Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, subcomisarul Dumitru Budes, seful Serviciului Politiei Rutiere (SRP) Braila, ne-a declarat ca politistii nu vor fi absurzi, dar nici nu vor tolera la nesfirsit greselile soferilor imprudenti. "Politistii nu au nici un plan la sanctiuni si vom incerca sa dam dovada de intelegere si sa fim toleranti cu participantii la trafic, la inceputul intrarii in vigoare a noului cod rutier. Din nefericire, lipsa de maturitate de care da dovada o anumita categorie de conducatori auto, in special cei care nu au o anumita experienta, amestecata cu teribilism, produce grave probleme in trafic. Colectivul Politiei Rutiere si cei abilitati de a sanctiona abaterile isi vor face datoria onest si cinstit, fara a face nici o discriminare. In acest sens, sesizarile dumneavoastra sint asteptate, pentru ca sint benefice activitatii noastre", ne-a explicat subcomisar Dumitru Budes, seful SRP Braila.
Soferii isi vor preda singuri permisele de conducere
Problemele ce se vor ivi odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Rutier au fost discutate saptamina trecuta, la Brasov, in cadrul unei intilniri la care au fost convocati toti sefii Serviciilor Politiei Rutiere (SRP) din tara.
Cea mai importanta modificare a legislatiei rutiere se refera la faptul ca pe linga amenzile pe care le vor plati soferii prinsi incalcind legea, ei vor primi si puncte de penalizare. Astfel, acumularea a 15 puncte va atrage, automat, suspendarea permisului de conducere pentru o perioada de 30 de zile. Hotarirea de suspendarea este comunicata de catre Politia Rutiera in termen de 10 zile de la constatarea contraventiei, posesorul permisului avind obligatia de a-l depune la Politie in termen de 5 zile. Daca in acest timp nu se prezinta permisul pentru suspendare, conducatorul auto "beneficiaza" de alte 30 de zile de suspendare bonus.
Este important sa se faca diferenta intre punctele de penalizare si punctele-amenda. Punctele de penalizare (minimum 2, maximum 6 pentru anumite contraventii) reprezinta o sanctiune suplimentara, pe linga amenda sau avertisment. Punctul-amenda reprezinta "unitatea de masura" a cuantumului amenzii si este in valoare de 10% din salariul minim pe economie, respectiv 33 lei in prezent. O prevedere noua ii va face sa rasufle usurati pe cei care nu au foarte mult timp la dispozitie: amenzile in cuantum de pina la 20 de puncte - amenda se pot achita pe loc politistului care a constatat contraventia.
Pietonii vor fi raspunzatori daca traverseaza neregulamentar
Un alt aspect important il constituie exonerarea soferilor in cazul provocarii unui accident de circulatie produs ca urmare a neatentiei pietonilor. De asemenea, pietonii care traverseaza prin locuri nepermise sau pe culoarea rosie a semaforului poarta intreaga raspundere in eventualitatea unui accident. Acestia vor fi responsabilizati ca atunci cind circula pe marginea carosabila pe timp de noapte sa poarte tinute reflectorizante.
De asemenea, o alta cauza generatoare de accidente o reprezinta neportul centurii de siguranta. In acest sens, la nivel mondial a fost lansata campania "Ginditi inainte de a conduce", ce se va desfasura si la noi in tara cu sprijinul Federatiei Internationale de Automobilism si al ACR si al carei scop este acela de constientizare a importantei portului centurii. In urmatoarea perioada, politistii braileni vor derula si astfel de activitati de prevenire, pentru a reduce numarul accidentelor rutiere.