Mergi la conţinutul principal

Pe podium și la BAC! Brăila, locul 3 la nivel național

* cu o promovabilitate de 85,7% în rândul promoției curente, Brăila este pe locul 3 pe țară, la fel ca la Evaluarea Națională * rata de promovare per ansamblu (promoția curentă și promoțiile anterioare) este de 81,29%, ceea ce plasează județul nostru pe locul 4 în clasamentul național * înainte de contestații sunt două medii de 10, obținute de două absolvente de la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci” * de altfel, “Murgoci” este singurul liceu cu 100% promovabilitate 

 

După locul 3 pe țară la Evaluarea Națională, Brăila se află în top și la BAC! Absolvenții de liceu au făcut o figură frumoasă la prima sesiune a examenului, plasând județul nostru tot pe locul 3 în ierarhia națională, cu o promovabilitate în rândul promoției curente (2022) de 85,7%. Pe primul loc se află județul Cluj - 88,5%, iar pe doi județul Galați - 86,7%. Rezultatele sunt foarte bune și în ceea ce privește promovabilitatea la general, adică notele obținute de candidații din promoția curentă și promoțiile anterioare, procentul fiind de 81,29% (locul 4 în clasamentul național). Pentru promoțiile anterioare rata de promovare este 37,5%.

Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila, în sesiunea iunie-iulie 2022 a examenului de Bacalaureat au promovat 1.269 de candidați, dintr-un total de 1.561 de candidați prezenți. Dintre aceștia, 1.417 candidați sunt din promoția curentă, iar 144 candidați provin din promoțiile anterioare. Trebuie precizat că un număr de 32 de candidați au absentat, iar doi candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Aceștia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale examenului național de Bacalaureat.

În ceea ce privește statistica pe medii (promoția curentă și promoțiile anterioare), s-au înregistrat 239 medii între 6 și 7, 316 medii între 7 și 8, 429 medii între 8 și 9 și 283 medii între 9 și 9,99. Înainte de soluționarea contestațiilor două absolvente ale Colegiului Național “Gh. M. Murgoci” au media 10: Denisa Bădără (profil matematică-informatică) și Ana Ruxandra Gavriliu (profil filologie). Ana este și șefa de promoție a Colegiului “Murgoci”, reușind să termine liceul cu media 10.

 

Colegiul “Murgoci”, singurul liceu cu 100% promovabilitate

Așa cum reiese din statistica generală (promoția curentă și promoțiile anterioare) transmisă de ISJ Brăila, Colegiul Național “Gh. M. Murgoci” este singura unitate de învățământ din județul nostru unde toți candidații au promovat examenul. Pe locul 2 se află Colegiul Național “Ana Aslan” - 98,68%, pe 3 Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” - 97,97%, pe 4 Colegiul Național “Nicolae Bălcescu” - 97,71%, iar pe locul 5 Liceul Teoretic “Panait Cerna” - 97,39%. La polul opus, liceele cu cele mai slabe rezultate sunt: Liceul Tehnologic “Gh. K. Constantinescu” - 27,27%, Liceul Tehnologic “Anghel Saligny” - 28,57% și Liceul Tehnologic “Panait Istrati” - 33,33%.

Cu o analiză detaliată despre topul liceelor vom reveni într-o ediție viitoare.

 

16% dintre candidații care au dat proba la Istorie au luat nota 10

Liceenii brăileni au reușit să obțină peste 200 note de 10 la disciplinele de examen, după cum mai arată datele transmise de ISJ Brăila. Astfel, la proba de Limba și literatura română un număr de 13 candidați au media maximă. La proba obligatorie a profilului și specializării, la Matematică s-au luat 36 note de 10, iar la Istorie 83 note de 10, ceea ce înseamnă 16,09% din totalul candidaților care au susținut examenul la această disciplină. În final, la proba la alegere a profilului și a specializării s-au obținut 73 note de 10, după cum urmează: biologie - 8 note de 10, chimie - 12, fizică - 28, geografie - 11, informatică - 9, Logică și argumentare - 3, Psihologie - 1, Sociologie - 1.

 

60% dintre absolvenții din seria curentă au medii peste 8

Pe lângă promovabilitatea de 85,74% care a plasat Brăila în topul național, trebuie spus că jumătate dintre candidații din seria curentă au promovat examenul cu medii peste 8. Concret, din cei 1.215 candidați declarați “reușit”, 428 candidați au medii între 8 și 9, iar 284 între 9 și 10. Mai sunt 302 candidați cu medii între 7 și 8, iar alți 201 candidați au medii între 6 și 7. Precizăm că 1.417 absolvenți din seria curentă au susținut examenul, din care doar 202 nu au reușit să promoveze (minim media 6).

