Pe plaja Perla, gunoaiele au mai îmbătrânit cu un an | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pe plaja Perla, gunoaiele au mai îmbătrânit cu un an

Deşi scăldatul este interzis, mulţi brăileni vin aici pentru a face plajă sau pentru picnic, lăsând în urma lor mormane de gunoaie. La acea vreme, am contactat mai multe instituţii responsabile de curăţenia plajei: Garda Naţională de Mediu, Administraţia Apelor Române, Direcţia Silvică, Primăria Brăila, Primăria Comunei Măraşu. După 12 luni am vrut să vedem dacă s-a schimbat ceva şi dacă autorităţile au hotărât să se ocupe cumva de gunoaiele ce se lăfăie pe plajă. Neobişnuit pentru lumea civilizată, dar în perfectă armonie cu obiceiurile autorităţilor din România, situaţia nu numai că nu s-a rezolvat, dar continuă să se agraveze. La fel ca în 2008, autoritaţile pasează "vina" de la una la cealaltă, plaja fiind sufocată de tot mai multe gunoaie. Timp de un an de zile, autorităţile au trăit într-un dezinteres total faţă de un loc ce ar putea fi exploatat benefic din punct de vedere turistic. Nimeni nu şi-a asumat vreo responsabilitate pentru a aduna gunoaiele şi nici măcar un tomberon nu şi-a făcut apariţia în zona devastată de lipsa de civilizaţie a amatorilor de soare, baie şi grătare.

O fi Insula Mare a Brăilei, dar responsabilii sunt la Constanţa

Ca şi anul trecut, Direcţiei Silvică Brăila este de părere că Garda de Mediu este responsabilă pentru salubrizarea zonei. "Dacă oamenii nu au conştiinţă şi bun simţ, eu nu pot să strâng gunoiul de acolo. Fiecare ar trebui să fie conştient să-şi strângă gunoiul. Din punctul meu de vedere, cei de la Garda de Mediu ar trebui să aplice legea, să se ducă într-o sâmbătă acolo, să facă o acţiune şi să strângă gunoiul, pentru că de ei depinde", ne-a declarat Costică Vicol, director al Direcţiei Silvice Brăila, instituţia care are în grijă, cel puţin teoretic, zona împădurită de pe malul drept al Dunării.

La Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila (SGA), răspunsul a fost surprinzător. Dacă anul trecut SGA susţinea că toată responsabilitatea cade pe Primăria Brăila şi Consiliul Local, acum, reprezentanţii instituţiei susţin că plaja din IMB se află în administrarea Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, adică tocmai la Constanţa. "Noi nu vă putem spune nimic pentru că nu se află în administrarea Sistemului de Gospodărire al Apelor Brăila. Plaja Perla aparţine de Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, noi nu avem niciun fel de responsabilitate dacă nu este a noastră", afirmă Adrian Turiac, director al SGA. Cu toate astea, Direcţia Apelor Dobrogea Litoral pare să nu ştie nimic despre nicio plajă, iar despre ecologizare nici nu se pune problema: "Noi nu ştim nimic de nicio plajă. Este adevărat că Insula Mare a Brăilei se află în administrarea noastră, dar noi nu putem face nimic", declară Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral.

22perla2"Primăria Brăila nu poate asigura bani din buget pentru o acţiune de igienizare a plajei Perla"

Nici Primăria Brăila nu îşi asumă responsabilitatea pentru curăţarea zonei întrucât plaja "Perla" nu aparţine de oraşul Brăila. "Aşa cum am mai spus, Primăria Brăila nu poate asigura bani din buget pentru o acţiune de igienizare a plajei Perla, din simplul motiv că nu face parte din patrimoniul municipiului. Însă, pentru că văd că nu se face nimic, voi încerca să strâng la discuţii toate instituţiile care ar putea să facă ceva, adică Garda de Mediu, Primăria, ONG-uri, ca să vedem cum putem face rost de bani. Pe filiera ONG-urilor să facem curăţenie acolo. Ştiu ce se întâmplă, ştiu că se duc la plajă acolo brăileni din municipiu, nu de la ţară, însă, legal, noi nu avem cum aloca bani. Sper însă să găsim formula care să ne permită să facem rost de bani şi utilaje pentru a face curăţenie acolo", a declarat primarul Aurel Simionescu.

