Potrivit revistei germane Stern, un schimb de scrisori intre un membru al Curtii de Audit a Uniunii Europene si administratia PE demonstreaza ca Legislativul comunitar a platit o chirie de circa sase milioane de euro pe an in perioada 1998 - 2004 pentru o cladire care nu a fost utilizata niciodata.
Cladirea de pe strada Belliard a gazduit Parlamentul pina in 1998, cind forul s-a mutat in actualul sediu. Vechiul imobil nu a mai fost folosit pina in 2004, cind a fost preluat de Comitetul Regiunilor, insa chiria a fost platita in acest interval.
In replica, o serie de oficiali ai Parlamentului au afirmat ca acuzatiile formulate de revista sint "nedrepte si nefondate", sediul din strada Belliard fiind in renovare timp de patru ani si jumatate in acest interval.
"Nu sintem o companie, nu producem bani si da, activitatile noastre sint finantate cu bani publici. Dar ni se aloca un buget si il respectam", a comentat unul dintre oficiali.
Revista germana mai informeaza ca imobilele construite pentru parlamentarii din noile state membre au costat de doua ore mai mult decit suma de 96,5 milioane de euro, estimata initial. Alte 60 de milioane de euro vor fi cheltuite dupa incheierea constructiei pentru echiparea cladirii cu echipamentele audiovizuale necesare.
Potrivit eurodeputatului german de centru-dreapta Markus Ferber, membru al Comisiei pentru control bugetar, Curtea de Audit elaboreaza un raport special referitor la utilizarea cladirilor oficiale europene, iar aceste cazuri se vor regasi in document.
"Din nedericire, avem mai multe probleme cu cladirile de la Bruxelles ale Parlamentului European decit cu cele din Strasbourg", a precizat eurodeputatul, adaugind ca principala cauza pentru care Legislativul plateste mult mai mult decit estimarile initiale este lipsa de coerenta a strategiei si planurilor referitoare la imobile.