 

Rezultate foarte bune la filiera teoretică

La fel ca în anii anteriori, cele mai bune rezultate se înregistrează în rândul candidaților de la filiera teoretică. La această filieră rata de promovare este de 91,3% (87,3% anul trecut), Brăila fiind pe locul 5 în top național. Dintre

1.012 candidați de la liceele teoretice care au susținut examenul au promovat 924 candidați, din care 610 cu medii peste 8 (66%).

Rezultatele sunt mai bune ca anul trecut și la filiera tehnologică, unde promovabilitatea este de 57,1% (46% în 2021). Dintre cei 308 candidați care au susținut examenul, 176 au fost declarați “reușiți”.

În final, la filiera vocațională se înregistrează o promovabilitate de 70,1% (76,2% anul trecut). La examen au fost prezenți 241 candidați, dintre care au promovat 169.

 

Șeful ISJ Brăila: “Este un rezultat nu bun, foarte bun!”

Imediat după afișarea rezultatelor inițiale la BAC, inspectorul școlar general, prof. Cătălin Canciu, ne-a declarat că se aștepta ca și absolvenții de liceu să obțină note bune la examen.

“Spuneam de la Evaluarea Națională că anticipez un rezultat bun și la Bacalaureat. Și am avut dreptate! Un rezultat nu bun, foarte bun, care ne onorează și ne dă speranța că Brăila este o pepinieră pentru oameni care vor conduce societatea românească. Îi felicit pe toți absolvenții și le mulțumesc tuturor colegilor mei, că fără această echipă nu s-ar fi făcut nimic! Mulțumesc și pentru tot sprijinul de care au dat dovadă părinții! Suntem de mulți ani pe podium și lucrul ăsta este atât de frumos”, ne-a declarat prof. Cătălin Canciu.

Legat de subiectele ușoare care s-au dat anul acesta la Evaluarea Națională și Bacalaureat, șeful ISJ Brăila ne-a spus că Brăila ar fi fost pe podium indiferent de nivelul de dificultate al examenelor, cum s-a demonstrat de altfel în trecut.

“Eu am un răspuns foarte simplu. Aceste subiecte ușoare s-au dat pentru toți copiii din România. Toți absolvenții din țară au dat același subiect. Adică nu spui că Brăila a primit ceva mai ușor iar celelalte ceva mai greu. Același subiect! E un subiect unic la nivelul țării. Și la acest subiect, ușor cum spun unii, Brăila este pe locul 3. Și la subiecte grele tot pe podium eram, dar poate cu o rată de promovabilitate mai redusă, ne-a mai spus acesta.

 

73,3%, promovabilitatea la nivel național

Ministerul Educației anunță că rata de succes la examenul de Bacalaureat a crescut cu 5,5% pe ansamblul tuturor promoțiilor, fiind cea mai mare din ultimii 10 ani (înainte de soluționarea contestațiilor).

“Au promovat cu 2.928 de candidați mai mult decât anul trecut, deși numărul celor înscriși a fost mai mic cu 7.211 - comparativ cu 2021, rezultând o rată cumulată de promovare (înainte de contestații) de 73,3%, superioară cu 5,5% față de aceeași etapă de afișare din sesiunea iunie-iulie a anului trecut: 67,8%. În același timp, este cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani (înainte de contestații)”, a transmis Ministerul Educației.

Pentru promoția curentă, rata de promovare este 78,3%, iar pentru promoțiile anterioare, 32,1%. Un număr de 162 de candidați au încheiat probele scrise cu media 10.

Pe discipline de examen, situația candidaților cu note de 10 este următoarea:

Limba și literatura română: 1.116 note de 10, Limba și literatura maternă: 170 note de 10, proba obligatorie a profilului (Matematică – 3.336/Istorie – 2.852),

proba la alegere a profilului și a specializării: 5.761 note de 10 (cele mai multe au fost obținute la biologie: 1.701).

Candidații nemulțumiți de note au putut depune ieri contestații, urmând ca

rezultatele finale să fie anunțate în data de 1 iulie.

Reamintim că pentru a promova examenul un absolvent de liceu trebuie să parcurgă, cumulat, următoarele etape/condiții: susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; media notelor obținute la probele scrise trebuie să fie 6 (cel puțin).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro