Pe hârtie, şcolile brăilene stau bine cu autorizaţia de securitate la incendiu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pe hârtie, şcolile brăilene stau bine cu autorizaţia de securitate la incendiu

Potrivit premierului interimar Sorin Câmpeanu, situaţia şcolilor este dramatică la nivel naţional, deoarece mai mult de 90% dintre acestea nu ar fi autorizate din punct de vedere al securităţii la incendiu. În ciuda acestei prime declaraţii, ulterior uşor nuanţată, se pare că, cel puţin teoretic, pe hârtie, şcolile brăilene stau foarte bine la capitolul autorizaţiei de securitate la incendiu. Potrivit biroului de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila, din 290 de unităţi de învăţământ preuniversitar existent în municipiu şi judeţ, doar şapte se află în curs de autorizare, restul fiind în regulă, din acest punct de vedere. Cele şapte unităţi şcolare nu au autorizaţia eliberată nu pentru faptul că ar avea probleme deosebite, ci fiindcă se află în proces de modernizare-extindere a imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea.
"Potrivit legislaţiei din domeniu, şcolile, grădiniţele sau liceele funcţionează în baza autorizaţiei de securitate la incendiu eliberate la momentul construcţiei. Astfel, o unitate de învăţământ construită în 1950 poate funcţiona cu autorizaţia primită în acel an, în baza legislaţiei existente atunci. Înnoirea autorizaţiei se face doar în momentul în care clădirea unităţii de învăţământ suferă modificări, modernizări, extinderi. Înainte de începerea lucrărilor, se eliberează un aviz de securitate care atestă faptul că proiectul în baza căruia se execută acestea respectă toate normativele din domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor (PSI - n.n.). După finalizarea lucrărilor, se verifică dacă condiţiile de avizare au fost respectate, iar dacă nu sunt probleme se eliberează autorizaţia de securitate la incendiu. În ultima perioadă, am avut 57 de unităţi de învăţământ preuniversitar din municipiu şi judeţ care au solicitat avizare. Dintre acestea, 50 şi-au finalizat investiţiile în modernizare şi au primit deja autorizaţia de securitate la incendiu. Celelalte şapte sunt în curs de execuţie a lucrărilor şi urmează să fie verificate, la final, în vederea eliberării autorizaţiei", ne-a explicat lt. col. Ştefan Stoian, ofiţerul de relaţii publice al ISU "Dunărea" Brăila.

Raportarea finală se face pe 18 noiembrie

Potrivit inspectorului şcolar general, prof. Cătălin Canciu, situaţia nu este nici clară şi nici "bătută în cuie", iar miercuri urmează o întâlnire între reprezentanţii ISU şi directorii tuturor structurilor de învăţământ din judeţ.
"Noi avem termen să raportăm situaţia până pe 18 noiembrie. Ne-a cerut-o ministrul Sorin Cîmpeanu, în ziua în care a demisionat Guvernul Ponta. Într-adevăr, avem 50 de unităţi nou autorizate şi şapte în curs de autorizare, dar este greu de precizat care din unităţile neautorizate recent este într-o situaţie bună. Legea aşa prevede: autorizarea în momentul construcţiei ori a reabilitării/ schimbării planului clădirii. De menţionat că din cele 50 de structuri autorizate, 30 sunt din mediul rural şi 20 din mediul urban şi asta nu fiindcă la ţară e mai bine decât la oraş, ci fiindcă s-au ridicat mai multe unităţi în ultima perioadă. De menţionat că, în oraş, nu s-a construit nicio grădiniţă de la zero şi niciuna n-a fost reabilitată în ultimii 20 de ani. Ele funcţionează în baza vechilor autorizaţii, chiar dacă e greu de spus cât de sigure sunt, în contextul în care unele sunt în clădiri vechi, chiar monumente istorice", ne-a declarat prof. Cătălin Canciu, inspector şcolar general al ISJ Brăila.
Întrebat cum pot să aibă autorizaţii grădiniţele care funcţionează în clădiri cu o singură ieşire în caz de urgenţă, prof. Canciu a invocat legea care dă autorizaţie doar la înfiinţare, dar a admis că unele dintre aceste clădiri nu prezintă siguranţă în exploatare: "Noi am făcut o evaluare în acest sens la început de an şcolar, dar acum reverificăm starea extinctoarelor, situaţia din acest moment, planurile de evacuare...", a adăugat prof. Cătălin Canciu.
De altfel, cel puţin la începutul anului şcolar, copiii trec printr-o prelucrare cu privire la normele de securitate ISU, iar pe parcurs au loc mai multe alarmări - exerciţii menite să ducă la instruirea elevilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro