu reprezintă o practică în asemenea cazuri.

“În legătură cu încetarea mandatului doamnei subprefect, cunoaştem - şi nu de acum, de mult timp -, că viaţa prefectului este scurtă şi este în scurtă legătură cu viaţa guvernelor care îi propun în teritoriu. Eu mereu am spus că fiind reprezentantul Guvernului în teritoriu, de principiu, ajută să se întâmple lucruri. Adică e de aşteptat. Pentru mine nu este deloc surprinzător. Ai venit cu un guvern, ca reprezentant al lui, şi ai plecat cu acelaşi guvern pe care l-ai reprezentat. Cred că de acum este o practică pe care o ştie toată lumea. E o cutumă, aş spune. Chiar dacă nu este scrisă în nicio lege. Nu vreau să comentez mai mult. În legătură cu numirea unui alt subprefect, sau altor subprefecţi, dacă s-ar cere Prefecturii Brăila un punct de vedere, evident că l-am putea formula. Nu există această practică. Până acum nu ne-a întrebat nimeni şi nici nu cred că s-a mai întâmplat. Guvernul îşi stabileşte aceşti oameni”, a declarat Cătălin Boboc.

Întrebat totuşi dacă se aşteaptă ca numirea să se întâmple săptămâna viitoare, prefectul a punctat că ar fi bine ca acest lucru să se întâmple cât mai curând, deoarece postul de subprefect este extrem de util instituţiei.

“Aşa cum ştiţi, Instituţia Prefectului funcţionează într-un anume fel. Eu, spre exemplu, în acest moment în care nu am subprefect, sunt «legat» aici de instituţie. În cazul în care apare ceva, apar urgeţe, eu nu am cui să deleg. Or, nu poţi să laşi instituţia fără conducere. Gândiţi-vă că are de gestionat situaţii de urgenţă, care pot apărea în orice moment. De aceea, cel puţin un subprefect eu cred că se va numi destul de repede. E util. Ferească Dumnezeu! Se întâmplă ceva. Nu că am eu probleme personale, dar şi la mine poate apărea o urgenţă nefericită, să spunem aşa. Şi atunci, ce faci? Eu cred că nu va dura prea mult. Dar nu avem nici termene, nici solicitări în ceea ce priveşte Instituţia Prefectului”, a mai explicat Boboc.

 

Dănăilă susţine că decizia va fi tranşată la nivelul Guvernului

 

Având în vedere că subprefectul a fost demis de Guvernul liberal, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au luat legătura şi cu preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă pentru mai multe lămuriri. Acesta a precizat că deocamdată nu ştie să existe vreo propunere din teritoriu privind vreun înlocuitor. Dănăilă a explicat că se poartă discuţii la nivel guvernamental privind o propunere potrivită pentru funcţia de subprefect.

“Nu. Nu este nicio propunere la momentul acesta. Discuţiile au loc la nivel central cu privire la persoanele care pot ocupa funcţiile de subprefect. Nu sunt discuţii care se poartă la Brăila. Fiind reprezentantul Guvernului, discuţia va fi la nivel de Executiv. Trebuie să fie desemnat de Guvern. Noi nu putem face decât recomandări, dar deocamdată nu am făcut acest lucru”, a declarat Dănăilă.

Reamintim că judeţul Brăila a rămas joi seară fără subprefect. Este vorba despre o hotărâre adoptată de Guvernul Ludovic Orban, care vizează încetarea exercitării, cu caracter temporar, prin detaşare în condiţiile legii, a funcţiei publice de subprefect al judeţului Brăila de către Rada Sterea. Executivul nu a venit şi cu o altă hotărâre privind numirea unui înlocuitor. Cert este că în cadrul şedinţei au fost demişi în total 9 subprefecţi la nivelul judeţelor din România.

Rada Sterea a devenit suprefect al judeţului Brăila printr-o hotărâre a Guvernului Viorica Dăncilă, în luna martie 2018. Aceasta a fost detaşată la vremea respectivă în locul lui Marius Ţiripa, de pe funcţia de şef serviciu în cadrul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Brăila, post la care va reveni automat. Sterea a fost membru PSD din 2010 până în februarie 2018. Decizia Guvernului în ceea ce priveşte demiterea subprefectului vine la scurt timp după schimbarea fostului prefect George Paladi cu Cătălin Boboc. Fostul senator PNL şi-a luat în primire fotoliul de prefect al judeţului în luna decembrie 2019.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro