• Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 9 Brăila a publicat, recent, ordinea partidelor, alianţelor şi candidaţilor independenţi pe buletinele de vot pentru Alegerile Parlamentare • pe primele şase locuri se află partidele parlamentare, iar candidaţii independenţi pe ultimele poziţii • discutăm în total despre 14 căsuţe pentru Senatul României şi 34 pentru Camera Deputaţilor • selectarea ordinii s-a făcut prin tragere la sorţi
Brăilenii pot vizualiza deja “tabloul” opţiunilor pe care le vor avea pe 6 decembrie, în ziua votului pentru Alegerile Parlamentare. Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană (BECJ) nr. 9 Brăila a stabilit, recent, ordinea candidaţilor pe buletinele de vot, pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Pe scurt, discutăm despre 14 opţiuni pentru Senat şi 34 pentru Camera Deputaţilor, având în vedere că aici şi-au găsit locul şi toate minorităţile naţionale. Selecţia s-a făcut prin tragere la sorţi, pe 4 noiembrie, în mai multe etape. Prima a vizat partidele parlamentare, în timp ce a doua şi a treia, restul competitorilor electorali. În ceea ce priveşte candidaţii independenţi la Cameră, potrivit prevederilor legale, s-a procedat la înscrierea lor pe buletinul de vot în ordinea înregistrării candidaturilor.
Ca o paranteză, potrivit informaţiilor făcute publice de către BECJ, candidaturile celor care s-au înscris în cursa electorală pentru Parlamentul României, au rămas definitive pe 2 noiembrie. La Senat este vorba despre: PMP, UDMR, PNL, PSD, Partidul Verde, PFN, Alianţa USR-PLUS, ARN, AUR, PPUSL, Partidul Pro România, PSR, PRM şi PER. La Camera Deputaţilor: PMP, UDMR, PNL, PSD, Partidul Verde, PFN, Alianţa USR-PLUS, ARN, AUR; candidaţii independenţi Adrian Tabarac şi Neculai Calu, PPUSL, Partidul Pro România, PSR, PRM, PER şi Partidul Noua Românie.
Cum vor arăta buletinele de vot pe 6 decembrie
La Senat: Pe poziţia 1 se află Partidul Pro România, pe 2 - Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), urmată pe 3 de Partidul Mişcarea Populară (PMP), pe 4 de Partidul Naţional Liberal (PNL), pe 5 de Partidul Social Democrat (PSD) şi pe 6 de Alianţa USR-PLUS. Pe locul 7 se află Partidul România Mare (PRM), urmat pe 8 de Partidul Verde, pe 9 de Partidul Socialist Român (PSR), pe 10 de Alianţa Renaşterea Naţională (ARN), pe 11 de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), pe 12 de Partidul Forţa Naţională (PFN), pe 13 de Partidul Ecologist Român (PER), pe 14 de Partidul Puterii Umaniste social-liberal (PPUSL).
La fel ca la Senat şi la Camera Deputaţilor, pe prima poziţie se află tot Partidul Pro România, urmat pe 2 de UDMR, pe 3 de PMP, pe 4 de PNL, pe 5 de PSD şi pe 6 de Alianţa USR-PLUS. Pe locul 7 se află PRM, urmat pe 8 de Partidul Verde, pe 9 de Partidul Noua Românie (PNR), pe 10 de PSR, pe 11 de ARN, pe 12 de AUR, pe 13 de PFN, pe 14 de PER, pe 15 de PPUSL. Pe poziţia 16 se află Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT, pe 17 - Uniunea Croaţilor din România, pe 18 - Uniunea Sârbilor din România, pe 19 - Uniunea Elenă din România, pe poziţia 20 avem Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, pe 21 - Uniunea Polonezilor din România, pe 22 - Uniunea Ucrainienilor din România, pe 23 - Asociaţia Partida Romilor “Pro Europa”, pe 24 - Asociaţia Liga Albanezilor din România, pe 25 - Asociaţia Macedonilor din România, pe 26 - Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, pe 27 - Uniunea Armenilor din România, pe 28 - Uniunea Democratică Turcă din România, pe 29 - Uniunea Culturală a Rutenilor din România, pe 30 - Uniunea Bulgară din Banat - România, pe 31 - Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, pe 32 - Forumul Democrat al Germanilor din România.
La final, pe poziţia 33 se află candidatul independent Adrian Tabarac, iar pe poziţia 34 candidatul independent Neculai Calu.
Precizăm că, potrivit procesului verbal al BECJ, la prima tragere la sorţi, pentru Camera Deputaţilor, în etapa I, când au fost vizate partidele parlamentare, iniţial fusese luată în calcul şi Comunitatea Ruşilor Lipoveni, care obţinuse poziţia a 2-a. După ce reprezentanţii USR-PLUS au făcut contestaţie, precizând că nu avem de-a face cu un partid parlamentar, BECJ le-a dat dreptate, astfel că pe 2 a urcat Uniunea Maghiarilor. Ulterior, PNL Brăila a formulat o contestaţie legată de faptul că în ciuda încurcăturii amintite, nu s-a mai tras la sorţi încă o dată pentru ordinea partidelor parlamentare, însă după cum informează BECJ, în cele din urmă a renunţat la acţiune. Chiar şi aşa, s-a încheiat un proces verbal în acest sens.