Pe hirtie, Politia i-a invins pe interlopi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pe hirtie, Politia i-a invins pe interlopi

In mai putin de un an, politistii braileni le-au intocmit interlopilor peste 150 de dosare penale si i-au aruncat dupa gratii, chiar daca pe unii doar pentru citeva ore, pe majoritatea membrilor "importanti" ai celor trei grupari care se razboiesc in Braila. Nici liderii clanurilor "Catali", "Buricea" si "Vincler" nu au scapat de arest si nici de investigatiile politistilor, fiind acum chiar judecati pentru faptele comise. Toata aceasta lupta a Politiei cu gruparile interlope a fost sprijinita si de la Centru si chiar de serviciile secrete. Munca politistilor nu a ramas nerasplatita, la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane rezultatele obtinute fiind considerate printre cele mai bune din tara, Braila situindu-se pe aceeasi treapta cu Bucurestiul si Constanta la capitolul dosare rezolvate si linistirea marilor grupari infractionale. Lupta impotriva gruparilor a inceput de aproape 2 ani, activitatile celor trei clanuri fiind "studiate" indeaproape incepind din toamna anului trecut. In jurul liderilor celor trei clanuri misuna 110 membri "marcanti", cu activitati inregistrate in evidentele Politiei si alti peste 100 de "copii de mingi". Infractiunile comise de acestia au fost probate in 156 de dosare penale, ce vizeaza omoruri, tentative la omoruri, vatamari corporale, tilharii, furturi cu mod de operare, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea grava a ordinii si linistii publice, ultraj la politist, proxenetism, trafic de persoane si trafic de droguri. Cele mai multe dosare sint ale membrilor gruparii "Catali" - 66 -, cu doar trei mai putine au cei din clanul "Buricea" - 63 - si restul de 27 apartin interlopilor din Obor.
Conducerea Inspectoratului este multumita de rezultatele obtinute in lupta cu gruparile infractionale si considera ca munca politistilor si-a dovedit pe deplin eficienta. Comparativ cu 2005, s-au inregistrat schimbari importante atit din punctul de vedere al manifestarilor violente ale membrilor gruparilor, care s-au redus, cit si a rezolvarii cauzelor inregistrate, prin actiunile concertate ale politistilor. "Sint multumit de activitatea politistilor de la Investigatii Criminale si pot spune ca situatia s-a schimbat radical. Chiar daca mai exista mici scandaluri sau batai, acestea sint sporadice si trebuie privite ca niste convulsii. Lumea trebuie sa inteleaga ca documentarea si probarea unei infractiuni nu se face de pe o zi pe alta si ca acestea pot dura si un an. Fenomenul nu-l vom eradica si asta datorita starii socio-economice a judetului pentru ca tinerii, neavind posibilitati materiale, sint orbiti de mirajul baietilor de cartier. Lupta impotriva gruparilor infractionale de mare amploare am dus-o cu sprijinul neconditionat al Parchetului, al Inspectoratului General al Politiei Romane si Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti. Trebuie mentionat si faptul ca activitatile gruparilor au fost monitorizate, documentate si probate secvential, cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii - Sectia Braila", ne-a precizat comisar Catalin Chivu, seful Politiei brailene.

13 interlopi cautati prin toata lumea

La momentul de fata, 25 de interlopi se afla in spatele gratiilor, unii dintre ei fiind chiar condamnati pentru faptele comise, 13 sint dati in urmarire internationala si 88 sint cercetati in stare de libertate. Dintre acestia din urma, 18 au fost si ei arestati, ulterior fiind eliberati. O parte dintre ei sint membrii gruparii din Varsatura, inculpati in procesul atacului din noaptea de 4 spre 5 octombrie asupra parintilor fratilor Buricea. Ceilalti apartin gruparii din Radu Negru, inculpati in scandalul din incinta Palatului de Justitie, ce au fost retinuti in urma unei descinderi domiciliare a "mascatilor" in 12 apartamente, actiune considerata cea mai ampla de la numirea in functie a noii conduceri a Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Braila.
Dintre interlopii cautati prin Interpol patru sint din gruparea "Catali": Mihai Ripan, zis "Carausu" (29 de ani), condamnat pentru infractiuni la regimul circulatiei; Sabin Sebastian Gurau (21 de ani), trei condamnari totalizind 7 ani de inchisoare pentru furt calificat; Eugen Grozea, zis "Ceausescu" (32 de ani) si Gigel Beschea, zis "Gica Luk" (27 de ani) - ambii inculpati in dosarul atacului din octombrie anul trecut, ce au incalcat eliberarea conditionata. Din clanul "Buricea" sint cautati sapte interlopi, in frunte cu liderul gruparii, Costica Buricea, ce se sustrage cercetarilor in cazul scandalului de la Tribunal, cauza de care fuge si Marin Sima, zis "Martin" (26 de ani). Pentru tilharie au fost dati in urmarire Iulian Valentin Pravila (21 de ani), Costel Dusa (22 de ani) si Nicusor Claudiu Dulvara ( 21 de ani). De asemenea, din gruparea "Buricea" Politia i-a dat in urmarire si pe Alexandru Gabriel Pitis (19 ani), ce are de executat 6 ani de inchisoare pentru furt calificat, ultraj contra bunelor moravuri si Legea 61/1991 si Lucian Marius Stan (21 de ani), condamnat la 1 an si 4 luni pentru ultraj. Gruparea "Vincler" are doar doi fugari, Adrian Madalin Erimia, zis "Chinezul" (24 de ani), condamnat pentru furt calificat si Nicusor Marian Vaduva (21 de ani), cautat pentru jaful armat de la bijuteria de pe b-dul Dorobantilor.