Comuna Măraşu, pe raza căreia se afla plaja cu pricina, se află într-o dispută cu Direcţia Silvică, întrucât Primăria Măraşu nu are în administrare decât 1.400 de metri pătraţi în zona plajei şi restul de până la 7.200 metri pătraţi în zona împădurită. "Sunt câteva probleme de rezolvat acolo pentru că noi nu avem decât 7.200 de metri pătraţi. Am fi vrut să ne ocupăm de mai mult, însă nu ni se dă voie de la Direcţia Silvică. De ceva timp ne aflăm într-o dispută cu conducerea. Ei revendică acea zonă... Şi atunci când este de profitat, profită, însă când este nevoie să-şi asume anumite responsabilităţi, nu fac nimic", s-a plâns primarul comunei Măraşu, Nicolae Niţescu. Cu toate astea, este greu de crezut că în zona de care se ocupă administraţia comunei s-a făcut vreo acţiune de salubrizare, restul zonei fiind lăsată de izbelişte.

"Eu nu am de gând să-i mai folosesc pe copii pe post de gunoieri"

Fiindcă autorităţile fug de orice formă de responsabilitate a salubrizării zonei, fosta plajă "Perla" începe să semene cu o groapă de gunoi. Până şi organizaţiile non-guvernamentale care s-au ocupat în anii trecuţi cu ecologizarea terenului s-au săturat de indiferenţa pe care o afişează autorităţile. "Am fost profund dezamăgită în urma ultimelor acţiuni pe care le-am organizat acolo. Copiii au vrut să mergem să facem curat, dar primăria nu a vrut deloc să colaboreze. Am încercat să ne descurcăm şi singuri, am fost pe partea cealaltă, am adunat gunoaiele, iar primăria ne-a zis că vine să strângă sacii adunaţi de noi, însă i-au lăsat acolo timp de trei zile, până când au început să-i răscolească câinii. De atunci m-am învăţat minte. Cui îi place să stea în mijlocul gunoiului, să se ducă acolo. Eu nu am de gând să-i mai folosesc pe copii pe post de gunoieri", a ţinut să sublinieze Codruţa Nedelcu, preşedinte al Asociaţiei Române a Iubitorilor de Natură (ARIN), filiala Brăila.

Anul trecut, Garda de Mediu a afirmat că în perioada următoare va atenţiona în scris SGA Brăila şi Direcţia Silvică Brăila, pentru a se ocupa de realizarea curăţeniei plajei "Perla". De asemenea, reprezentanţii instituţiei au mai promis că vor întreprinde o acţiune de control pentru a se constata în ce măsură acţiunile de salubrizare efectuate de către administratori şi-au atins scopul şi cum se prezintă starea de salubrizare a zonei. După un an de zile, nu se văd urmele niciunei intervenţii efectuate pentru curăţarea plajei şi a pădurii. Din contră, mormanul de gunoaie creşte în fiecare zi.

Legat de acest lucru, noul director al instituţiei, Marian Dragomir, ne-a declarat că va colabora cu toţi factorii care se vor implica în curăţarea acestei zone, ba, mai mult, va găsi nişte măsuri legale care vor fi luate împotriva celor care, după ce se va curăţa plaja, vor arunca gunoaie în continuare: "În primul rând, vreau să lămuresc clar un lucru. Nu sunt eu responsabil pentru ceea ce a declarat fostul director al acestei instituţii. Bănuiesc că mass-media şi societatea civilă au verificat dacă s-a ţinut sau nu de cuvânt. În ce mă priveşte, voi colabora cu instituţiile, cu ONG-urile şi cu voluntarii şi voi face tot posibilul ca această plajă să arate aşa cum ar trebui, ba mai mult, în limita pe care ne-o impune legea, voi găsi măsuri pentru a-i pedepsi pe cei care îşi vor bate joc de această zonă şi după ce ea va fi adusă într-o stare de normalitate".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro