Statele Unite au spionat-o pe preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, dar şi mai mulţi miniştri şi ambasadori, precum şi avionul său prezidenţial, dezvăluie documente publicate sâmbătă în comun de site-ul WikiLeaks şi jurnalul O Globo, relatează Agerpres. „Chiar şi în cursul deplasărilor oficiale, preşedinta Rousseff nu era la adăpost de a fi ascultată, pentru că (...) serviciul de telefonie prin satelit Inmarsat al avionului prezidenţial" era spionat, afirmă un comunicat publicat de WikiLeaks.
Miniştrii Economiei, de Externe, preşedintele băncii centrale, şeful cabinetului preşedintei, precum şi ambasadorii în Germania, Franţa, Statele Unite şi la Geneva au fost toţi supravegheaţi de Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA) în cursul primului mandat al preşedintei Dilma Rousseff (2010-2014), potrivit acestor documente.
Lista ţintelor braziliene ale NSA dezvăluite de Wikileaks şi O Globo conţine 29 de contacte şi oferă noi detalii despre scandalul spionajului mondial operat de Statele Unite, dezvăluit în 2013 de fostul consultant al NSA Edward Snowden, în prezent refugiat în Rusia.
După aceste prime dezvăluiri cu privire la interceptarea convorbirilor preşedintei, Dilma Rousseff şi-a anulat o vizită oficială în Statele Unite, care în cele din urmă a avut loc în iunie. „Dacă preşedinta Rousseff vrea să atragă noi investiţii americane în Brazilia (...), cum poate ea să ofere asigurări firmelor braziliene că omoloagele lor americane nu vor beneficia de avantaje datorită acestei supravegheri?", întreabă fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, în comunicat.
Aceste noi dezvăluiri despre spionajul NSA se adaugă celor făcute în ultimele săptămâni legate de supravegherea mai ales a guvernelor francez şi german, pe baza documentelor obţinute de WikiLeaks.