Razboiul interlop are substrat economic

Lupta pentru suprematia unui cartier rezida intr-un control asupra unor segmente din activitatile banoase din oras. Practic, liderii nu s-au luptat sa ajunga sefi doar pentru a fi recunoscuti drept batausii cartierului, ci pentru a se imbogati prin influenta si teroare. Asa a inceput si razboiul dintre gruparile Catali si Buricea care, inainte de 2000, au fost o singura grupare. Surse demne de incredere sustin ca neintelegerile au plecat de la bani, dar au degenerat, in scurt timp, in crime si razbunari. Prima victima a fost Constantin Bogateanu, zis "Catali", ce era plecat de ani buni in strainatate si caruia i s-a cerut o taxa de "revenire in oras", pe care a refuzat sa o plateasca. In 2002, "Catali" este ucis de Adrian Lepadatu (n.r. - finul lui Marian Comanescu) ce jurase ca se va razbuna dupa ce a fost bagat in spital de citiva apropiati ai victimei, cu un an inainte. In acel moment, interlopii se regrupeaza si incep formarea celor doua clanuri, "Catali" si "Buricea", cel din urma cu sprijinul direct al lui Marian Comanescu, mina dreapta a lui "Titel Cracanatu".
Banuit ca ar fi participat la omorul lui "Catali", in 2003, Sandel Pescaru, zis "Zombi", a fost macelarit de Sorin Jiga, zis "Cartof" si Mihai Tanase, zis "Buc". Totusi, morti nu au fost decit de partea gruparii din Varsatura, in 2005 acestia deplingind si moartea lui Marius Ilie, poreclit "Canaru'" (finul lui Radu Bogateanu, fratele lui "Catali") care participase la atacul asupra lui Lepadatu din 2001. Pentru a rezista amenintarilor din partea gruparii "Catali", clanul "Buricea" se aliaza cu interlopii din Obor, condusi de Mihai Vincler.
In toata aceasta perioada, interlopii au migrat de la o grupare la alta, in functie de interese.
Desi este considerat taticul interlopilor si "creierul" actiunilor, Dumitru Oprea, zis "Titel Cracanatu", n-a fost implicat in mod direct, in toata aceasta perioada raminind undeva in umbra.

Competitie la infractiuni intre gruparile interlope

Din gruparea "Buricea", in spatele gratiilor se afla 11 membri, in frunte cu Ghita Buricea, acuzati de ultraj contra bunelor moravuri, vatamare corporala grava si tilharie. Deja condamnati sint Tiberius Alin Parpalac (18 ani) ce a primit un an de inchisoare pentru o tilharie, dar care are alte zeci de dosare penale; Razvan Contu, zis "Folea" (24 de ani), cel care l-a ucis pe "Canaru" si Stanel Manaila (19 ani), autorul asasinatului petrecut in 2005 pe strada Milcov din cartierul Mogador. In vizorul politistilor se afla si Marian Comanescu si Marin Lazar, zis "Maghighi", cercetati in stare de libertate pentru scandalul de la Tribunal.
Din gruparea "Catali" sint arestati cinci membri, unul singur nefiind inca condamnat, respectiv Marian Sandache, zis "Golanul" (17 ani), acuzat de tilharie. In rest, doar Ionel Graur are de executat o pedeapsa cu inchisoarea pentru altceva decit tentativa la omor si anume ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice. Astfel, Sorin Jiga, zis "Cartof" (26 de ani) si Mihai Tanase, zis "Buc" (24 de ani), cei care l-au taiat pe "Zombi" si Costel Gheorghe, zis "Buric" (21 de ani), autorul injunghierii de la Tribunal, vor sta in Penitenciar intre 8 si 9,6 ani.
Din gruparea "Vincler", patru membri, cu virste cuprinse intre 17 si 19 ani, sint cercetati in stare de libertate pentru tentativa la omor. Alti opt sint arestati preventiv pentru tilharie, vatamare corporala grava, trafic de droguri si furt calificat. Singurul condamnat este chiar liderul gruparii, Mihai Vincler, extradat in Italia pentru executarea a 9 ani de inchisoare, pentru savirsirea infractiunilor de proxenetism, trafic si sechestrare de persoane.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro